Frisbeegolf-forum.fi

Author Topic: Gripblogi  (Read 136069 times)

Offline Jaani

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 1 416
  • Still Not a Player
    • View Profile
  • Seura: TT
Gripblogi
« on: 14.07.14 - klo:18:07 »
Vastoin lupauksiani alan kirjoittaa uutta blogia tänne Fg-forumille.

Tämä ei ole perinteinen treeniblogi, vaan nimensä mukaisesti Gripblogi, jossa puhun mentaalisesta pelistä ja erityisesti omista ongelmistani. Ongelmia on oikeasti vain yksi, Grip Lock. Tai ehkä se on oire jostain, tai syy ja seuraus, en tiedä. Siksi kirjoitan, jotta oppisin tietämään.

Joten jos mentaaliporno ja erityisesti minun henkilökohtainen psykologiani kiinnostaa, voi jatkaa lukemista. En kirjoita muiden ongelmista, en edes pyri mihinkään yleiseen opastamiseen tai edes auttamaan muita. En kirjoita yleisellä tasolla, koko homma pyörii oman napani ympärillä, itsekkäästi ja egoistisesti. Oikein ryven omissa ajatuksissani. En kerro tuloksia tai treenimetodeja, vaan avaudun.

Tarkoitukseni on avautua omista asioistani, ja koska tiedän muilla olevan samoja ongelmia, niistä kirjoittamisesta saattaa sivutuotteena olla jotain apua jollekin. Tai sitten ei. Ennen kaikkea aion olla rehellinen ja kirjoittaa avoimesti tuntemuksistani, koska ei tässä ole mitään menetettävääkään. Avoin tilitys voi olla joskus kiusallista lukijalle, mutta olen nyt ajautunut pelaamisessani siihen pisteeseen, että vain tilittämällä julkisesti voin käsitellä tätä niska-apinaa jos en sitä kokonaan pois saisikaan.

---

Olen nyt ollut tämän vuoden kilpailematta, ja jos tarkkoja ollaan, kohta tulee vuosi täyteen viimeisestä kilpailustani. Tammisaaren SM-kisat olivat siihenastisen pelaajaurani surkein esitys, kun en kotimaisessa kilpailussa enää mahtunut edes sunnuntain cuttiin. Jo kuukausi aiemmin olin tosin päättänyt, että homma saa riittää, sillä pelaaminen ei tuottanut minkäänlaista nautintoa. Päinvastoin, inhosin pelaamista ja erityisesti kilpailemista, sillä pelkäsin pelaamista ja etenkin puttaamista. Inhosin myös harjoittelua, koska se ei johtanut mihinkään.

Päätin Tukholmassa 2013 toisen kierroksen jälkeen, että homma on tätä myöten paketissa. Pelasin hyvän ensimmäisen kierroksen ja olin sijalla 13. (isossa kansainvälisessä kilpailussa), jonka jälkeen naksahti päässä ja mikään ei enää onnistunut. Putosin jotain 50 sijaa yhden kierroksen aikana. Kolmas kierros oli muodollisuus, sillä vain kävelin ja heittelin kiekkoa reppu selässä 17 väylän ajan. Ensimmäisellä väylällä yritin tosissani, mutta otin ns. kakkos-vitosen oltuani puttaamassa birdietä kahdeksassa metrissä. Sahattuani aikani korin ympärillä muutaman metrin säteellä (ja toki nähtyäni vaivaantuneet ilmeet pelikavereideni kasvoilla) henkinen selkäranka romahti niin, että mikään lajin parissa ei enää kiinnostanut. SM-kisoissa käytin kierroksen jonotushetket tenttikirjan lukemiseen ja mietiskelin, miten tähän tilaan on päästy. Eipä siinä pelaaminen paljon painanutkaan.

Pelkäsin

Pelkäsin sitä metallista häkkyrää ja näitä muovisia lirpukoita. Ne eivät vain sovi yhteen omassa päässäni; se lirpukka vain ei voi mennä sisälle häkkyrään, jos minä sitä yritän. Pelkäsin ihan oikeasti niin paljon, että ei voi puhua ”jännittämisestä”, jota jokainen kokee pelatessaan. Tätä jännitystä on vaikea kuvailla, mutta sanotaan nyt niin, että oikea käteni pyyhkii persettä yhteistyösopimuksella, jonka aivot ovat sille lähettäneet. Ei se ole jännitystä, se on jotain sellaista mitä kuvittelen vuosien aktiivisen liimanhaistelun tekevän ihmisen motoriikalle. Kun raaja ei vain tottele niin ei tottele.

Totta kai voi putata huonosti ja välillä ei vain osu, mutta jos viisi-kuusi kertaa kierroksessa heittää muutaman metrisen putin CUTROLLERIKSI, ei epätoivolla ole rajaa. Se on eri asia kuin parimetrisen putin missaaminen, koska jokin on vähän hakusessa tai saatto jää vajaaksi. Niitäkin on tullut, mutta sen tuntee, kun syy on pelossa ja siitä johtuvassa Grip Lockissa. Silloin tuntee, että ranne pakonomaisesti vääntää ja sormet puristuvat yhteen saattaen kiekon ohi korista eikä siihen voi mitenkään vaikuttaa. Paitsi tietenkin irrottamalla otteensa REIPPAASTI aivan liian aikaisin, mikä on yleensä seuraus Grip Lockista. Siinä on yleensä kaksi takuuvarmaa missiä peräkkäin. Yleensä enemmänkin, jos kori on rinteessä tai kummulla; asia mikä yleensä aiheuttaa Grip Lockin minulla. Korilla mokeltamisesta seuraa se, että olen alkanut jännittää lähestymisiä ihan uudella lailla ja sitä myöten myös avausheittoja, jotta ei tarvitsisi lähestyä niin kaukaa. Aika paha kierre, sanoisin. Pelko…


Pelailu vs. harjoittelu

Kävin kevättalvella ja alkukesästä pelaamassa muutaman kerran ja nyt olen taas innostunut pelailemaan, sillä minun ei tarvitse kilpailla ja harjoitella pärjätäkseni kilpailuissa. Olen nyt käynyt viikon ajan joka päivä pelaamassa, istunut Talissa penkillä ja ottanut aurinkoa, juonut kaljaa ja taas vähän pelaillut. En muista, milloin olisin nauttinut pelaamisesta näin paljon, vaikka edelleen ihan vain hupikierroksella tai vain tulosta laskiessa griplockaan monesti. Sillä vain ei ole väliä enää.

Eikä se ahdista, koska en kilpaile eikä siitä ole PAKKO päästä eroon ennen seuraavaa kilpailua. Nyt olen lähinnä kiinnostunut siitä ja haluan ottaa selvää, että mikähän perkele siinä on, että korin läheisyydessä jännittää niin paljon.

Alkaa tässä vaiheessa harrastus- ja kilpailu-uraani (n. 15 vuotta, paljon kilpailuja ja todella pitkä aika viimeisestä onnistumisesta) olla selvä, että hyvää minusta ei enää koskaan tule, joten nyt on aika ryhtyä tutkijaksi, ei pelaajaksi. Tutkin itseäni ja sitä, miksi minusta tuli korikammoinen, ja voisiko sille tehdä jotain.

Olkoon tämä pohjustus tuleville tilityksille ja pohdinnoille.

Kommentoida saa.

Kommentit, joita olen kuullut jo liikaa, ja joista ei ole apua, voi jättää kirjoittamatta:

”Ojennat vain kätesi koria kohti ja päästät irti, helppoa”

”Laitat vain hyvän painonsiirron, niin se menee sisään”

”Älä ajattele mitään tulosta, vaan pelaat vain”

”Ajattele, että olet kavereittesi kanssa kiessillä etkä kilpailussa”

”Vaihda lajia”

-Jaani-

Offline Mahwell

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 1 037
    • View Profile
  • Oikea nimi: Max Westerberg
  • Seura: VDGC
Vs: Gripblogi
« Reply #1 on: 14.07.14 - klo:19:29 »
Todella upea avautuminen ja parasta tekstiä mitä olen täällä lukenut.

Olen periaatteessa kokenut saman, mutta laji on eri, nimittäin jalkapallo. Koko ikäni olen sitä pyöreää nahkakuulaa potkinut maaliverkon perukoille, kun hyökkääjänä pelasin. Aikuisiällä aladivareihin siirryttyäni huomasin taidon vain kadonneen, ei auttanut vaikka metrin päästä tyhjään maaliin olisi yrittänyt...ei vain mennyt. Tämän asian kanssa rypesin n.2,5 vuotta enkä nauttinut enää pelaamisesta  kunnes tilanteesta pelasti selkäni rikkoutuminen. Tämä oli hyvä syy "lopettaa" ja tällä hetkellä selkäni alkaa pikku hiljaa olemaan siinä kunnossa, että mahdollisesti voisin palata lajin pariin, mutta haluanko tai uskallanko on sitten toinen asia...

Onnea syyn metsästykseen.
VDGC ry

Offline jajvirta

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 870
    • View Profile
  • Oikea nimi: Jarno Virtanen
  • Seura: Tampereen Frisbeeseura
Re: Gripblogi
« Reply #2 on: 14.07.14 - klo:19:40 »
Mielenkiintoinen blogi ja aihe. En yritä tarjota iskulauseratkaisuja, koska tiedän kuinka turhauttavaa niitä on lukea. Enkä varmasti ole käynyt yhtä syvällä tämän ongelman kanssa.

Tuntuu, että frisbeegolfputti ja sen tyypilliset ongelmat on aika omanlaisensa ongelmakenttä ja vastaavaa ei esiinny kovin monessa lajissa. Mutta esim. dartsissa on vaiva, joka kulkee kai termillä 'dartitis' joka pahimmillaan johtaa siihen, että heittäjä ei saa irrotettua tikkaa lainkaan käsistä. Näissä suoritteissa on jotain samaa ja ehkä syyt ongelmiin voivat olla samankaltaisia.

Sen sijaan esimerkiksi biljardilajeissa henkisen puolen ongelmat ovat erityyppisiä vaikka pohjimmiltaan kyse on jostain jännityksestä. Biljardissa suoritus on jotenkin soljuvampi, niin tämäntyyppistä ongelmaa ei niin esiinny.

Offline vto

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 105
    • View Profile
  • Oikea nimi: Ville
  • Seura: OFS
Vs: Gripblogi
« Reply #3 on: 14.07.14 - klo:20:20 »
Jo kuukausi aiemmin olin tosin päättänyt, että homma saa riittää, sillä pelaaminen ei tuottanut minkäänlaista nautintoa. Päinvastoin, inhosin pelaamista ja erityisesti kilpailemista, sillä pelkäsin pelaamista ja etenkin puttaamista. Inhosin myös harjoittelua, koska se ei johtanut mihinkään.

En ole koskaan pelannut niin korkealla tasolla kuin sinä, mutta olen kokenut samat fiilikset. Vaikka kuinka lisäsin treenimääriä, tulokset vain huononivat, ja kisoissa vain koko ajan harmitti kun mikään ei tuntunut koskaan onnistuvan. Motivaatio treenaamiseen katosi, kun ei siitä mitään hyötyä olisi kuitenkaan, ja ihmetytti miksi ihmeessä lähden kisoihin, kun tiedän että siellä tulee vain huonolle tuulelle.

Kävin kevättalvella ja alkukesästä pelaamassa muutaman kerran ja nyt olen taas innostunut pelailemaan, sillä minun ei tarvitse kilpailla ja harjoitella pärjätäkseni kilpailuissa. Olen nyt käynyt viikon ajan joka päivä pelaamassa, istunut Talissa penkillä ja ottanut aurinkoa, juonut kaljaa ja taas vähän pelaillut. En muista, milloin olisin nauttinut pelaamisesta näin paljon, vaikka edelleen ihan vain hupikierroksella tai vain tulosta laskiessa griplockaan monesti. Sillä vain ei ole väliä enää.

Eikä se ahdista, koska en kilpaile eikä siitä ole PAKKO päästä eroon ennen seuraavaa kilpailua.

Samalla tavalla löysin itse peli-iloni: päätin lopettaa kisaamisen. Kun ei ole enää pakonomaista tarvetta saada puttia ja/tai draivia kisakuntoon, voin keskittyä rennosti pelailuun, ulkoilmasta nauttimiseen, ja niihin onnistumisiin mitä joskus tulee. Epäonnistumisia tulee ja menee, vaan hällä väliä, aurinko paistaa.

Offline jauza

  • Seniori
  • ****
  • Posts: 433
    • View Profile
  • Seura: 7k
Vs: Gripblogi
« Reply #4 on: 14.07.14 - klo:20:56 »
Rohkea blogi. Hienoa!

Offline Flick Maniac

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 4 848
  • Discmania
    • View Profile
    • Frisbeegolf Club Keinukallio
  • Oikea nimi: Mikko Setälä
  • Seura: FGCK
Vs: Gripblogi
« Reply #5 on: 14.07.14 - klo:21:31 »
Mä taas lopetin treenaamisen ja pelaan vaan sillon kun kiinnostaa ja aikatauluun sopii. Ja kisoissa sama homma, kun kiinnostaa ja sopii. Eniten mua ahdisti väkinäinen treenaaminen mikä ei edes auttanut mitään.
Discmania Media Partner 2017-2019
Team Discmania, Discmania Ambassador

Link | P2 | Tactic | Origin | MD3 | MD4 | Anvil | Essence | FD | FD3 | Fortress | CD2 | DD3 | Rampage | Spirit
http://www.instagram.com/Crushing_Plastic
http://www.youtube.com/user/glaabaglooba

Offline Jouni

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 883
    • View Profile
  • Oikea nimi: Jouni
  • Seura: JyLi
Vs: Gripblogi
« Reply #6 on: 14.07.14 - klo:21:31 »
Ehdottomasti menee tämä blogi seurantaan. Tuo kuulostaa todella tutulta kun putti kusee niin lähestymisiä ja avauksia yrittää väkisin milliin ja kohta ei toimi nekään. Todella usein käy niin, että jossain vaiheessa kierrosta tulee mokattua helppo putti, ja seuraavalla kerralla jännittää niin paljon että iskee kunnon grip lock, tuskan hiki nousee päälle ja ralli on valmis. Nykyään sentään saan joskus kierteen poikki.

Itse joskus pahimmassa suossa mietin jos vaan pyrkisi seiftaamaan yli kolmemetriset korin juureen jotta pääsisi epäonnistumisen tunteesta eroon. Pikkuhiljaa sitten kasvattaisi rinkiä.

Offline Mielensäpahoittaja

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 24
  • Inspiraation lähteenä Tuomas Kyrö
    • View Profile
Vs: Gripblogi
« Reply #7 on: 14.07.14 - klo:22:28 »
Mielenkiintoinen ja hyvin kirjotettu stoori, kiva lukea vähän eri aiheista ja näkökulmista. Voisin samaistua parissa muussa urheilulajissa, mutta sinulla on toki "oireet" paljon rajumpia. Annan varmaan yhtä huonon neuvon kuin kaikki muutkin, mutta tämä on parhaiten toiminut itsellä: Pelaat vain koska se on kivaa. Kenellekään ei tarvitse todistaa mitään, ei edes itselleen, tärkeintä että heittely on mukavaa.

Pakko kysästä miten kaljan juonti vaikuttaa peliin? Eihä se tietty hirveesti voi auttaa, mutta rentouttaako yhtään?
Pahoitan mieleni säännöllisesti muutaman kerran viikossa.

Offline HAH

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 3 174
    • View Profile
  • Oikea nimi: Harri H.
  • Seura: 7k
Vs: Gripblogi
« Reply #8 on: 14.07.14 - klo:22:32 »
Tervetuloa taas kirjoittelemaan. Mielenkiinnolla seuraan.

Offline Jaani

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 1 416
  • Still Not a Player
    • View Profile
  • Seura: TT
Vs: Gripblogi
« Reply #9 on: 15.07.14 - klo:00:09 »
Pakko kysästä miten kaljan juonti vaikuttaa peliin? Eihä se tietty hirveesti voi auttaa, mutta rentouttaako yhtään?

Olen vain muutaman kerran pelannut humalassa ja silloin puttasin kuin unelmaa, mutta sen verran oli motoriikka hajonnut ettei draiveista meinannut tulla mitään. Se oli hupikierros, ja kännissä en kilpailuja olekaan pelannut. Kerran Belgiassa kisareissulla tinttasin pitkälle yöhön (voitin betsinä YHDEN GT:n, mutta ilmeisesti hävinnyt osapuoli unohti yksityiskohdat ja kustansi useammankin) ja oksensin aamuyön. Onneksi sunnuntain aamukierros oli peribelgialaiseen tapaan tunnin myöhässä, joten olotila ehti kääntyä humalasta krapulaan. Pelasin muistaakseni hyvin, joskin ekat väylät menivät vielä pienessä pöhnässä.

Olen joitakin kertoja ottanut ennen kisakierrosta muutaman kaljan, jotta pääsisi pahimmasta jännityksestä alkurei'illä. Vaikutus on ollut lähinnä se, että on ollut vetelämpi olo ja mokat eivät ehkä kiinnosta niin paljon kuin yleensä.

Kyse ei oikeastaan ole enää jännityksestä, jota voisi pakoilla esimerkiksi ottamalla rentouttavia alle, koska grippari vain joskus tulee vaikkei jännittäisikään. Joskus olen aivan rentona heittämässä ja hyvällä fiiliksellä puttaan kuusimetristä vain pois alta, kunnes millisekunnin verran sormet tarraavat kiekkoon ja seuraavaa putataankin kahdeksasta metristä. Sen jälkeen puttaan yleensä vasemmalta ohi korjausliikkeenä ja loppukierros meneekin jännittäessä seuraavaa lockia. Se ei edes vaadi kisaa nykyään. Voisi kärjistäen todeta, että enää en jännitä putteja vaan lockeja. Pelkään, että koska se tulee, ja kyllähän se tulee.

Raivohärkä vs myrskynsilmä

Olin pitkään tunnettu siitä, että otin kierroksella aika paljon lämpöä huonoista suorituksista. Jos pelasin paskasti jonkun väylän, sai bägi kyytiä ja laitoin äänijänteet kireälle. Silloin olin vihainen itselleni ja meuhkasin sen tunteen ulos. Yleensä unohdin sen aika äkkiä, ja vaikka saatoin taas kilahtaa, niin se oli uusi tilanne taas. Ne olivat erillisiä tunteenpurkauksia, joilla mokat käsiteltiin pois. Päästin vihan ulos.

No sehän on perseestä kaikkia muita kohtaan, ja tämän todella sisäistettyäni olen kiinnittänyt huomiota asiaan. Nykyisin en tietääkseni ole ihan niin paskaa peliseuraa kuin ennen.

Mutta kas kummaa, tilalle tulivat paniikkikohtaukset. Olen niitä saanut jos nyt en joka kisassa, niin aika useassa viiden viimeisen vuoden aikana. Olen nähnyt pahoja paniikkeja ja silloin mennään polille rauhoittumaan, ja omani ovat onneksi pikkujuttuja niihin verrattuna. Ikäviä ne ovat silti. Kyse on siitä, että patoan pettymyksen tunteeni kaikilla ihmismielen kehittämillä blokkereilla, mutta eivät nekään perhana kaikkea pidä. Kun raivoaminen ja ulospäin meuhkaaminen on poissuljettu vaihtoehto, alkaa vihan tunne pikkuhiljaa muuttua niin isoksi, että se lamaannuttaa mielen eikä siihen osaa reagoida oikein. Sen jälkeen sumenee päässä, hengitys muuttuu katkonaiseksi, alkaa huimata ja lisäksi yleensä alan änkyttää. Onnekas olen siinä, että omat paniikkikohtaukseni menevät ohi n. 10 minuutissa, jonka jälkeen voin pelata ihan normaalisti ja yleensä vielä aika löysästi, koska se kokemus tappaa kaikki jännitteet aika tehokkaasti.

Nämä tulivat siis meuhkaamisten tilalle siinä vaiheessa, kun huomaan ryssineeni erityisen pahasti jossain tärkeässä paikassa. Ennen terästäydyin suuttuneena ja sain energiaa petratakseni seuraavia suorituksia, nykyään lähinnä muutun pelokkaammaksi ja masennun.

Muistan Nokian SM-kisojen ekan kiessin viimeisen väylän, kun olin hyvässä tuloksessa nolla, heitin avauksen millin outtiin ja menin aivan shokkiin ja silmissä pimeni. Otin triplabogin.

Joku Tali Open taannoin lopetettiin väylän 12 koriin. Olin ihan okei asemissa, nousemassa monta sijaa viimeisellä kierroksella kunnes toiseksi viimeisellä väylällä avasin jonnekin metsään, heitin kakkosheiton outtiin ja puttirallitin vielä päälle. Viimeisellä väylällä (kiinteä 12) avasin 30 metrisen suoraan maahan... En osannut edes laskea tulosta, olin niin sumeana.

Pari vuotta sitten johdin Lahdessa Pro-touria ekan päivän jälkeen. Sunnuntaiaamu valkeni wc-pöntön valkoisena oksentaessani jännitystä ennen kierrokselle lähtöä. Alkuvaiheessa kierrosta alkoi mokailu ja tarpeeksi sitä tehtyäni alkoi vapina ja änkytys. En pudonnut kai kuin seitsemän sijaa sillä kertaa. Viime vuonna Turun Pro-tourilla olin ihan mukavasti kärkikortissa ekan kierroksen jälkeen ja taas mentiin... loppusijoitus oli jossain ynnämuut-sarakkeessa.

Näitä juttuja riittää. Olen saanut paniikin yhä useammin viime vuosina, kun olen väkisin yrittänyt pelata hyvin ja pienikin mokailusuma on saanut kohtuuttoman painoarvon mielessä. Samalla mieleeni on tullut häpeä siitä, että jossain vaiheessa tulee murtuminen, aina. Tunne siitä, että alkaa kehittää itselleen mainetta romahtajana on aika ikävä, ja vielä pitäisi koettaa pelatakin siinä samalla. "Toi tippuu tuolta kuitenkin" soi korvissa vaikka pitäisi vain pelailla rennosti kavereiden kanssa, vaikka olisi kuinka kisa käynnissä.

Uskon, että suuri syy paniikille on se, että on oikeasti todella vihainen ja pettynyt, mutta se tunne on pitänyt taltuttaa väkivalloin. Se, että ylipäänsä joutuu reagoimaan johonkin niinkin vähäpätöiseen asiaan kuin frisbeegolfmokaan raivoamalla on tietenkin väärin ja johdan sen jonnekin lapsuuteen, jossa raivoaminen mitättömyyksistä on oppittu malli. Fribakenttä, jossa oman nuoruuteni pitkälti vietin olikin sitten ainoa paikka, jossa itse on saanut olla vihainen ja pettynyt ja vielä näyttää sen.


[Luettuasi tämän tekstin saat puhelun. Seitsemän päivän kuluttua sinulla on parantumaton GRIPLOCK]

« Last Edit: 15.07.14 - klo:00:19 by Jaani »

Offline JanneRäsänen

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 1 630
    • View Profile
Vs: Gripblogi
« Reply #10 on: 15.07.14 - klo:05:59 »
Pahlata kuullostaa, luulen, että tuosta voi olla vain tie ylös päin. Ilon kautta vaan.

Töissä naapuriosastolla töissä on paniikkikohtauksista kärsivä henkilö ja ei vaikuta ollenkaan mukavalta hommalta. Vaikka olen saanut hitu muodollista pätevyyttä henkisten asioiden suhteen, ei minulla ole kompetenssia avustaa noissa hommissa. Kyllä ne ovat psykologien hommia tai jos oikein pahasti menee niin kenties psykiatriltakin voisi saada lääkitystä ym. apua kohtauksen helpottamiseen tai taltuttamiseen.

Olet varmasti kuullut kirjoittajan ja säveltäjän blokista. Samanlaisia sisäisten ja ulkoisten paineiden aiheuttamia ongelmatilanteita on ollut monilla urheilun ulkopuolisillakin aloilla. On tosi hyvä juttu, että olet jo tunnistanut joitakin syitä siihen, miten ongelmatilanteet syntyvät ja miksi. Taito se on antaa itselleen luvan epäonnistua ja myötnää, että aina ei vain voi mennä 100 % oikein ja silti tiputtaa epäonnistuminen taakse ja jatkaa eteenpäin. Discraftin putting confidencde clinicissä yksi juju on tiedon hankkiminen oman suorituskyvyn rajoista ja realistisesti omien nahdollisuuksien ja riskien arvioimisessa romahduskierteen välttämiseksi. Kun kuitenkin joskus puttaa ohi, pitää olla tieto, että normaalisti jatkamalla x metristä menee x % sisään nou hätä ja tekee hudin jälkeenkin normisuorituksen.

Käsittääkseni sinulla ei ole tiedoissa pulaa ja vartalossa esteitä, jos ei sitten jotain yksittäistä niksiä ole unohtanut (on käynyt mullekin ja puttilamaan olen joutunut, kunnes muistui korjaus ketjun heikoimpaan lenkkiin). Minusta kuullostaa siltä, että sinulla ei ole teknisessä suorituksessa niinkään vikaa, kuten minulla välillä, kun käden hermot lopettavat yhteistoiminnan väsyneenä vammasta johtuen. Syyt lienevät erit, mutta täysin tuttua se on minullekin, kun ei vain voi ennustaa, mitä seuraavalla heitolla tapahtuu, kun pään ja käden välissä on itsestä riippumaton sataunnaisgeneraattori, jota ei mitenkään saa kuriin omin toimin. Seuraukset siitä ovat sitten ihan samansuuntaisia molemmilla plus mulla päälle usein fyysinen kipu kädessä. Sehän niin motivoi  >:(

Mekaanisesta vammasta poiketen luulen, että psykologi/urheilupsykologi/psykiatriosastolta löytyisi työkaluja syiden purkamiseen ja sitä kautta seurausten vähentämiseen. Ehkä jopa poistamiseen. Toki kannataa googlettaa mental block ym. juttuja, paniikkikohtauksista ym.

Ammattilaiset suhtautuvat suurin varauksin vertaistukeen, koska ongelmia on erilaisia ja joskus yhden vaivan korjaus on toisen pahentamista. Toki ammatilaisinfoakin löytyy. Joskus tieto lisää tuskaa, joskus se auttaa. Vuoden kilpailutauko ja epäselvyys jatkosta on niin paha jutttu, että jotainhan siihen on keksittävä ja siksi pänttäys ja, jos se ei auta, ammattilaisen apu tulevat tarpeen ihan yhtä lailla kuin lekurille meno katkenneen luun kanssa. Sen verran isosta asiasta on kyse. Kaikki tietävät, että sinä osaat heittää hyvin. Kun vielä saisi sinutkin totetuttamaan sitä, sillä luulen sinunkin tietävän, että osaat heittää hyvin. Kun vain saat pääsi uskomaan sen joka kerta jatkossakin. Luulisin, ettei tiedossa osaamisestasi ole vikaa, sihen tullee kai vain jokin häiriötekijä väliin. Uskon puute ynnä jo mainitsemiasi asioita. Näin diletantille vaikuttaa siltä, että ongelmat eivät johdu heittotaidon puutteesta ja lajista sekä kisapaineesta, vaan lajin ulkopuolisista asioista.

Kun olet jo noin pitkällä asian analysoinnissa, olisi hienoa, jos saisit sitä kautta apua ja siinä juuri asiantuntijaa ei voita mikään. Vaikka diagnostiikka voi olla asiantuntijalla jotain ihan muuta, kuullostaa oma arvioisi tilanteestasi realistiselta. Kun vielä ne korjauksetkin löytyisivät, sehän se toinen vaikea osa yhtälöä on. Motivaatiota sinulla vaikuttaa olevan uskottavan diagnoosin ohella. Vain sopivat hallintatyökalut puuttuvat, uskon sinun käyttävän niitä hyvin, kun vain sellaiset saat, koska kyllä sulla henkistä voimaa löytyy hommien korjaamiseen. En epäile sitä hetkeäkään. Tsemppiä. Onneksi lajista voi nauttia muutenkin kuin vain kilpailemalla tilanteen korjautumista odottaessa. Toivottavasti pääset taas kisakuntoon pian ja sinut nähdään kisoissa.

Offline Jaani

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 1 416
  • Still Not a Player
    • View Profile
  • Seura: TT
Vs: Gripblogi
« Reply #11 on: 15.07.14 - klo:09:37 »
Joo, siis pelaaminenhan on vain pieni, mutta näkyvä osa henkistä tilaani. Se, että on kovia suorituspaineita elämässä muutenkin, konkretisoituu ja tulee ilmi pelaamisen kautta. Lääkkeitä en ole koskaan käyttänyt, sillä en jotenkin vain halua enkä niitä ihan tarvitsekaan, koska mikään akuutti tai vakava homma ei ole kyseessä. Ja onhan tässä nyt ammattiauttajalla rampattu, joten siinä mielessä homma on hoidossa.

Kyllä mä luulen tietäväni, miksi pelatessa alkaa ahdistaa, mutta ihan tarkat ahdistuksen alkamisajankohdat ja tarkat syyt kiinnostavat. Luulen tietäväni, miksi myös pelaamiseni on niin tuloskeskeistä, tai miksi pelkään epäonnistumista niin paljon että epäonnistun, mutta kaipaan vielä lisää infoa. Tarkempaa infoa.

Fysiikasta se tuskin on kiinni, vaikka myönnettäköön, että fysiikankin huoltaminen on mulla aikamoista suorittamista. Toisaalta voimailu on aivan sairaan siistiä puuhaa, koska se on vain harrastus minulle.


Offline Jaani

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 1 416
  • Still Not a Player
    • View Profile
  • Seura: TT
Vs: Re: Gripblogi
« Reply #12 on: 15.07.14 - klo:13:27 »
Tuntuu, että frisbeegolfputti ja sen tyypilliset ongelmat on aika omanlaisensa ongelmakenttä ja vastaavaa ei esiinny kovin monessa lajissa. Mutta esim. dartsissa on vaiva, joka kulkee kai termillä 'dartitis' joka pahimmillaan johtaa siihen, että heittäjä ei saa irrotettua tikkaa lainkaan käsistä. Näissä suoritteissa on jotain samaa ja ehkä syyt ongelmiin voivat olla samankaltaisia.

Sen sijaan esimerkiksi biljardilajeissa henkisen puolen ongelmat ovat erityyppisiä vaikka pohjimmiltaan kyse on jostain jännityksestä. Biljardissa suoritus on jotenkin soljuvampi, niin tämäntyyppistä ongelmaa ei niin esiinny.

Snookeria olen seurannut joskus paljonkin, ja siinä näkee silloin tällöin suorituksia, jotka vastaavat viiden metrin puttimissiä. Yleensä sellainen tulee freimin voittopallossa, ja ainakin Robin Hull viime MM-kisoissa mokasi kai useammankin sellaisen.

Tuo Darts-homma täytyykin tutkia. Onko siinä niin, että tikka sitten lähtee kädestä jossain vaiheessa kuitenkin ja päätyy maahan tai metrin ohi?

Olen kuullut, mutten livenä nähnyt, kun Sami Loukko (kaksi Suomen mestaruutta) oli puttaamassa kisassa yhdeksänmetristä. Aikansa mallattuaan ja puttiliikkeen tehtyään kiekko ei vain irronnut kädestä. Hän jäi saattoasentoon yhdellä jalalla keikkumaan ja kaikki meni oikein, mutta kiekko jäi käteen kiinni. Noh, peliryhmä siinä naureskeli ja Samikin mukana. Taisi muistaakseni laittaa uuden yrityksen sisään enkä häneltä ole griplockeja koskaan nähnytkään.

Pelasin Tukholman Openia vuonna 2002 juniorisarjassa ja ryhmässä mukana oli muaan Juliana Korver (miljoona naisten mm-kultaa). Kyllä hän taisi meidät kaikki piestä (paitsi Emil Bygden, joka voitti tuolloin. Itse olin kakkonen), mutta jossain välissä kierrosta (tämän vuoden Mastersin väylällä 10) hän puttasi oikealta ohi n. 2 metrin putin. On ihmeellistä, että vielä 12 vuoden jälkeen muistan sen niin hyvin. En tosin muista, oliko se peräti kierroksen viimeinen putti hänellä vai ei. Huhujen mukaan hän lopetti myöhemmin pelaamisen korikammon vuoksi...

Offline jajvirta

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 870
    • View Profile
  • Oikea nimi: Jarno Virtanen
  • Seura: Tampereen Frisbeeseura
Vs: Re: Gripblogi
« Reply #13 on: 15.07.14 - klo:13:45 »
Tuo Darts-homma täytyykin tutkia. Onko siinä niin, että tikka sitten lähtee kädestä jossain vaiheessa kuitenkin ja päätyy maahan tai metrin ohi?

Ilmeisesti sitäkin on montaa sorttia mutta esimerkiksi maailmanmestaruuksiakin voittaneella Eric Bristow'lla se ilmeni niin, ettei lopulta saanut vain irrotettua tikasta lainkaan. Varmasti lievempänä kyse on nimenomaan griplockin tyylisestä, jossa tikka lähtee kädestä, mutta väärään osoitteeseen.

Bristow'n kommentti:

Quote
First time you realised you had 'dartitis'?

It was around 1986. I brought my dart back, got halfway through throwing it and could not let go. I don't know how I got it, or how I got rid of it, but I had it for about 10 years.

linkki: http://observer.theguardian.com/osm/story/0,,1123146,00.html (artikkelissa asiasta ei juuri lisää mainita)

On totta, että snookerissakin tulee samantyyppisiä ongelmia, mutta ehkä se oire on tosiaan frisbeegolfputissa ja dartsissa enemmän samanlainen: vaikeus irrottaa pelivälineestä. Sen ylikompensoiminen ei tosiaan myöskään juuri auta.

Offline Flick Maniac

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 4 848
  • Discmania
    • View Profile
    • Frisbeegolf Club Keinukallio
  • Oikea nimi: Mikko Setälä
  • Seura: FGCK
Vs: Gripblogi
« Reply #14 on: 15.07.14 - klo:13:50 »
Yksityiskohtana muuten: onko sulla putissa mallailua minkä verran, ts. teetkö puttiliikettä irrottamatta ensin, ja sitten vasta vikalla varsinainen suoritus. Olet kyllä varmasti kokeillut putata about heti kun olet saanut markkerin taakse asennon ja katseen nostettua koriin?

Mulla on mallailua joskus liikaakin, mietin jo joskus että pitäiskö luopua siitä, mutta musta se hyödyttää enemmän kun haittaa, saan siinä tunnusteltua painonsiirron ja muut seikat, sekä vedettyä muistilistamantran päässä läpi. Sen jälkeen kun checklist näyttää vihreää, painetaan play. Päinvastaisessa ääripäässä, enemmän mua ehkä harmittais missata putti kiireilyn takia.
Discmania Media Partner 2017-2019
Team Discmania, Discmania Ambassador

Link | P2 | Tactic | Origin | MD3 | MD4 | Anvil | Essence | FD | FD3 | Fortress | CD2 | DD3 | Rampage | Spirit
http://www.instagram.com/Crushing_Plastic
http://www.youtube.com/user/glaabaglooba