Frisbeegolf-forum.fi

Author Topic: Rakkaudesta lajiin  (Read 802682 times)

Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 550
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #1425 on: 13.02.18 - klo:19:18 »
Uskoisin, että meidän vähän toista vuotta oleva labradorin noutaja ei välttämättä ihan tiedostanut että sitä kiekkoa vain kannetaan vaan ehti järsiä sitä kiekkoa puolessa minuutissa ihan huolella. Ei sellaista käsittelyä kukaan kestä :)



Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 550
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #1426 on: 14.02.18 - klo:12:46 »
Nyt mennään vauhdilla kohti kevättä. Liiton hommissa suhina käy ja töissäkin on vauhdikasta.
Kohti uutta kautta mennään varsin perinteisesti, Levi kutsuu työmatkana ja samalla saadaan kosketuspintaa rinteiden reunoilla oleviin koreihin. Jos ei sieltä muuta saa niin todella hienoja maisemakuvia.

Maaliskuun loppuessa voi jo alkaa pidätellä hengitystä kun Väykän golfkenttäkisa alkaa puskea niskaan.
Sinne kun pääsee ensin riipimään kädet kipeäksi niin voi alkaa hyvillä mielin zoomailla kohti ihan virallisia kisoja.

Hieman on uhrattu aikaa treenaamisen miettimiseen. Tähän olen aiemminkin uhrannut aikaa, mutta talvella tehdyt hienot suunnitelmat eivät ole useinkaan johtaneet toteutukseen. Taidan vain olla liian laiska aktiiviseen treenaamiseen. Pelaaminen vain kiinnostaa enemmän.
Toivottavasti ei sitten kiikkustuolissa tule käytettyä liikaa aikaa siihen, että olisiko voinut olla treenaamalla parempi pelaaja...

Kilpailuja on takana jo eritasoisia. Ensimmäinen realiteetti iski kesää miettiessä jo syliin. Viimevuotiset suoritukset eivät riitä lähellekään EM-kisapaikkaa. Lupaava EM-kisaura taitaa jäädä nyt viiteen peräkkäiseen. Ehkä vielä joskus. Kaikki ovat olleet hienoja kokemuksia. Suomen edustaminen on tuntunut aina hienolta.
Tämä oikeastaan alustuksena siihen, että edelleen on ihmisellä tekemistä tasaisen suorittamisen kanssa.
Itse kilpailusta on vaikea havaita miten kilpailuun valmistautuminen vaikuttaisi suoraan siihen miten itse kilpailu etenee. Olen yrittänyt kaikenlaista, hyvästä lämmittelystä huonoon lämmittelyyn eikä suoraa seurausta tunnu löytyvän kummastakaan.
Kokeilin jopa heittää holarin juuri ennen kisaa, jotta olisi hyvä alku kisalle kymmenen minuutin päästä. Ei vain rutiini riittänyt vaikka kuvittelin, että nyt tiedän mitä tässä tehdään. :)
Olisi tietenkin hienoa jos kykenisi löytämään jonkun sellaisen lähestymistavan kilpailuun, jolla saisi paremman tuloksen. Niin.

Oma vahva tunne pelaamisesta on kuitenkin edelleen se, että mitä isompi kisa, sitä useammin heitto lähtee kylmiltään välillä pitkänkin odottelun jälkeen. Tällaisissa tilanteissa pitää vain kyetä vetämään se hyvä heitto selkärangasta ihan kylmiltään. Monilla on kuitenkin selvä kokemus siitä, että jos pääsee pelaamaan tasaista hyvin etenevää vauhtia niin tulee parempaa tulosta. Näinhän se on usein treenikiessillä. Homma kulkee, ei tosin ole numerolapusta tulevaa painettakaan. Ja sitten kuitenkin vertaa sitä kisakierrosta siihen hienosti menneeseen treenikiessiin.

Offline mykey

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 710
    • View Profile
  • Oikea nimi: miikka saturi
  • Seura: Team Hippo Ry / Melkein onnistujat
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #1427 on: 14.02.18 - klo:17:40 »
Tule vaan rohkeasti viikkoa ennen NDGE kisaa Skogby metsälle.. Meillä on siellä tarjolla Piazza Open 2018..
Oman treenaamisen ongelman ratkaisin itse ilmoittautumalla Jallen valmennukseen maaliskuun perjantai iltojen ratoksi..saapahan omalle tasolle ajatuksia treenaamiseen ja treenikipinän roihahtamaan.

Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 550
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajii
« Reply #1428 on: 19.02.18 - klo:23:15 »
Siitä se sitten lähti. Pikku houkuttelulla lankesin seuran salivuorolle. Kaksi tuntia, puttia, kaksi Zonea ja neljä Buzzzia. Ehtihän siinä heitellä. Oli varsin kivaa. Tänään haettiin lähinnä tuntumaa foreen.
Viime kaudella jäi kiinnostamaan sellaiset reippaat foreantsat ja niiden hallitseminen.

Päivällä olin jo tuijotellut etäisyyksiä ja laadin uuden ajatuksen peliin. Ei siinä sinänsä mitään uutta ole, mutta päädyin kutsumaan sitä ”viiden metrin systeemiksi”.

Tällä hetkellä siinä on kaksi pääprinsiippiä joiden noudattaminen unohtuu helposti.

1. Viiden metrin putit laitetaan kaikki sisään. Tämä onnistuu vain sillä että niihin keskittyy kunnolla. On turha antaa tasoitusta mokailemalla näitä.

2. Lähestymisissä viisi metriä riittää koska kaikki viiden metrin putit laitetaan sisään.
Tämähän antaa jo ihan järkyttävän kokoisen ringin johon lähestyminen on riittävä. 10m halkaisijalla oleva rinkula on ihan hillitön rinki.
Tässä on itsellä isoimpana ongelmana useimmiten se, että yritän vaikeastakin paikasta heittää metriin. Jos aivot toimisivat jäisi moni turha yritys kolisematta puihin. Usein ihan järkevällä etäisyydellä korista on paikka johon on helpompi heittää kuin milliin.

Tätä sitten jalostetaan käytännön toimiin. Päädyin tekemään siitä konkretiaa ihan vain siksi, että jos se sillä pysyisi paremmin mielessä silloinkin kun ollaan siinä hankalassa paikassa ihan turhaan tekemässä taikaheittoa.

Puttaamisessa oli edelleen sama ongelma. Jos lähtee takaa niin menee ohi. Tuo on hankala homma.

Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 550
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #1429 on: 21.02.18 - klo:18:03 »
Jaskan blogin innoittamana ajatuksia jotka laajenivat jo niin leveälle etten viitsinyt enää pitää pelkkänä kommenttina.

Mikä on seura? Seura on käytännössä sen jäsenet. Helppoa siis. Samalla kun aletaan miettiä mitä seuran pitäisi tehdä niin päästään asian ytimeen. Seura voi tehdä vain niitä asioita joita sen jäsenet tekevät. Seuran pj on seuran pj todennäköisesti siksi, että vuosittain ei tuolle paikalle yleisesti ole kovinkaan suurta kilpailua. Seurojen hallitukset olisivat oivia paikkoja uusille innokkaille jäsenille päästä vaikuttamaan, mutta ainakin oma kokemus on että seuran hallituksen on parasta varautua etukäteen tulevaan syyskokoukseen jos valitaan uusia hallituksen jäseniä.
Aika usein surullisesti törmää heittoihin "miksi seura ei tee mitään" "seuran hallitus päättää siellä ihan mitä sattuu". Frisbeeseurat ovat järjestään niin pieniä, että vaikuttamisen mahdollisuus useimmiten on asiallisesti esitettynä olemassa.
Seurahan ei tietenkään tee mitään. Seuran jäsenet tekevät.

Olen jostain syystä ollut aika monessa järjestössä mukana. Yleisesti tilanne on sellainen, että ne jotka luonnostaan ovat mukana tekemässä asioita muutenkin, tekevät asioita. Kiitos heille. He ansaitsisivat saada isommankin kiitoksen siitä miten seura toimii. Aika usein oletetaan seuran hallituksen olevan se porukka joka tekee, mutta oikeastihan seuran hallituksen tehtävä on määrittää suuntalinjat varsinkin rahankäytön suhteen ja johtaa seuraa siltä osin kuin on jotain johdettavaa. Oman seuran kohdalla olen pyrkinyt ilmaisemaan asian niin, että mitä tahansa voidaan tehdä kunhan se ei tuota merkittävää tappiota seuralle. Jos jokin toiminta tuottaa merkittävää tappiota se pitää erikseen päättää seuran hallituksessa, jotta kaikki ovat tietoisia miksi tapahtuma menee tappiolle.
Seuran toiminta voi olla monimuotoista, mutta jonkun se aina pitää tehdä. Viikkokisat hoituu aina jollakin porukalla, mutta täytyy siinä olla joku vastuuhenkilönä jos halutaan sen oikeasti olevan säännöllistä. Joku nostaa käden pystyyn oikeassa paikassa ja "saa" tehdä :)

Sama asia on tietenkin liiton kanssa. Frisbeegolf on kasvanut isommaksi ja olemme päässeet valtionavun piiriin. Hallitukseen "päästessäni" kymmenisen vuotta sitten oli käytännössä koko toiminta sen varassa mitä hallituksen jäsenistä irtosi. Eri vastuualueet hoidettiin aika paljolti ihan keskenään (toki muiden tuella), mutta jotain jäi välillä tekemättä ihan vain siksi kun ei sitten irronnutkaan.
Hyvä esimerkki tästä on viime vuonna toiminnanjohtajan innosta lopulta aikaansaatu juniorileiri. Jo vuosia aiemmin oltiin sitä mieltä, että sellainen leiri olisi hieno juttu ja ehdottoman tärkeä alku frisbeegolfin junioritoiminnalle. Jostain syystä siihen ei vain sitten koskaan päästy, jäi tekemättä kun ei kukaan tainnut olla niin innoissaan että olisi koko pakettia lähtenyt vetämään. Nyt se on kuitenkin tehty ja vakaasti ollaan edelleen sitä mieltä, että hieno asia jonka on syytä jatkua. Silti siihenkin tarvitaan ihmisiä, vapaaehtoisia jotka haluavat tulla viikonlopuksi ohjaamaan ja vahtimaan pieniä frisbeegolfareita. Hattu päästä heille.
Liiton toiminnanjohtajalla on miljoona hommaa, joista kaikki on helppo kaataa hänen niskaansa ihan vain siksi että hän on se jolle maksetaan siitä rahaa. Tosiasia on kuitenkin, että 250 kilpailua, 5000 jäsentä, 2700 kilpailulisenssiä, yhdenvertaisuustoiminta, erilaiset toureihin liittyvät järjestelyt ja muu sellainen toiminta joka on liitolle elintärkeää pitäisi kyetä kuitenkin hoitamaan normaalien työaikojen puitteissa väsymättä ja romahtamatta taakan alle. Edelleen siellä on asioita, jotka tekee joku ihan vain vapaaehtoisesti. Ihan omasta halustaan, mutta myös siksi että frisbeegolf menisi eteenpäin ja meillä olisi parempi pelata.

Mielenkiintoista on oikeastaan nähdä mihin tulevaisuus vie. Suomalainen urheilutoiminta organisaatiotasolla on todella korkealle asti pyörinyt tähän asti vapaaehtoisvoimin. Aika monessa vanhemmassa lajissa alkaa näkyä 70-vuotiaita äijiä touhailemassa käytännön juttuja koska uusia äijiä ei ole näkynyt. Mitä tapahtuu kun nämä aina samat vapaaehtoiset yksinkertaisesti kaatuvat rivistä?
Ammattiohjaajia ja valmentajia tuskin riittää ihan joka nurkalle, saati sitten jalkapalloon huoltajia. Jos kaikille pitää maksaa jotain niin harrastukset ovat niin kalliita ettei niitä voi harrastaa kuin rikkaat.

Hieno kysymys tuolla Jaskalla oli "mitä saan seuralta". Erinomainen kysymys, johon aiemmin on tainnut olla vastauksena "kavereita, yhdessä tekemistä ja organisaation jonka laji tarvitsee". En varsinaisesti 20 vuotta sitten ole kuullut koskaan tuota kysymystä. Olisiko maailma sitten kuitenkin muuttunut juuri tähän suuntaan. Mitä minä saan?
Itse kun on siellä touhupuolella niin joutuu esittämään usein vastakysymyksen. Mitä sillä 12€ jäsenmaksulla pitäisi saada?
Seuran osuus on meidän seurassa ollut aiemmin 10€. Se on vajaa euro kuukaudessa. Syntyykö sillä asiakassuhde, jossa voi vaatia jotain?
Jos voi niin mitä? Hallivuoro? Hallivuoroon tarvittavat rahat eivät tule tuosta 10€ summasta. Oman seuran kohdalla 100-jäseninen seura saa noin 1000€ vuodessa jäsenmaksuja. Sillä maksetaan seuran pankkikulut ja nettisivut aika tarkasti. Loppuraha toimintaan pitää tehdä jostain.
Jälleen hattu päästä jokaiselle joka on tekemässä seuralle rahaa, järjestämällä kisoja tai tekemällä jotain muuta. Loputon kunnioitus juuri teille.

Meni vähän paasaamiseksi. Ei ollut tarkoitus ketään syyllistää mistään, mutta huoli on osittain kova.

Offline JaskaT

  • Seniori
  • ****
  • Posts: 481
    • View Profile
  • Seura: Talin Tallaajat
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #1430 on: 21.02.18 - klo:20:02 »
Hyvä kirjoitus jälleen, vaikka nyt sen luettuani oma kirjoitukseni näyttäytyy hieman eri valossa - eikä kovin hyvällä tavalla :D

En nyt silti rupea puolustelemaan tekstiäni sen enempää, mutta toivottavasti sieltä jäi muutakin mieleen kuin "palvelua mulle ilmaiseksi kiitos" -asenne.
Arvostan paljon sitä työtä, mitä nykyisellään seurat, niiden jäsenet ja muut lajin parissa vaikuttavat tahot tekevät.

Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 550
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #1431 on: 21.02.18 - klo:21:16 »
Kirjoitin jo itsellenikin vastineen, mutta sitten kun en ollut kirjautuneena niin tulin järkiini. :)

Kun jonkun toisen blogissa on jokin teksti johon haluaa kirjoittaa vastineen niin yleensä siellä on jokin yksittäinen lause johon tarttuu. Sitten kun innoissaan alkaa kirjoittamaan tajunnanvirtaa niin se todennäköisesti edelleen perustuu siihen yhteen lauseeseen vaikka koko teksti saattaisi suorastaan pyytää kommenttia.

Kiitos siis kommentista. Ei ollut tarkoitus ketään syyllistää, mutta siellä on tosiaan se toinenkin puoli.
Hienoa uskallusta myöntää että näkee vastauksessa oikeasti vastineen omaan tekstiin. Itse olin sitä mieltä, että se sun teksti oli hyvää pohdintaa enkä nähnyt sitä vain sellaisena vinkunana kuin jotkut onnistuvat "palautteensa" saavan näyttämään.
Vetäisin muuten siinä lähettämättömässä viestissä valtavan analyysin tuosta 300€ seurasta. Olin jo mielestäni aika lähellä kaiken ydintä, mutta sitten se alkoi itselle näyttää juuri sellaiselta perusnegatiiviselta hötöltä jonka julkaisemista olisi syytä välttää. Kannattaa kaikkea kokeilla kunhan muistaa, että yhdistyslaissa on joitain sellaisia jänniä juttuja joita noudattamalla voi nukkua yönsä rauhassa.

Maailma on täynnä erilaisia ihmisiä erilaisilla taustoilla. Kyllä me tänne mahdutaan jos me vähän kaikki joustetaan.
« Last Edit: 21.02.18 - klo:21:19 by Ari »

Offline DJSigma

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 127
    • View Profile
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #1432 on: 22.02.18 - klo:18:10 »
"mitä saan seuralta"

Hienosti tartun juuri yhteen lauseeseen (kuten yllä puhuttiin) koko hienossa viestissä...  ;D

Joka tapauksessa, tämähän on tämmöinen 1. maailman ongelma, johon on olemassa 1. maailman vastaus. 1. maailman ongelmahan se on siksi, että mietitään miksi maksaisin vapaaehtoisesti jotain johon minulla helposti on varaa, mutta en tiedä tarvitsenko. 1. maailman vastaus on, että koska sinulla on varaa ja se tukee sen seuran toimintaa, onko sillä niin paljon väliä saatko juuri sinä siitä enemmän kuin maksoit? Joku varmasti saa, sille sillä voi olla oikeasti merkitystä.

Samaa hommaa kuulee tuolla IRL:n puolella, miksi kuulua ammattiliittoon? Yleiskorotukset ja muut työedut tulee vaikkei kuuluisikaan, ja 5-päiväinen viikko ja 8 tunnin työaikakin on jo tapeltu, samoin lomarahat. Helppohan se on nyt ajatella, että "mitä minä saan".

Molemmissa on kyse tavallaan vakuutuksesta. Maksat siitä, että entä jos kukaan ei tekisikään mitään tai taistelisi, ja sitten osuisi jotenkin omalle kohdalle ja se voisi harmittaa.

Itsehän maksoin paikallisen seuran jäsenmaksun viime kauden lopulla koska halusin kaverin kanssa osallistua seuran parimestaruuskilpailuun. Pari viikkoa maksun jälkeen muistin, että en edes pääse niihin kisoihin. Lopulta koko maksun hyödyksi jäi parit alennuskahvit yhteistyökumppanilla. Mutta, väliäkö tuolla loppupeleissä, tulihan tuettua paikallista seuraa.

Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 550
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #1433 on: 22.02.18 - klo:20:17 »
Omalla kirjoituksellani ei ollut tarkoitus kertoa miten asiat on, vaan juuri näin toivoin kirvoittavani jonkinlaista keskustelua eri näkökulmista.

Isoin kysymyshän kokonaisuudessa on kääntää paketti toisinpäin. Mitä seura saa minulta?
Miten voin olla hyödyksi seuralle?


Offline JanneRäsänen

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 1 630
    • View Profile
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #1434 on: 22.02.18 - klo:21:26 »
John F. Kennedy lainaus :-)

Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 550
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #1435 on: 27.02.18 - klo:10:41 »
Viime viikon maanantain parin tunnin vippailuista tuli käsi senverran kipeäksi, että päätin toistaa harjoitteen ihan vain siksi että olisi vähän pohjia.
Jotenkin koko päivä meni ihmetellessä ja lähdön aika kun koitti niin paljastui, että rouva oli lähtenyt minun autolla liikenteeseen ja siellä menee bägi kiekkoineen.

Onneksi on joskus tullut hankittua pari ylimääräistä kiekkoa. Varastosta löytyi viime vuonna hankittu putkikassi jonka sisältöön tutustuin hieman sitä raottamalla. Kiekkoja täynnä. Hyvä.

Koululla sitten kaivelin kassia. Oho. Sieltähän löytyi arvokiekkoja. FLX Buzzzeja kun ei enää myydä niin niistähän maksetaan ihan rahaa nykyään. Ne eivät lopu heti. Yksi kappale Glow FLX Buzzzia josta en luovu. Sitten kaksi Cryztal FLX Buzzzia joissa on Dynamic Discsin logo. Käytettyjä toki, mutta jos muuten loppuu rahat niin laitetaan jenkkilään myyntiin, siellä niistä on saanut kivat rahat ilman noita logojakin.

Heittämään ne on kuitenkin tarkoitettu, joten sitä sitten. Viime viikolla jäi vaivaamaan sellainen 30m lähestymisheitto foreantsalla koripallokoriin.
Sitä tuli hinkattua ja varsinkin korkeussäätö oli haastavaa. Eilen sain kuitenkin tämän trickshotin onnistumaan ehkä noin 40 heiton jälkeen. Se oli sitten suoritettu. Puttereita nappasin hyllystä mukaan, jotta sai vähän hinkattua sitäkin. Keskittymisen rakoillessa meni sitten lyhyetkin putit minne sattuu, joten hyvä muistutus tästäkin. Toisaalta ajoittain hyvää tekemistä kun malttoi keskittyä olennaiseen.

Jonkinverran kovaa bäkkäriheittoa verkkoon ihan vain jotta liikeradat muistuu mieleen ja mahdolliset lihakset muistavat mitä sitten kesällä pitäisi tehdä. Aika kivaahan tuo on vaikka vähän pitää sellaista leikkimielistä kisaa yrittää väsätä jotta jaksaa vääntää. Jälleen kerran hyvä osoitus siitä, että treenaamiseen pitää olla ihan omanlaisensa motivaatio. Onnittelut juuri sinulle jos sellainen löytyy. Meikäläinen tykkää enemmän pelailla ja leikkiä :)

Sieltä se kesä punkee päälle vaikka pihalla on nyt 20 astetta pakkasta ja tuulee. Aika kylmä on.
Ensi viikolla on jo maaliskuu ja sittenhän se on jo melkein kesä.

Liiton kevätkokousta valmistellaan täysillä. Erilaisia viime vuoden juttuja pitää laittaa nippuun, jotta ne voidaan hyväksyä ja valtiollekin pitää osata kertoa mihin ne rahat on käytetty jotka viime vuonna sieltä toiminnan kehittämiseen annettiin. Samalla kisahommatkin menee eteenpäin vaikka näillä lumilla tuntuu jonkin syyskuun kisan speksien asettaminen lähes koomiselta.

Uutta reppubägiä taitaa joutua etsimään. Kyllähän miehellä laukkuja pitää olla.

Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 550
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #1436 on: 19.03.18 - klo:18:05 »
Mitään ei tapahdu ja sitten kuitenkin tapahtuu.

Uusi bägi on.
Liiton kevätkokouksessa saatiin vastuuvapautus viime vuoden asioista niinkuin tietenkin pitikin.
Aluevastaavien kanssa pidettiin palaveria ennen kevätkokousta, erinomaista.
Kevätkokouksen jälkeen käytiin läpi SuomiSportia ja Metrixiä. Sekin erinomaista.
Kehitys kehittyy.
PDGA:n 10-vuotislätkäkin tuli. Vain toista vuotta myöhässä, mutta tuli kuitenkin.

Frisbeevideoitakin olen intoutunut katsomaan. Voi olla että johtuu minusta, mutta ensimmäisessä Ricky veteli footfaultia ja sitä selviteltiin, nyt sitten viikonloppuna Jeremy sähläsi mandosäännön kanssa ja isoon ääneen kertoi kaikelle kansalle väärää informaatiota. Tässä nähdään, että vaikka olisi ammattimieskin niin voi olla ettei osaa sääntöjä kaikilta osin. Sitten pitää vain olla valmis oppimaan uutta. Toivotaan, että Jeremykin jossain videolla kommentoi omaa osaamattomuuttaan tämän säännön osalta.

Keskustelua on nyt sitten käyty näistä tapauksista ihan suomeksikin. Hyvää keskustelua ja sitten sellaista jonka taso on vaipunut varsin alas. Itse en oikein osaa ajatella, että vaikka joku muu tekee väärin niin itsellä olisi oikeus sen takia tehdä myös väärin. Tuolla perusteella voidaan käytännössä unohtaa kaikki muutkin säännöt kuin frisbeegolfin säännöt. Jos tietää säännöt niin niiden mukaan pelataan.
Mikael on ansiokkaan pitkäsanaisesti avannut arkkuaan ja miettinyt selvästi asioita. Oikeastaan ei ole juurikaan lisättävää noihin kirjoituksiin. Frisbeegolfin säännöt on toki kirjoitettu sillä logiikalla, että pelaajat noudattavat niitä sääntöjä eikä yritetä kaivaa sieltä omaa etua väkisin esiin. Siksikin on helppo löytää sieltä sellaista tekstiä, joka on helppo huomata toimimattomaksi.
Pelaajien oletetaan seuraavan toisten peliä. Tietenkin. Tällä logiikalla ei tarvitse erikseen lähteä rankaisemaan ketään siitä, että ei seuraa peliä kun kaikkihan seuraa :)
30s sääntöä sääntökirjan mukaan noudatetaan. Siitä toki sitten jo seuraakin jotain jos pelikaverit siihen alkavat puuttumaan. Valitettavasti meille pelaajille ei riitä sellainen sääntö, jossa todettaisiin että pelataan reippaasti ja ripeästi niin päästään joskus kotiinkin. 30s on jotain konkreettista johon tarttua. Nyt pitäisi vain olla vielä jokin äänimerkki josta kello lähtisi raksuttamaan :)

Sitten vinkki myyntimiehille. Pyyhkeiden koko pienemmäksi. Esimerkiksi 20x30cm olisi oiva koko pyyhkeelle. Sen voisi levittää sitten siihen markkerin taakse osoittamaan paikkaa josta pitää heittää. Helppo nähdä osuuko se kinttu siihen vai ei. Itse ajattelin kyllä silputa jonkun pyyhkeen tuon kokoiseksi ihan vain treenimielessä. Näkeepä sitten osuuko vaiko eikö. Samalla pääsee vähän näkemään miten iso se alue oikein on.
Saa käyttää. Jos myy miljoona pyyhettä niin voi sitten tarjota vaikka oluen ideasta jos sitä ei kukaan muu ollut keksinyt.


Offline Sankari

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 29
    • View Profile
  • Oikea nimi: Valtteri Sankari
  • Seura: 7k
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #1437 on: 19.03.18 - klo:19:17 »
-- Jeremy sähläsi mandosäännön kanssa ja isoon ääneen kertoi kaikelle kansalle väärää informaatiota. --

Tätä olen miettinyt keskenäni, kyseessä on siis tämä tilanne: https://youtu.be/gkgandCRsaU?t=494

Sääntö, johon Jeremy viittaa, on 804.02D:
Quote
The nearest mandatory whose mandatory line is crossed by the line between the lie and the target is considered to be the target for all rules related to marking the lie, stance, obstacles, and relief, with one exception: 806.01 Putting Area.
Lähde: https://www.pdga.com/rules/official-rules-disc-golf/80402

Jeremyn selitys videossa on vajavainen: "you must mark your lie to the mandatory before the basket." Loppuun olisi pitänyt vielä lisätä, että tämä on totta vain siinä tapauksessa, jos mando estää suoran linjan lieltä korille. Meillä katsojilla ei ole mitään tietoa missä tämä mando sijaitsee ja selostustilanteessa on täysin mahdollista, että Koling kertoi säännön vain typistetysti. Emme siis voi olla varmoja miten hyvin ko. pro-ukolla on säännöt hallussa, mutta epäillä voimme. Se on kuitenkin varmaa, että sääntöasioissa kannattaa kääntyä sääntökirjan puoleen, eikä kisavideoihin. Sekin on totta, että tämä "typistetty selitys" tullee aiheuttamaan ongelmia, kun vähemmän sääntöihin vihkiytyneet heittelevät miten sattuu.

Pelitilanteesta emme voi tietää oliko kyseessä foot fault vai ei. Videosta ei voi sanoa, oliko mandoliini sellaisessa paikassa, että se estää suoran linjan korille. Olen koittanut etsiä interneteistä ratakarttaa, josta saisi vähän osviittaa missä tämä mando sijaitsee. Sellaista en ole löytänyt. Lisäksi videon perusteella kori on väylän lopussa oikealla, joten Jeremyn jalka saattaa silti olla määrätyllä 20x30cm-alueella (tai ainakin todella lähellä), vaikkei mando tiellä olisikaan.
« Last Edit: 19.03.18 - klo:19:19 by Sankari »

Offline mykey

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 710
    • View Profile
  • Oikea nimi: miikka saturi
  • Seura: Team Hippo Ry / Melkein onnistujat
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #1438 on: 19.03.18 - klo:22:09 »
Omasta mielestä on kyllä loistavaa että asioista keskustellaan ja nostellaan pöydälle vaikka some maailmassakin, mahdollisuus että joku kilpailija meistä tavallisista pulliaisista lukaisee sääntöjä paremmin ja ajattelee omaa pelaamistaan kasvaa ja laji sen mukana..
Esim samassa kisassa huomasin monen kamera ryhmässä pelanneen maailman huipun vilkuilevan kummallisen paljon markkerin paikkaa ja ottavan harjoitus askelia ennen heittoa.
Eivät halunneet valokeilaan selittelemään..

Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 550
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #1439 on: 20.03.18 - klo:07:46 »
En ole sitä videota erikseen enää katsellut, mutta muistaakseni Jeremy siinä suorassa lähetyksessä osoitteli oikealle ja kertoi mandon olevan tuolla suunnassa. Samalla logiikalla siirsi jalkaansa siihen linjaan niin että käytännössä sai heittopaikan paremmaksi.
Uskon ihan että Jeremy luuli säännön olevan noin.
Aika paljon tietenkin tässä laitetaan uskon ja oletusten varaan.

Hienointa tässä on nyt tietenkin se, että aika moni tämän avulla muistaa tämän säännön jatkossa.
Mandosääntö on käytännössä varsin yksinkertainen. Siitä on saatu tehtyä hankalan tuntuinen kun on väännetty näitä erilaisia mahdollisuuksia miten se kiekko voi sen mandon ohittaa tai pyöriä ympäri.

Toivotaan että Jeremykin tästä oppii.

Enemmän tässä on tietenkin kyse siitä miten näitä asioita otetaan esille. Meuhuaminen harvoin on paras toimintamalli. Sääntökirjan eri kohtien esittely ja sen pohjalta keskustelu antanee useimmiten nopeasti oikean vastauksen. Se vain tarkoittaa useimmiten, että joku on väärässä.
Väärässä oleminen ei ole helppoa :)

Itse en koe olevani mitenkään sääntöguru ja joudun monta asiaa tarkastamaan sääntökirjasta varsinkin jos päästään pikku tulkintavariaatioihin. Uskon silti kykeneväni pelaamaan tätä peliä sääntöjen mukaan. Toivottavasti en joudu tilanteeseen jossa paljastuu etten ole osannut jotain ihan perusjuttua oikein pelata :)

Sääntökokeen sain kuitenkin ekalla läpi :)