Frisbeegolf-forum.fi

Author Topic: Molempikätisyys  (Read 46110 times)

Offline Vesa

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 132
    • View Profile
  • Oikea nimi: Vesa H
Molempikätisyys
« on: 18.03.16 - klo:18:25 »
Vuosi väärällä kädellä? Miltä kuulostaisi?
Oon tässä ihan vakavasti harkinnut jos ens kauden ottaisi sellaisen projektin että heittäisi pääsääntöisesti vasurilla. (Olen oikeakätinen)
Tarkottaisi sitä, että radalla kesken kierroksen en vaihtaisi heittokättä vaikka tilanne sitä suosisi. Joskus olen yhden kierroksen kokeillut ja tulos oli ylöjärven radalla +20 jotakin.

Miksi? No tavoitteena olisi molempikätisyys, etuja pelin kannalta ei tarvitse välttämättä edes luetella mutta hyötyjä voisi olla ihan oman fysiiikan kannaltakin.
Ps. Itse en kisaile joten se helpottaisi hommaa.
Onko joku opetellut ?
« Last Edit: 18.03.16 - klo:18:27 by Vesa »

Offline TaneT

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 830
    • View Profile
  • Seura: TT
Vs: Molempikätisyys
« Reply #1 on: 18.03.16 - klo:18:39 »
Olen aloittanut harjoittelun kentällä, vaikeaa on. Hyvää aivojumppaa myös! Tavoite saada midarit lentämään suoraan toistettavasti semmoiset 50-60m tämän vuoden aikana.
Judge Kruunu Slammer | Claymore Verdict Justice | Thief Culverin Felon Ahti | Trespass Enforcer

Offline Lospallos

  • Juniori
  • **
  • Posts: 59
    • View Profile
Vs: Molempikätisyys
« Reply #2 on: 19.03.16 - klo:00:23 »
Varmasti hyvä treenata molempia käsiä, mutta vuosi pelkästään heikommalla kädellä kuulostaa aika rajulta. Itse jo jotenkuten saan neppailut tehtyy heikommallakin kädellä, mutta pituutta ei vielä mitenkään. Säännöllistä harjoittelua en tosin tee.

Offline DJSigma

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 127
    • View Profile
Vs: Molempikätisyys
« Reply #3 on: 19.03.16 - klo:08:34 »
Vuosi väärällä kädellä kuulostaa rajulta jos oikea käsi toimii eikä ole muutenkaan kyllästynyt lajiin. Pitää olla todella vahva motivaatio harjoiteluun, ettei vaihda parempaan käteen.

Kerran viime kesänä (olen koko heittämisen aloittanut 05/2015) vedin puolikkaan höntsäkierroksen Orimattilassa siten että heitin molemmilla käsillä omaa kierrosta. 9 väylän jälkeen eroa oli vajaa kymmenen heittoa, ero muodostui lähes kokonaan parista pitkästä väylästä, joilla aloittelijan oikea rysty jo riitti tuottamaan kohtalaisia siivuja onnistuessaan. Vaikutti siltä, että aloittelijalle on melkein sama kummalla kädellä alkaa heittämään kun aloittaa lajin, koska vaikka oikealla tuli paljon kovempia heittoja, oli hajonta myös paljon suurempaa heittojen laadussa. Vasurilla tuli yllättävän tasapainoisia (aloittelijan heitoiksi) ja oikeansuuntaisia heittoja, vaikkakin voimaahan niistä puuttui, ja sitä kautta mittaa.

Offline ymme

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 944
    • View Profile
  • Oikea nimi: mika koskikallio
  • Seura: disc golf vikings
Vs: Molempikätisyys
« Reply #4 on: 19.03.16 - klo:20:48 »
ite tulee heiteltyä kentällä aina satunnaisesti väärän käden forea repulle. tää on johtanut siihen, että sellasia 20 m (troubleshop-)foreneppejä pystyy about vuoden passiivisen harkkaamisen heittää suht varmasti. toistaseks on kerran ollut kisassa hyötyä, mutta tosiaan aika harvaan jää sellaset tilanteet että vaan 20 m vasuriforella pääsee eteenpäin. jos pituutta lähtis työstää ja sitä kautta käytettävyyttä, niin kyllähän se vaatis sen verran työtä ettei ainakaan omalla kohdalla olis sen arvosta. jos oikeasti on liikaa vapaa-aikaa niin sitten toki joo. monipuolisesti toimivasta heittovalikoimasta on varsinkin siellä synkimmässä mörrissä yllättävän paljoa hyötyä

Offline JanneRäsänen

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 1 630
    • View Profile
Vs: Molempikätisyys
« Reply #5 on: 19.03.16 - klo:22:24 »
Sä näit, mun vasuriholarirunini ja callasit, että puuhun menee. Sitähän se väärän käden heuittely on aluksi ainakin, joten callaan etukäeen takasisin sitä sulle :-) Se että täällä on pari raajarikkoista väärälläkin kädellä heittäjää ei tarkoita sitä, että siitä olisi iloa tulosatasolle tai mitä paremmin menee, sitä kivempaa on mentaliteetille. Aika pitkään väärän käden kierrokset imevät isoa ja paljon. Liika on liikaa ja en menettäisi tatsia oikeasta kädestä pelkällä vasurilla heittämisen oppimiseksi. Ihan sama logiikan puute kuin ,että opettelisi toisen tavan draivata tai puttiasennon, jos luulee, ettei voisi ylläpitää vanhaa taitoa, kunhan vanha on rutinoitu. Lihasmuisti se on perseestä oleva asia, kun se tuntuu haihtuvan. Tai sitten kyseessä on vammaisuuteni, kun muistan, mitä pitää tehdä ja kroppa ei anna siihen mahiksia. Tällä hetkellä okean käden hermot ovat jännässä kunnossa jäykinä duunin jäljiltä. Noin 80 % kohdalla liikeradoista hermoja kiristää. Kädessäkin. Lepopäivän jälkeen ei noin pahasti, muttei ole normaalia liikkuvutta sittenkään muutaman viikon hermojen venyttelystä, jäädytyksestä ja pallolla hieromisesta huolimatta. Hieronta on pakollista. Jotain turvoksissa ja jumissa, kalvot ihonalaisen rasvakerroksen ja jänteiden sekä hermojen välissä? Sen mitä hieronnalla edistyy, käytöllä menettää. Joten varmaksi en voi sanoa, että mistä johtuu draivin haritus hangella heittäessä (viime kerrasta aikaa) liikeratojen puutteesta kädensisäisen vastuksen johdosta, vai siitä etten ole heittänyt kuin 17 kertaa viime vuonna ja puolet vasurina ja lopuista kiesseistä osa vasurina. Edellisvuonn taisi olla 20 heittokertaa.

Nolosti viikkokisoissa kuntoani kokeillesa päsin harvoilla vasureillani useammin pirkkopaikoille kuin oikeakätisenä, kun käytin vasuria väylillä, joilla siitä on luonnollista etua. Ja 134 Blizzard Beastilla antsatkin onnistuvat hysseflipillä.

Toistaiseksi en vielä näe vähistä harjoituksista johtuen saanut toistettavuutta vasuriin ja paikaltaan heitot eivät suju, tarvitsen alkuvauhtia, jotta saan vedettyä kiekon läheltä kroppaa taittaen kyynärpään eteen. Kropan hallinta rolleyes.

Onko molempikätisyydestä etua, kun sen oppii? Takuulla jos ei ole kuin minä, eli maailman nopein jäähtyjä. Jos pystyy kylmiltään ilman verryttelyä vetämään puhtaasti, säästää kättään, kun ei tarvitse forettaa niin usein. Todistin, miksi lääkäri kielsi iäksi tehot forella. Upsi meni samalla. En pystynyt kirjoittamaan tänne asti kaksikätisenä, vaan vasuriksi oli vaihdettava, sattuu. Terve heittää useimmat vasuriystävälliset heitot forena joka tapauksessa ja vain ahtaissa paikoissa on heitollista etua. Kunto ja väsymisen esto on osin treeni-, ruokavalio- ja lepokysymys, jos ei ole terveydellistä ongelmaa.

Olen usein vetänyt satoja draiveja päivässä kentällä ja voimat loppuvat palojn myöhemmin kuin hermojen kunto, mikä todistaa osaltani yleisen nyrkkisäännön, että hermot hyytyvät ennen lihaksia. Sikäli pitkillä radoilla ja monipäiväisssä kisoissa parempi käsi rasittuu vähemmän ja lepää enemmän jäähtyen. On yksilöllistä, miten hyvin voi heittää kylmiltään ja paljonko kestää. Hyvässä kunnossa oleminen auttaa aina aivopierujen välttämisessä, jos pää toimii usvassa olon sijaan.

Hermojen kestoa voi treenata pallohieronnalla ja trigger pointien laukaisulla. Nyrkkisääntö on hieroa kevyesti pallolla koko käsi, hartia ja niska, mielellään pitkät selkälihaksetkin ja kun kipupiste löytyy, pysähty siihen ja liikuttaa alemmasta nivelestä eri suuntiin vartalon tai raajan osaa pitäen pallon kipupisteellä. Voi mennä jäykäksi ja kipeäksi paikat ekana päivänä, mutta kolmantena päivänä pitäisi helpottaa.

Hermot on hyvää pitää ulkoreunaltaan liukkaina, jotteivat hioudu naapurikudoksia vasten, jotteivat tulehdu ja tartu. Vettä pitäisi juodu reilusti, minimissään 2 l (ei riitä mulle liikkuvuuden takaamiseksi kipuvaiheessa) ja ainakin b1, b6 ja b12 vitaamiinejä syömällä. Kantsuu kuurina kokeilla noita ja katsoa, miten käy tatsin ylläpidon/pidentämisen kanssa pitkissä treeneissä oikealla kädellä. Se voi vähentää tai poistaa lähes kokonaan vasuritarpeen. Korkeintaan puskasta pelastusheittona väärän käden tarve olisi ihanteellista.

Vähän vaikea vastata ja analysoida ilman taustatietoa tilannettasi, mutta vaikuttaa, että ilman vaivoja vuosi vasurina on liikaa. Ensinnäkin perusteet saa aikaan nopeammin ja mikään ei pakota tervettä treenaamaan oikealla samanaikaisesti. ylläpito on helpompaa kuin uudelleen oppiminen. Ei oikea tarvitse kauheasti toistoa, jos on rutiinia. Enemmän ehkä kuin, mitä olen saanut kahdessa vuodessa ainakin lumelta heittäen.

Aloittaisin vain kentällä vasurina heittämällä, koska radalla.... Puuh. Ilo pois. On iso juttu pystyä vasurina viemään kiekon läheltä vartaloa ja johtamaan kyynärpäällä. On ihan ok ottaa askeleita, jotta saa alkuvauhdin, joka pakottaa kyynärpään eteen. On se syvältä, kun aivot käskevät kättä ja käsi ei teekään samoja liikkeitä kuin oikealla. Apukeppinä vauhdin otto helpottaa, kun hajonta putoaa 160 asteen luokasta muutamaan kymmeneen aluksi. Ja pituudet tuplautuvat tai yli. Oppimiskynnys on ihan riittävä, vaikka vetäisi kaukana kropasta kiekolla. Jos saa edes sen toimimaan, iloa tulee vasurista radalla.

En tiedä, onko oikeaa ongelmaa edes ratkaistavaksi, mutta overkilliä luulisin olevan, jos ei ole terveydestä kyse. On enemmän menetettävää kuin voitettavaa. Jos taas luulet, että vasurina pystyt heittämään reilusti pidemmälle, ottaisin heti menyyhyn vasuritreenin. Ei ole taattua, että alle puolen vuoden edes pääsisi tasoihin oikan käden kanssa. En ole päässyt, kun kunnon putoamisesta huolimatta minulla on vahvemmat lihakset oikealla puolella. Puhumattakaan kontrollista. Vasurienkka kahden kauden vähällä treenillä on 107-108 m, kun oikealla menee kai 115-118 max. Eli pakkia on tultu oikeallakin selvästi vanhaan tasoon nähden. Siis normikiekoilla, ei ilmatuilla. Onnistumisprosentti satasen ylityksessä vasurina on tosi pieni ja tarvitsen kovia juoksuvauhteja parhaisiin mittoihin. Väliilä vahingossa tulee vähän snappiäkin pelkillä ristiaskeleilla ilman ryntäämistä, mutta vielä harvemmassa sataset ovat noin. Tarkkuuskin on patetiaa tehoja käyttäessä. Näyttää ihan haulikon roiskaisulta udean kiekon tehoheiton jäljet verrattuna neppailuihini, joita näit kai peräti yhden tai pari. Meikku ei oo Tali.

Offline jamas

  • Juniori
  • **
  • Posts: 59
    • View Profile
Vs: Molempikätisyys
« Reply #6 on: 20.03.16 - klo:13:32 »
Tämä keskustelu osui silmään eilen illalla. Ja pakkohan vasenta oli sitten kokeilla tänään, kun harjoituskenttä oli vieressä ja vähän vapaata aikaa. Kokeilin LHBH lähestymisheittoja 20-30 metriä. Nämä meni paremmin tai yhtä hyvin kuin oikealla, kun oikealla nämä lähestymiset ja putit sujuu oikealla tosi huonosti.
Putit vasemmalla sujui vähän oikeaa huonommin. Mutta vain vähän huonommin.
Sitten kokeilin muutaman hassun LHBH draivin . Keskityin vain tekniikkaan, en edes yrittänyt panna draiviin voimaa. Sain 63 metriä mittaa ja tarkuutta kohtalaisesti.
Oikella saan samalla kiekkolla ja voimalla mittaa 70 metriä ja max heittopituus oikealla 90-95m.
Mielenkiintoiseksi tämän kokeilun tekee, se että sain RHFH:lla draivattua samalla harjoituskerralla tuon samat 63m, vaikka tätä olen yrittänyt oppia paljon kauemmin jo loppusyksystä alkaen.

En kuintenkaan lähtisi kokonaan vaihtamaan vasempaan, mutta voin harkita vaihtaa RHFH:t osittain LHBH:iin draiveissa ja lisäksi voisin jonkun aikaa kokeilla heittää kaikki approachit vasemmalla, kun ne ei oikealla suju ollenkaan.

Puttejakin voisin kokeilla vaihtaa vasemmalla heitettäviksi.

Mutta en aio siis siirtyä pelkästään vasemmalla heittämään.



Offline AMA

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 192
    • View Profile
  • Oikea nimi: Markus Mäntylä
  • Seura: Tampereen Frisbeeseura
Vs: Molempikätisyys
« Reply #7 on: 21.03.16 - klo:08:18 »
Tuo väärällä kädellä heittäminen kannattaa sitten aloittaa rauhassa. Itselläni oli pari vuotta sitten heittokäden etusormessa murtuma, joten treenailin väärällä kädellä jonkin verran kentällä. En sitten malttanut opetella tekniikkaa kunnolla, vaan ryin lähinnä maksimeita. No kyllähän sitä yli 100m tuli heitettyä, kunnes eräänä kertana polvi sanoi sopimuksensa irti. Nyt, reilu vuosi leikkauksen jälkeen, kun polvi kestää taas edes jossain määrin heittämistä, ei ole tullu mieleenkään väärän käden heitot, vaan olen keskittynyt foretreeniin :D

Offline ghorkki

  • Seniori
  • ****
  • Posts: 324
    • View Profile
  • Oikea nimi: Ville Könönen
  • Seura: Deep in the Forest
Vs: Molempikätisyys
« Reply #8 on: 16.07.16 - klo:19:27 »
Vähän aikaa sitten alottelin tuon vasurin heittämisen ja kehitystä tulee hyvää vauhtia. Ensiksi eniten ongelmia oli gripin kanssa, mutta kyllä sekin sieltä tulee kun oikeasta kädestä ottaa mallia ja rauhassa jaksaa testailla. Tänään sit ensimmäinen höntsäkierros vasurilla+oikean käden puteilla ja kyllähän tuo oli välillä aikamoista rypemistä, mut silti jaksoi naurattaa  ;D

Lopuksi kuvattiin molempien käsien heitot ja vasurilla huomas hyvin muutamia korjattavia seikkoja mm. Vedon suoruus, jalkojen asento sekä selän kurotus. Näitä sitten huomenna treenaamaan ja uutta kierrosta ja kuvausta sen jälkeen.

Semmosta 40-65m menee novat ja rocit paikaltaan, enkä vauhtia laita ollenkaan ennen kuin ollaan oikean kanssa samoilla mitoilla. Mukavaa tämä on kun voi oikeasta ottaa aina mallia. :)

Offline TaneT

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 830
    • View Profile
  • Seura: TT
Vs: Molempikätisyys
« Reply #9 on: 12.09.16 - klo:08:07 »
Nyt olen saanut muutaman "sekatreenin" sisään joissa heitän myös vasurilla, maksimit tällä hetkellä 80m. Osa heitoista lähtee reilummin vasemmalle, osa suoraan. Nokkakulma on vielä ylhäällä vasurilla heittäessä. Edelleen olen sitä mieltä, että todella hyvää aivojumppaa ja kehonhallintatreeniä.
Judge Kruunu Slammer | Claymore Verdict Justice | Thief Culverin Felon Ahti | Trespass Enforcer

Offline Jussijii

  • Seniori
  • ****
  • Posts: 483
    • View Profile
  • Oikea nimi: Jussi J.
  • Seura: Jyväskylän Liitokiekkoilijat Ry / Albatrossit
Vs: Molempikätisyys
« Reply #10 on: 12.09.16 - klo:08:23 »
Vklopun kisassa piti ensimmäiselllä kierroksella pelata eräs väylä heikommalla kädellä (eli siis vasuri mulla). Otin parin! Lol! OMG. Pitäisiköhän huvikseen heitellä joskus enemmänkin vasuria.

Offline ghorkki

  • Seniori
  • ****
  • Posts: 324
    • View Profile
  • Oikea nimi: Ville Könönen
  • Seura: Deep in the Forest
Vs: Molempikätisyys
« Reply #11 on: 12.09.16 - klo:08:38 »
Kannattaa varmasti.

Itellä paikaltaan max tiipparilla joku 80m ja yleensä heitän pelkästään puttereita ja midareita 45-75m.

Kaikista eniten oppinut tuossa kotitreenissä pelkän vedon tekemistä ilman kiekkoa, jota suosittelen kaikille muillekin. Paljon parempi rauhassa tehdä ja voi keskittyäkin paremmin. Taas tuli huomattua et ei se veto ihan samanlainen oo oikealla ja vasemmalla, kun vasurilla en kiertänyt kroppaa taaksevedossa enkä ollenkaan liikuttanut lantiota :D Eli pientä fiksiä vielä jos alakropasta ei oikein mitään tehoja tule kuin satunnaisesti.

Nyt ollu paljon keskittymisongelmia, kun tuohon oikeaan otin vauhdinoton ja kiekot meneekin +100m niin sillä tulee sit paiskottua paljon enemmän. Suunnitelmissa kuitenkin on ihan 95% vasuritreeni että ei juuri koskisikaan kiekkoon oikealla kädellä. Pitäisi korjailla tuo vasemmalle karkailu niin tuolla voisi uskaltaa avata paljon varmemmin. Kyllä tuolle käyttöä olisi esim. lievissä oikealle kaartavissa väylissä, missä vasemmalle ei saa juuri mennä eli kämmenellä ja oikean rystyllä suht hankalia avata kun esim vasurilla se olisi perus rociheitto.

Ens kaudelle vasuri +100m ja tarkkuutta lisää 10x :)

Offline JanneRäsänen

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 1 630
    • View Profile
Vs: Molempikätisyys
« Reply #12 on: 12.09.16 - klo:22:16 »
Saisikin 10 xlisätarkkuutta, tarvetta olisi.

Minulla vasemmalle karkailu oli yleistä niin kauan kuin en vienyt kiekkoa kauas taakse kääntäen selkää menosuuntaan. Näin sain vietyä kiekon takana tarpeeksi lähelle tiin vasenta reunaa menosuuntaan katsoen, jottei kiekon veto lähtenyt tin oikealta reunalta kohti vasenta.

Offline ghorkki

  • Seniori
  • ****
  • Posts: 324
    • View Profile
  • Oikea nimi: Ville Könönen
  • Seura: Deep in the Forest
Vs: Molempikätisyys
« Reply #13 on: 13.09.16 - klo:09:34 »
Joo. Pitää koettaa tota tekniikkaa, kun joskus oikealla kädelläkin sai heti lisää tarkkuutta ja tehoja heittoon tekemällä tuon Will Schusterickin hartiakäännön jolloin kiekko pysyi paremmin linjassa. Täytyy vaan muistaa kiertää sitä yläkroppaa eikä tehdä mutkaselkä kurotusta, mikä oikealla kädellä sai aina kiekon lähtemään taivaisiin.

Tarkkuus kasvaa heti kun kaikki kiekot päätys tiistä katsottuna keskilinjan oikealle puolelle. :)

Offline IironSika

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 124
    • View Profile
  • Oikea nimi: Mikko Seppänen
  • Seura: HH
Vs: Molempikätisyys
« Reply #14 on: 07.11.16 - klo:18:37 »
Olosuhteiden pakosta olen tätä nyt kuukauden verran treenaillut. Noin kaksi ja puoli kuukautta sitten revähti leveä selkälihas kainalon alta/kyljestä. Iso turvotus ja reilun kämmenen kokoinen pikimusta verenpurkauma. Ei kestä vieläkään heittelyä. Kun veri veti radalle, eikä Disc Golf Gamekaan enää riittänyt, oli jotain keksittävä. Joten vasuria treenaamaan. Nyt olen ehkä noin kymmenen kertaa käynyt heittelemässä ja paras tulos on Orimattilan +7. Yllättävänkin nopeasti vasurihommiin pääsi sisälle, vaikka aluksi olo oli kuin olisi juuri lajin aloittanut. Ero kuitenkin oli se, että nyt edes teoriassa tiesi miten heittotapahtuma tulisi tapahtua. Mutta kuten joku edellä mainitsikin, on harjoittelu aluksi erityisesti aivojumppaa. Liikesarja peilikuvana ei tule ihan automatic. Uskon että vasuritaidosta saattaa olla jopa paljonkin hyötyä myös sen jälkeen, kun oikea on toipunut heittokuntoon.

Olen myös nyt löytänyt frisbeegolfin vaikeimman heiton. Se on vasurin fore. Mahdoton tehtävä. :D