Frisbeegolf-forum.fi

Author Topic: Rakkaudesta lajiin  (Read 805882 times)

Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 551
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #2145 on: 15.06.21 - klo:16:24 »
Olen tässä ehtinyt välillä istua tuijottelemassa seinää ja todeta että oikeasti tämä laji niinkuin varmasti moni muukin urheiluksi laskettava kilpailuun perustuva laji on vain totista leikkiä.
Jalkapallon EM-kisoissa Tanskan pelaaja sai jonkinlaisen sydämenpysähdyksen ja hänen kisat oli tietenkin siinä. Tilannetta seuratessa kuitenkin näki kuinka urheilun tärkeys katoaa nopeasti kun tulee oikeasti tärkeitä asioita vastaan. Jotenkin oli huikeaa nähdä se ihmisyys joka tuossa tilanteessa tuli esiin. Pelaajat olivat avoimen järkyttyneitä ja mielestäni Ylen studiossa kaikki jäätyivät ihan täysin. Ei ollut mitään sanottavaa ja kaikki hokivat jotain samaa. Kunnes ohjaaja tajusi että tässä ollaan ihan liian pihalla tilanteesta ja alettiin näyttämään aiemman pelin koostetta. Tilanne oli absurdi, mutta olisi ollut paljon kamalampaa jos toimittajat eivät olisikaan järkyttyneet vaan olisivat analysoineet tilannetta rauhallisesti. Huikea kokemus ja onneksi Eriksen on sellaisessa kuin voi tässä tilanteessa olla.

Tänään olisi tarkoitus lähteä Kaatikselle tuulettamaan frisbeeaivoja. Ensi viikolla alkaa Tyyniin valmistautuminen ja Sibbeen on jo peliaika varattu. Nevas ja Keinari kun vielä pelataan niin ainakin kaikki haastavat radat tulevat vastaan. Tykkään.

Jotenkin on hienoa kun voi spekuloida pelaamisella ja heittämisen vaikeudella eikä sillä ole mitään merkitystä oikeaan elämään. Tällaista sen juurikin pitää olla.

Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 551
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #2146 on: 22.06.21 - klo:09:31 »
Taas on niin paljon kaikkea että vähän pitää kaivella peliaikaa että muu elämäkin mahdollistuu.

Kävin eilen pyörähtämässä Sibbessä kun joku kertoi että Tyyni alkaa ensi viikolla.
Sibbessä on tullut jo pyörittyä senverran että alkaa hahmottua pelisuunnitelmatkin.
Ajattelin saunassa eilen kokeilla hieman poikkeavaa mietintämyssyä ja kävin väyliä läpi oikeastaan ikäänkuin takaperoisesti niin että merkitsin ne väylät erikseen joissa pelataan vain rauhassa. Muilla väylillähän tämä tarkoittaa aktiivista pirkon metsästystä.

Ykkösväylä on uudistunut ja selkeämpi tiipaikalta. Oletan että senverran on kiekkoja sadellut tielle että jouduttiin vähän säätöhommiin ja väylä on nyt selvästi helpompi. Tähän haetaan selkeästik kakkosta.

2. Tässä on niin tiukalle asetettu parit ettei taida tulla avoimessakaan montaa kolmosta. Eli par nelosena pelatessa joutuu toteamaan että nelonen on tässä aika kovaa valuuttaa, mutta tehtävissä toki. Avaus tietenkin niin pitkälle kuin mahdollista ja sitten joutuu miettimään. Väylän vasempaan reunaan kaivettu lampi on juuri sopivasti tällaiselle perustuupparille linjalla. Jos lähdetään yli lammen niin pitää olla kyllä todella hyvä avaus meikäläisellä. Huonomman avauksen jälkeen todennäköisesti pelikirja on yksinkertaisempi kun ei tarvitse yrittää mitään. Korille ei tahallaan omasta mielestä heitä kovinkaan kaukaa joten koitetaan saada kiekko mahdollisimman vähillä heitoilla siihen väylälle mistä ne puut alkaa ja matkaa on noin 40m. Oikealla on metsää ja vasemmalla muuten huono, joten rauhassa pelaaminen lienee paikallaan. Vitosella pitäisi selvitä kohtuullisen helposti vain tuuppailemalla kiekkoa väylää pitkin, mutta kutonenkin tulee kuin itsestään. Tähän olisi mukava tulla ykkösen pirkon jälkeen. Tavoitteena siis kakkosen jälkeen olla parissa.

4. 108m kalliolle puiden välistä ja outtia joka paikassa. Tässä olisi mahdollista heittää hyvä heitto korille. Näen tässä vain niin paljon mahdollisuuksia ettei ole kovinkaan paljoa järkeä yrittää mitään. Vakaalla kiekolla fore kohti lyhyempää koria ja heitto feidaa kivasti 25m päähän korista. Kolme kolmosta tähän uskoisin olevan ihan kivasti suhteessa muuhun fieldiin. Kalliolta skippaa niiiiin helposti kiekko outtiin.

5. Monsteri. Tällä par vitosella on maltti valttia. Forella avaus ja kakkosheitto on ihan kivasti jos on niiden kahden ison männyn huitteilla. Jos ei siitäkään oikein mitään yritä niin voi pysyä väylälläkin heittämällä Buzzzin sinne kulmaan. Sieltä on korille noin 70-80m joten parin pelaaminen maltilla väylää pitkin pitäisi olla mahdollista.
Kokeilin kolmosheittoon draiveriakin, mutta mutkassa tulee kallio vastaan eikä se välttämättä helpota jatkoheittoa jos ei liidellä sitten jotenkin tosi hienosti siitäkin ohi. Onnistuin jättämään sinne kulmaan sen draiverin kun enhän mä enää muistanut että se oli siellä kun ohi kuljettiin.
Tässä olisi tärkeintä olla aina sellaisessa paikassa josta voi heittää. Metsään heittäminen näyttää johtavan helposti siksakkiin väylän puolelta toiselle, joten nöyrä suhtautuminen epäonnistumisiin on avain onneen. Seiskakin tulee tähän kuin itsestään ja vitosta voi pitää ihan pirkon arvoisena suorituksena.

7. Jokaisella radalla pitää olla jokin tyhmä väylä. Tässähän on periaatteessa väylä korille, mutta käytännössä sitä pitkin ei kannata heittää. Pommihysse sinne jonnekin metsään ja sitten mennään katsomaan mihin se putosi. Jos jotenkin tässä voisi pakottaa pelaamaan väylää pitkin niin tämä olisi ihan vänkä, mutta väylää pitkin pelaamisessa on ihan liikaa riskejä. Eli ei pirkkoa pelikirjaan, mutta voihan se olla korillakin jos sopivasti rapisee.

8. Tämä on ollut itselle niin vaikea että heitän foren suoraan ja katsotaan sitten mitä seuraavaksi tapahtuu. Tuurilla voi ajautua sellaiseen paikkaan että siitä sen pirkonkin taikoo, mutta yleisesti ottaen ei. Ei oikein riitä luotto siihen että draiveri kippaa kauniisti yli jossain 80m jälkeen ja liitelee hienosi sitten väylää pitkin. Ei siis mahdollisuutta onneen tässä, joten pelataan nelosta.

9. Jos korinpaikka on nykyinen siellä sydämessä niin oikeastaan yritän saada Zonen siihen aitaan kiinni Hazardin puolella. Jos käy tuuri niin pimpahtaa sisään, mutta se alue on siinä kohtaa niin pieni ettei siihen oikein kannata tahallaan yrittää. Eli käytännössä haetaan nostokolmosta hazardista :)

12. Buzzz voi mennä korillekin mutta tärkeintä olisi päästä nurmikolle. Ei ole ollut ihan yksinkertaista tämä.

16. Mörri. Tässä pitää osua ensimmäiseen väliin. Jos kiekko sitten menee putille niin kiva. Oikeasti vain eteenpäin. Tähän kuitenkin tulee vaikka kuinka isoja numeroita jos herpaantuu. Eilen puttasin kakkosta rinteestä, mutta on se niin kapoinen että kolmonen on hyvä tähän.

Välistä jäi oikeastaan väylä 10 jossa tuntui kohtuuttoman vaikealta päästä rinkiin forella. En siellä oikein näe sellaista kunnon aukkoakaan mitä pitkin pystyisi pelaamaan, joten kolmonen on tähän ihan ok.  Pääasia on ettei heitä outtiin. Ylämäkeen heittäminen aiheuttaa sen ettei oikein ole vauhtia enää meikäläisen foressa jotta pääsisi skipillä lähemmäksi. Voi tähänkin kakkonen lipsahtaa mutta todennäköisesti ei.

Kaikenkaikkiaan Sibbe menee koko ajan parempaan suuntaan. Ravintolaa ei päästy testaamaan kun on maanantaisin kiinni, mutta eiköhän sinnekin vielä ehditä. Toivottavasti muu toiminta kentän ympärillä on tarpeeksi kannattavaa että homma toimii jatkossakin yhtenä edelläkävijänä suomalaisessa frisbeegolfissa.



Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 551
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #2147 on: 28.06.21 - klo:23:42 »
Tyyntä kohti mennään.
Nyt on käyty Sibbe ja Nevas, huomenna töiden antaessa periksi vielä Keinukallio.
Sibbeä jo käytiinkin tuossa, joten antaa sen olla.

Nevaksen osalta olikin tullut aika paljon muutoksia, joten oli aika hyvä että tuli käytyä. Väylämuutoksia  ja lisää tikkuja  ehkä hieman yllättäviinkin paikkoihin. Erinomaista on tietää missä väylien näkymättömätkin tikut sijaitsevat.
Pelikirja tuskin ketään kiinnostelee kun on kyseessä väliaikainen kenttä joka aina vähän muuttunee.

Ensimaku oli että aika paljon sellaisia 115m+ Par kolmosia. Eli hanat ja sitten toivotaan että pääsisi putille. Saunassa mietiskelin noita hieman ja onhan siellä ihan mielenkiintoisia väyliä. Satasen foresta olisi hyötyä ja 120m bäkkäristä.
Maltilla pitää pelata ja itse ainakin pidin käyntiä lähinnä kartan siirtämisenä verkkokalvoille. Paljon on tuulen suunnasta kiinni, joten turha on leimata liian tarkasti mitään. Tuolla saattaa käydä niin ettei tule yhden yhtä birdietä kun ei ihan ole jiirissä heitto. Par vitoset on mielenkiintoisen vaikeita. Ainakin jälkimmäisessä rolleriavaus voisi olla ratkaisu, mutta sitä varten pitäisi varmaankin osata heittää rolleria edes auttavasti :)

Keinarissa pitäisi käydä useamminkin. Ainakin aiemmista muutoksista olen tykännyt ja on monta mielenkiintoista väylää. Saapa nähdä.
Sibbe, Nevas, Keinukallio on järjestys joten onhan siinä pelaamista.

Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 551
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #2148 on: 30.06.21 - klo:12:40 »
Eilen tuli vahingossa puhetta Sibbestä ja siinä selvisi että siellähän pelataankin sitten ihan eri leiskaa kuin tuli treenailtua viime viikolla... Nyt päästään ylittämään vettäkin sitten viimeisellä väylällä, joten mielikuvaharjoittelut ja hyvin mennyt treenikierros voidaan unohtaa... No, se on vasta huomenna.

Eilen kävin Keinarissa. Keinarin aiempikin leiska maistui hyvältä ja nyt tehtyjen uudistusten jälkeen tykkään kovasti. Hyvin pitää pelata ja itselle vaikea kenttä. Pari sellaista meh-väylää, mutta sellaisia on joka paikassa. Tykkään.

Heti ykkösellä lauantaina pääsee mietiskelemään. Riskillä puskan yli tai sitten yrittää maltilla pysyä tikkujen välissä nelosta pelaten. Tällä hetkellä olen sitä mieltä, että tuskin on ihan heti sellainen tilanne että kolmosta on lähdettävä tekemään väkisin. Ilmeisesti eilen vielä tuulikin vähän oudosta suunnasta, joten riskianalyysi menee ihan uusiksi joka tapauksessa.
Muutamalla väylällä pitää osata pitää sormi suussa tiukasti eikä lähteä liikoja höntyilemään. Yksi kovin jännittävä paikka oli uusilla peltoväylillä kun avaus pitää heittää puuränniin jossa oikea puoli on ob... ja sitten pitäisi mielellään vielä päästä mahdollisimman pitkälle.
Vitosväylä on edelleen ratkaisematta, mutta se on vain yksi väylä. Yhden avauksen jälkeen pääsin heittämään ränniin ylämäkeen ja sain yhden kiekon ehkä seitsemään metriin, joten lienee parempi jos ei liikoja yrittele.

Kaikenkaikkiaan elämme jännittäviä aikoja, joten huomenna sitten 8.30 startti Sibbessä. Jäätelöstä on jo lyöty vetoa Tähtisen Rikun kanssa, joten panoksetkin on kovia.

Nevaksen ja Keinarin kävin läpi lähinnä heittelemällä avauksia ja muutaman lähärin. Aiemmin olen aina pelannut "ensimmäisellä kiekolla" tulosta. Nyt ei ole oikein minkäänlaista käsitystä mihin sitä voisi pystyä. Keinarista saa parilla itsensä ylittävää ratinkia ja Nevaksesta suurinpiirtein omaansa jos luottaa yhden kierroksen kisoihin tällä viikolla. Ja miksei luottaisi.


Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 551
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #2149 on: 03.07.21 - klo:09:41 »
Kaksi kierrosta Tyyntä pelattua. Tai ehkä Tyyniä.

Hienointa on ollut huomata frisbeegolfin herättävän tunteita edelleen. On tietenkin hienoa onnistua, mutta epäonnistumisten tuoma synkistely ja epätoivo kuuluu asiaan. Niin tälläkin kertaa.
Menestystoiveita eikä paineita ollut, joten reippain mielin ykkösen tiille Sibbessä.

Tässä mennään nyt niinsanottu kevennetty versio jossa parhaita tunnelmapaloja kierroksien varrelta. Perustuuppailu on jätetty pois koska eihän sitä kukaan jaksa.

1. Buzzzilla olin avannut alle vitoseen ne kerrat joita olin heittänyt. Nyt löysä avaus jäi kasiin, juuri ja juuri inbounds ja omenapuu peitti puttilinjat. Onnekas kolmonen siis väylältä johon piti nostaa kakkonen.

2. Shryke lähti ajoissa kädestä sisäkurviin ja paineli metsään. Sieltä pois ja päädyin rauhoittamaan tilanteen pelaamalla forella kaksimetrisestä aukosta ettei mene ainakaan lampeen. Osuin puuhun koska en osunut aukkoon. Jaaha, ei osu siis mihinkään. Ei osunut seuraavakaan siihen kapeaan ränniin joten rämmin seiskan korttiin. Pelasin väylän suunnitelman mukaan. Vitosen tekee kun ei liikoja yrittele.
Ajatuksena oli olla parissa tämän jälkeen. En ollut.

Kuuden väylän jälkeen olin +6. Monsterinkin pelasin melkein hyvin mutta missasin viisimetrisen ja siihenkin tupla.
Sitten alkoi peli kulkea paremmin. Seuraava bogey tuli alamäkiväylälle jossa painelin täydellisen foren takaouttiin korin yli. Ja vielä puttikin osui koriin.
Mörkölle mokasin 25m lähärin joka rollasi takametsään puun alle ja siihen vitonen.
Eihän se nyt kummoista peliä ollut mutta 950 taikapistettä.

Nevakseen ihan hyvillä mielin.
Ykköselle vastatuuleen DD3 niiasi senverran että kiekko jäi 20cm bunkkeriin. Olipa aika hyvä heitto. Bunkkeriin ei dropparilta saa heittää joten putteri meni tuulen mukana vitoseen. Reippaassa tuulessa sitten nokka alaspäin ja alarautaan. Tuplalla alku vaikka oli kyllä pirkkokin aika lähellä. Koriin oli avauksesta matkaa ehkä neljä metriä…

Sitten siinä hiljalleen mopo käyntiin ihan hyvällä peruspelillä. Olin taikonut itseni pariin vaikka missasin pari hyvää paikkaa. Kunnes tultiin par vitosille joissa ratkaistiin meikäläisen osalta eka kierros.

13. Pisimpiä avauksia mitä olen tähän heittänyt. Päätin yrittää forella alas outin rajalle. Taisi olla liian pitkä avaus koska en heittänyt Starfireä tarpeeksi kovaa. Jäi alamäkeen. Sitten outtia ylittäessä lähdin kompensoimaan liikaa alamäkeen otettavaa vauhtia ja lähti kiekko ylöspäin. Vastatuuli nosti kiekkoa ja loppujen lopuksi vauhdin loppuessa feidasi outtiin. Pitkä lähestyminen ei onnistunut joten seiska tähän. Ai saakeli. No, jatketaan.

14. Liian kovaa heitetty avaus piti olla korkea antsa. Oli antsa. Oikealta metsän reunasta ei voinut kuin forella heittää. Ihan hyvä heitto. Kolmaskin oli aika hyvä, monttuun. Syvältä montusta lähestyminen näytti täydelliseltä. Jäi kuuteen metriin, loivaan ylämäkeen. Eipä hätää, tässähän putataan paria.
Painonsiirto ei oikein onnistunut, ketjuista oikealta ulos ja alaraudasta pystyyn. Rollasi golfin tiiauspaikan yli kasiin. Sieltä vasemmalle ketjuihin, osui alarautaan ja rollasi kuuteen metriin. Epäuskoista naurua. Ihan kohtuullinen putti oli ehkä kolme senttiä vasemmalla, mutta ui ketjujen läpi ja tippui korin viereen. Kasi neljällä putilla. Ylämäkeen puttaaminen on ollut hankalaa, mutta nyt pienellä epäonnella kerättiin plussaa koko rahalla.

Tämä sattui sieluun senverran että meni pari seuraavaa väylää ennenkuin sai sykkeet alas. Siinä kerättiin toki parit bogeyt matkaan.
+7 antaa 898 taikapistettä joka on ihan oikein. Aika tasaista oli joten vähän huonompi suoritus korostuu.

Pitää vähän miettiä. Mielenkiintoisia keskusteluja tuli eilen käytyä, ehkä saan soviteltua niiden perusteella omaa mielipidettä. Pelaamisessa sinänsä ei mitään ihmeellistä, pitäisi kestää pettymyksiä paremmin.

Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 551
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #2150 on: 03.07.21 - klo:23:28 »
Viimeinenkin kierros on Tyyniä pelattu. Omalta osalta menestystä ei ollut tiedossa eikä sitä tullutkaan.
Vähän pitää kaivella omasta tekemisestä jotain irti, joten käydään kierros läpi.

1. Ihan ok fiilis. Päätin olla koittamatta ojan yli koska ei sieltä automaattisesti pirkkoa tee. Buzzz hyvin väylälle ja siitä Zonella 40m heitto seuraavaan kohtaan. DD forella alle kolmeen metriin. Korilla ollessa alkoi tuulla oikealta ja kiinnitin huomiota ettei pidä tarjota pohjaa putatessa tuulelle. Keskityin siihen senverran että taisin missata ensimmäisen alle kolmemetrisen tänä vuonna. Hyvä herätys. Vitonen korttiin ja +1

2. DD3 vähän matalana aika hyvään linjaan. Johonkin risuun se oli osunut kun oli 15m lyhyenä. Ei muutakuin neppi alle ja seuraava väylä. +1

3. 115m foreväylä. Shryke toimii aika kivasti forellakin ja hyvä heitto menee kivan näköisesti. Pyörin sisäkurvissa etsimässä kunnes joku huikkaa että sehän on pitkänä korin takana. Nelimetrinen neppiputti sisään ja yllättäen pirkko. Nollassa.

4. Buzzz forella on vähän löysä ja feidaa oikealle kymppiin. Haaraputti on hyvä mutta yläpantaan. Hitti, se oli oikeasti laatuputti meikäläiseltä.

5. DDx kädessä, käsi ei luota että kääntää yli ja osuu mäntyyn. Osuma on aika kiva kun jatkaa matkaa eteenpäin ja kääntää yli. Liikaa tietenkin oikealla, mutta onnekas osuma. Hysseä ränniin. Liikaa hysseä ja tuuli auttaa sisäkurviin. Risuja välissä senverran että fore Buzzzilla päätyy reiluun kymppiin korin alapuolelle. Putti on ihan hyvä muttei nouse alarautaa korkeammalle koskaan. Alarautaan siis. Bogey.
+1

6. Shryke lähtee hyvin ja oikeaan linjaan. Osuu kantoon neljä metriä korin takana ja jää siihen jumiin. Pirkko ja nollassa. Aika hyvältä tuntuu.

7. Alamäkiväylä. DDx lähtee aika hyvin ränniin, mutta liukuu hitaasti oikealle ja osuu viimeiseen koivuun. Ei näy mihin menee, mutta ei kuulunut muuta ääntä. Koivun takana on muistaakseni lähekkäin toisiaan neljä haapaa. Välit ovat pieniä mutta kiekko on mahtunut menemään niiden välistä ja 2m outtiin. Zonella fore 70m päästä feidaa enemmän kuin olin ajatellut ja melkein kymppiin. Itsellekin yllätyksenä pistän kiekon koriin. Nelonen on bogey. Hitto.

8. DDx menee pellon reunaan ja korille on ehkä 13m ylämäkeen, päätän yrittää ja tinttaan kiekon koriin oikeastaan aika täydellisellä putilla. Kovaa ja keskelle. Takana on toki rinne joten helppohan se on sinne laittaa. Nollassa.

9. Fore kuuteen metriin. Jostain syystä nyt sitten jännittää niin että nössöputti alarautaan ja kolmonen korttiin. Hitto.

10. Buzzz osuu puiden väliin aika kivasti, mutta on vähän liian hiljainen tai sitten liian vakaa kiekko. Jää kalliolle vähän yli kymppiin ja korin yläpanta näkyy. Turha yritys menee neljään metriin jonka saan sisään. Nollassa.

11. Fore ei ole oikeastaan huono, mutta osuu puuhun ja pomppaa oikealle metsään. Korkealla olisi reikä josta kiertää koivu. Osun tietenkin koivuun ja edelleen oikealla. Sieltä fore reiluun kymppiin josta ei mitään jakoja muuhun kuin neppiin korille. Bogey. +1

12. En oikein tiedä olinko päättänyt että yritänkö korille. 128m pikku alamäkeen voisi mennä putille. Kauhea riuhtaisu osuu maahan oikealla ja matkaa jää 60m. Zonella neljään metriin ja kiekko koriin.
Kolmonen ja +1

13. Triplamando ja oikealla heti outti. DDx jää millin käteen. Oikealle puuhun ja pomppu vasuriin rännin aukolle. Ihan hyvä vahinko. Buzzzilla rauhassa eteenpäin. 82m korille loivaan alamäkeen. Buzzz lähtee vähän matalana ja ehkä vähän hiljaa. Jää kymppiin. Ihan ok putti alarautaan ja bogey. Hitto.

14. Par 5. Avaus on vastatuuleen ok. Forella aukosta ihan kivasti eteenpäin ja jää 82m korille. Hetken ehdin miettiä ja päädyn Dd3 vastatuuleen. Kori on vasemmalle kaatuvassa rinteessä joten fore jää siihen kivasti. Paitsi että vastatuuli pitää kiekon suorana. Kurvaa sisään kuitenkin, mutta skippaa senverran että on reilun metrin outissa. Parputti siis 9m korista. Huhhuh. Sivurinteeseen.
Putti ei ole ihan huono, mutta myötätuuleen ehtii tippumaan ja osuu alarautaan….rinteeseen pystyyn alas ja miettimättä yhtään rollaa outtiin. Jaaha. Sehän lähtee sitten samalta etäisyydeltä seiska. Vetäisen senkin alarautaan, mutta se sentään kuolee siihen. Ei ihan kauheita putteja, mutta tulipa kalliiksi. Nyt meinaa hajota pää. Tuntuu siltä että nyt osui melkein hyvästä tekemisestä liian iso rankkari. Kasi korttiin ja se kierros oli siinä.

15. Seuraavaksi olisi perusheitolla mahdollisuus pirkkoon. Taitaa tulla liian nopeasti kun jää vähän näppiin ja painelee oikealle metsään. Sellainen puoliupsi mahdollistaisi korille pääsemisen jos vain saan tuon ison kiven yli heitettyä. No rapisee se oksiin senverran, että osuu siihen kiveen. Kympin putti ei edes yritä mennä, mutta vitosen putti sisään. Bogey. Taitaa olla +6 tässä kohtaa.

16. Vaikeaa on ja sielun rippeitä haetaan heittämällä kapeaan metsäränniin täysillä. Eihän se toimi kun päässä lyö tyhjää. Oikealle ja sieltä pomppu vasemmalle. Nyt realisoituu että tämä pelataan nyt rauhassa loppuun. Neppi väylälle. DDx jää vähän näppiin ja raapii oikealla oksia. Seuraavaksi oksien välistä väylälle ja viides onkin hyvä fore Buzzzilla. Nosto koriin ja tupla. +8 ja sielu on riekaleina.

17. Onneksi ehdin miettiä koska alkaa olla aika turhautunut tunnelma. Fore on matala joten jää 60m korille matkaa. Buzzz bäkkärillä vitoseen ja putti turhautuneena koriin. Oli muuten hyvä putti.

18. Mainio avaus aukolle. Siitä olisi voimut heittää loivaa hysseä mukille 90m. Yritin, mutta oli huonoa tekemistä ja jäi yli 15m korille. Putti yläpantaan ja par korttiin.

Nyt pitää miettiä teenkö jotain sellaista mistä aiheutuu näitä isoja lukemia jotka kierroksen pilatessaan aiheuttavat samalla liian synkkiä ajatuksia. Ehkä luen huomenna tämän tekstin ja mietin uudelleen.
Jotain kummallista tähän nyt liittyy.

Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 551
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #2151 on: 04.07.21 - klo:13:42 »
Olen tässä tuijotellut seinää ja miettinyt missä mättää.
Oikeasti eilen tarjosin itselleni mahdollisuuden pelata hyvän kierroksen. Muutama putti jäi matkalle…kunnes.
Mielestäni kunto ei loppunut. Eikä kuumuus vaikuta meikäläiseen sillälailla että siitä tulisi jotain lisätuskaa. Enkä haluaisi alkaa vinkumaan että aina mulla on huono tuuri. Tottakai välillä vain tuurikin vaikuttaa lopputulemaan, mutta pelaanko sittenkin niin että annan huonolle tuurillekin isomman mahdollisuuden. Ei silti eilisellä kierroksella olisi pystynyt ysistä seiftaamaan alle outin jälkeen. Ehkä olisi pitänyt, ei ainakaan olisi pää hajonnut triplaan.
Sama hommahan tässä oli oikeastaan Nevaksessa. Paria puttaamassa niin läheltä ettei siitä niistetä alle. Ja sama kasi.
Sibbessä kakkosväylän tripla tuli vähän erilailla, mutta vaikea nähdä miten erilailla sen voisin pelata. Tietenkin leveämmillä linjoilla ja lyhyemmillä heitoilla, mutta ei niihin ollut kierroksen alussa mitään syytä kun selvisi vasta siinä ettei osu mihinkään. Sibbessä pää ei varsinaisesti hajonnutkaan vaan hommahan saatiin käyntiin loppukierroksella. Kaikilla kolmella kierroksilla oli yhteistä hyvän pelaamisen hetki, kaamea dramatiikka joista kahdella kiessillä levisi sielu korin alle ja valui viemäriin.

Eniten ehkä hämmentää että meikäläisellä pää hajoaa noin totaalisesti että menee sitten sohlaamaan muutaman seuraavankin vaikka tietää ettei se mitään auta.

Onneksi tämä on vain frisbeegolfia.

Offline mykey

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 710
    • View Profile
  • Oikea nimi: miikka saturi
  • Seura: Team Hippo Ry / Melkein onnistujat
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #2152 on: 04.07.21 - klo:19:40 »
Mielenkiintoista että Ari on kuolevainen kanssa ja joskus kiekko pyörii vaan kummallisesti sinne jonnekin.

Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 551
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #2153 on: 04.07.21 - klo:21:08 »
Ajattelin kiduttaa itseäni katsomalla Tyynin videoita. Pystyn hyväksymään omat suoritukseni hieman paremmin kun olen nyt katsonut puoleenväliin takaysiä Fordilla. Näyttäisi isoillakin pojilla kehonkieli muuttuvan aika paljon kun heitto ei kulje omien toiveiden mukaan. Pariin kertaan olen etukäteen osannut jo kertoa ettei tule tuo putti menemään kun näkee miten pelaaja asettuu puttipaikalleen.
Eipä spoilata sen enempää, mutta suosittelen katsomaan jos tuntuu ettei itsellä kulje. Vertaa hieman ratinkia ja melkein alkaa tuntumaan ihan hyvin pelatulta omat tekemiset…

Elämä jatkuu ja jotta minusta tulisi parempi frisbeegolfaaja olen varannut huomiselle golfopettajalta tunnin verran hänen aikaansa.

Katsotaanpa pelaako setä kilpaa ennen Raaseporin Helmeä.

Offline letiss

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 132
    • View Profile
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #2154 on: 05.07.21 - klo:10:00 »
Se ei ole aina helppoa, eikä edes joka kerta. Uskon, että jokainen sukeltelee aina joskus ilman sen kummempaa syytä, oli taso mikä hyvänsä. Worldseissä löytyy helposti ratinkeja katsomalla, että "useat" isot nimet kyykkäsivät 70-80p alle oman ratingin ja samaa löytyy helposti myös tästä Tyyni kisasta. Videoita katsomalla voisi sanoa, että Nevas ja Sibbe oli "puttiratoja". Tällä tarkoitan sitä, että poikkeuksellisen moni korinpaikka oli "inhottava". Jos putti ei toiminut, niin mahdoton saada tulosta ja rallit/rallien pelko jatkuvasti läsnä.

Itse en siis osallistunut, mutta vakaa aikomus on päästä ensi kerralla mukaan. Tosin oman luokkani ratakavalkadi ei houkuttanut ja viivalle siis lähti "vain" 11 peluria. Vaikea se silloin on mitään suurta urheilujuhlaa kokea, kun auton nokka on kohti Porvoota 2 kertaa kolmesta.

Uutta matoa koukkuun !

Lisätään vielä, kun tuli noista videoista juttua. Jaani oli loistava !
« Last Edit: 05.07.21 - klo:10:48 by letiss »

Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 551
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #2155 on: 08.07.21 - klo:11:00 »
Itsekin olen tykännyt Jaanin kommentoinnista, joten minun puolesta Jaani jatkoon :)

Olen tässä hieman seuraillut keskustelua Seppo Pajun opetusvideosta ja sen maksullisuudesta. Jaanikin oli tehnyt arviointivideon Sepon videosta joten asia on esillä.
Lajimme on edelleen nuori ja uusi laji jonka pitää saada urheilumaailmassa jalansijaa. Nyt olisi aika lopettaa edullisuudesta ja jopa ilmaisuudesta puhuminen. Edullisuus johtaa siihen ettei panosteta. Nyt pitäisi myyntipuheet vaihtaa pelaajamääristä keskusteluun ja vaatimuksiin siitä että kenttäsuunnitteluun ja jopa hoitoon pitää kunnan panostaa. Tämä on aika iso muutos kun tähän asti on pidetty yllä ílluusiota siitä että frisbeegolfkentän perustaminen on melkein ilmaista. Samalla on uusille pelaajille kerrottu että heittäminen on helppoa eikä kiekot maksa juuri mitään. Tämähän jollain tasolla pitää paikkansa, mutta siitä samalla seuraa oletuksia joissa ei olla valmiita maksamaan saadusta palvelusta. Edelleen on ihmisiä joiden mielestä Kaatiksen päiväpelimaksu 5€ on liikaa, tai 20€ kilpailukierroksesta on ryöstöä.
Lajimme olemassaolo on jatkossa kiinni siitä, että toimintaa ylläpitävät tahot saavat riittävästi rahaa toiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen.
Kukaan ei kuvittele golfin olevan edullinen harrastus. Itse asiassa päinvastoin. Käytännössä kuitenkin golfsetti jossa on 10-14 mailaa maksaa alle 400€ jos tyytyy "tavalliseen". Tuolla mailasetillä voi pelata periaatteessa vuosia. Kausipelioikeus maksaa 500-1500 (riippuen kentästä sitä kutsutaan joko osakkeen hoitovastikkeeksi tai sitten ihan pelioikeudeksi). Jokainen pelattu kierros laskee yksittäisen pelatun kierroksen hintaa, joten vaikka 20 pelattua kierrosta vuodessa tuo 500€ maksun enää 25€ per kierros. Neljä tuntia jossain hoidetulla aluellaa urheilemisesta 25€ ei kuulosta kovin paljolta ainakaan itselle. Padelin kohdalla kukaan ei puhu siitä että se maksaa monin paikoin 40€/h jolloin se on itse asiassa kalliimpaa kuin golf. Eli kyse on siitä miten asiaa markkinoidaan. Ihmiset ovat valmiita maksamaan palvelusta ja tuotteista, paitsi jos heillä on käsitys että saman saa ilmaiseksikin. Siksi tätä ajatusmallia pitää kyetä muuttamaan lajimme kohdalla.
Siinä onkin hommaa :)

Maksoin maanantaina 65€ 50 minuutin opetustuokiosta Golf prolta. Ammattilainen toki. Olisin voinut kuvitella saavani samat vinkit joltain kaverilta, mutta oikeasti golfissa kehittyminen tapahtuu saamalla opetusta ammattilaisilta ja se maksaa. Ei kaikki näitä palveluja käytä tietenkään mutta suosittelen kyllä kaikille. Frisbeegolfissa olisin valmis tekemään ihan saman vaikka olenkin saanut paljon vinkkejä kavereilta, itseäni paremmilta ja jopa ihmisiltä jotka näitä palveluja myyvät. Enpä vain ole saanut aikaiseksi :)

Tuosta tunnista seurasi se että pelasin parhaan golfkierrokseni tänä vuonna lyöden ajoittain oikeasti hyvin sitä riivatun palloa. Ja olen sitä mieltä, että taidan jatkossa käydä prolla vähän kuin hammaslääkärissä. Vuosittain.

Kaatiksella kävin todistamassa itselleni etten romahda ainakaan aina. Pariin takatiiltä on hyvää tekemistä 24 väylällä. Hyvä minä.

Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 551
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #2156 on: 08.07.21 - klo:16:00 »
Tuohon edullisuuteen vetoamisen lisäksi olen viime aikoina ollut mielenkiintoisissa keskusteluissa joko mukana tai sitten kuulemassa "toisen käden tietona" että lajin sisällä sääntöjen mukaan pelaaminen ei aina ole niin tarpeellista.
On kuulemma lähes sääntö että jos henkilö on heittänyt outtiin niin hän saa itse valita mistä jatkaa koska siitä tulee kuitenkin jo rangaistus.
Tästä tuli keskustelua kun jossakin kisassa ryhmä olikin päättänyt että taisi mennä tuosta puskan takaa kiekko outtiin ja joutui heittämään huonosta paikasta. Tästä sitten paha mieli.
Meillä on ongelma. Frisbeegolf mielletään kivaksi neppailuksi ja kaljatölkki kädessä pelailtavaksi pihapeliksi. Kuitenkin meillä pelataan tosissaan rahapalkinnoista ja laji on hinkumassa itseään isompiin parrasvaloihin. Jenkeissäkin ESPN teki kuulemma sopimuksen näyttää kisoja, meilläkin NBDG on tehnyt uraauurtavan sopimuksen televisioon. Ongelma on että telkkarissa niinkuin Youtubessakin voidaan kelata hidastuksia ja näyttää miten se meni oikeasti. Jos me emme itse ota lajia vakavasti niin turha olettaa, että joku muu tekisi niin. On aivan hilpeää katsoa sellaista lajia telkkarista jossa lajin huiput eivät pelaa sääntöjen mukaan vaan vääntävät sääntöjä itselleen sopiviksi tilanteen mukaan.
Enkä tarkoita että meidän pitäisi alkaa kyttäämään toisia pelaajia jotta saamme antaa rankkareita, mutta havaitut sääntörikkomukset pitää uskaltaa huomioida ja niihin puuttua. Tiedän ettei se ole helpoin osa tätä pelaamista. Footfaultien osalta on nykyään hieman helpompaa kun siihen A4:lle tarvitsee enää osua, mutta pitää uskaltaa ottaa asia puheeksi ja mennä niiden sääntöjen mukaan. Naurussa on pitelemistä jos meillä on urheilulaji jonka säännöistä ei tarvitse pitää kiinni. Kuulen jo kun telkkarissa kommentaattori selittää sääntöjä sileäksi vaikka kaikki näkee että nyt mennään päin persettä.
Kunnioitetaan tätä lajia senverran että pelataan sääntöjen mukaan.

Pelaajan etu on edelleen sellainen käsite josta voitaisiin mielestäni luopua koska osa porukasta luulee että sillä voidaan vääntää sääntöjä mutkalle. Ei se sitä varten ole, vaan reilun pelin jatkeeksi.

Reilu peli tarkoittaa että puututaan niihin virheisiin muttei siksi että haluttaisiin antaa rankkareita vaan siksi että pelissä on säännöt joita pitää noudattaa. Kyllä se siitä.

Ollaan omassa pelissä rehellisiä ja myönnetään omat virheet. Sen jälkeen muiden on helpompi pitää säännöistä kiinni ja kunnioittaa peliä.
Tämä peli on sen arvoinen.

Offline Fattom

  • Juniori
  • **
  • Posts: 98
    • View Profile
  • Oikea nimi: Tom Andberg
  • Seura: Nummelan frisbeeseura ry
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #2157 on: 08.07.21 - klo:20:51 »
Loistavaa muminaa :D

Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 551
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #2158 on: 09.07.21 - klo:09:59 »
Pari kyselyä onkin tullut joten haluaisin muistuttaa lukijoita olevani kirjaimellisesti entinen liiton puheenjohtaja. Eli mielipiteeni ovat ihan vain omiani ja voidaan ajatella etteivät ne edusta välttämättä liiton mielipidettä tai linjaa ollenkaan. Saattaa tietenkin olla että ollaan liiton kanssa samaa mieltäkin joistain asioista :)

En siis tiedä koska avautuu ilmoittautuminen mihinkään kisaan, en sitäkään millä perusteella EM-kisojen peruneiden paikat menevät jakoon enkä oikeastaan Protourinkaan kommervenkkejä, joten kannattaa kysyä vaikka Tapanilta. :)

Liiton tekemisiin ottaisin senverran kantaa, että hallituksen uudistuminen on näyttänyt uusia rohkeita vetoja. Jäsenmäärien ja lisenssipelaajien kasvu näyttäisi johtaneen uuden työntekijän hankkimiseen mikä on aika huikea veto kesken tilikauden toimintasuunnitelman ulkopuolelta. Tarvetta on varmasti ja lajin kasvu pitää nyt hyödyntää nopeasti. En tiedä olisiko meikäläisen "kaudella" uskallettu lähteä tällaiseen liikkeeseen, mutta nykyjohto onkin valmis tekemään oikeita liikkeitä nopeastikin. Mielenkiinnolla seurailen tilannetta "ulkopuolelta".

Offline Ari

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 2 551
    • View Profile
  • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Rakkaudesta lajiin
« Reply #2159 on: 12.07.21 - klo:09:24 »
Tänään pelataan Nummelanharjulla liigaa jota on pelattu lähiympäristössä eri radoilla. Ilmoittauduin mukaan kun huomioin, että sopii omaan elämään. Sitten kuulin, että olen menossa murhaamaan ratingiani koska Nummelanharjulla ei ole mahdollista saada hyvää ratingia varsinkaan kun siellä pelaa niin paljon "huonoja" pelaajia.
Ratingin suojeleminen on tietenkin joissakin tilanteissa paikallaan, mutta sitten tavoitteet pitää olla selkeät ja kohti ylämäkeä. Itsellä tavoitteet eivät ole kovinkaan korkealla kun taistelen enimmäkseen itseä vastaan ja silloinhan on ihan sama missä se tapahtuu. Hyvin pelaamalla saa hyvää ratingia.
Nummelanharju on nykymittaristolla helppo kenttä jossa pitää pelata hyvin voittaakseen kisoja. Tonnin rating on irronnut yleensä kelistä riippuen 49-50 tuloksella joka vaatii sellaista tonnin peliä.
Hirsimäen Jannekin on intoutunut mukaan vaikka varoittelikin etukäteen selkävaivoista, joten saapa nähdä miten käy.

Ihminen on itsekäs otus. Sitä kiinnostaa enimmäkseen oma napa ja sen ympärillä pyöriminen. Frisbeegolf on vielä 10 vuotta sitten ollut marginaalilaji jossa on kuulunut pieneen rinkiin jossa kaikki tuntee kaikki. Piirit ovat olleet niin pieniä, että marginaaliin kuuluminen on vienyt terää jo silloin lajin parissa pyörineiltä itsekkäämmiltä ihmisiltä.
Lajin kasvu tuo mukanaan sen ettei olla enää marginaalilaji vaan "kaikilla" on kiekkoja ja oma näkemys lajista.
Mielenkiintoista on kuulla ihmisten näkemyksiä säännöistä, kentistä ja kaikesta lajiin liittyvästä. Välillä sitä ihminen suu auki kuuntelee, että puhutaanko me samasta lajista. Ongelmia siinä tuottaa se, että osa porukasta oltuaan mukana ikuisesti kuvittelee kaikkien näkevän asiat samalla lailla ja pettyvät sitten eivät näekään lajia välttämättä muutakuin kivana kesälajina jossa ei niin ole väliä säännöillä tai muullakaan.
Haasteen tekee oikeastaan se, että näiden ihmisryhmien kohtaaminen ei tapahdu muutenkuin tilanteissa joissa tulee ongelmia. Joku heittää liian aikaisin ja ainakin melkein osuu, tungetaan väleihin tai ei osata lukea tilannetta ja päästää ohi. Vaikea sellaisessa tilanteessa on käyttäytyä rakentavasti kun tuntuu että toinenhan on ihan mulkku tai ainakin tyhmä kun ei mitään tajua.
Meille enemmän pelanneille jää valtava vastuu siitä, että osaisimme jakaa sopivalla asenteella sitä frisbeegolf-henkeä, jota muistelemme ja haluamme ylläpidettävän. Tämä tarkoittaa jälleen kerran sitä, että omaan harrastamiseen pitäisi kuulua muutakin kuin sitä että menen heittämään kavereiden kanssa. Jatkuva valistaminen on sekin raskasta ja ainakin itsessäni tunnistan ettei vain aina jaksa. Aika usein jaksaa ja yritän kommunikoida uusien ihmisten kanssa ja neuvoa kohti parempaa tulevaisuutta.
Tämä aktiivien väsymys on myös yksi asia joka tulee vastaan. Aika moni seura-aktiivi on ollut mukana touhaamassa yli 10 vuotta ja nähnyt kaikenlaista. Tänäkin kesänä näyttää tulleen vastaan kenttiä, joiden ylläpidosta käytännössä pienellä porukalla vastannut porukka on väistynyt sivummalle. Joko vain pelaamaan tai sitten lopettanut koko touhun. Kukaan ei ole ottanut vastuuta, joten heinä kasvaa aika nopeasti sielläkin missä kukaan ei ole sitä huomannut kun joku sen on aina leikannut. Olemme siis tilanteessa jossa hiljalleen kenttiä myös poistuu käytöstä koska into loppuu varsinkin kun palaute on liian usein paskaa.

Onhan tässä miettimistä. Kaikki varmaan tietävät että jos muistaa välillä kiittää toisten tekemästä työstä niin ne hölmöt jaksavat tehdä sitä hommaa paremmin kuin jos palaute on pääosin ikävää.
On olemassa huikeita menestystarinoita kentistä joilla homma toimii ja sitten on näitä toisia joilla vittuilu on lopettanut kunnossapidon. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Ehkäpä tosiaan tulevaisuudessa päästään tilanteeseen jossa lajimme ainakin osittain on oikeasti kunnan liikuntapaikka säännöllisine huoltoineen.