Frisbeegolf-forum.fi

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Henruso

Pages: 1 ... 18 19 [20]
286
Frisbeegolf / Vs: Kesän tavoitteesi
« on: 14.06.12 - klo:00:03 »
Toinen kunnollinen pelikausi (eka kisakausi) menossa ja seuraavat ovat tavoitteet noin pyöreästi:

Tekniset tavoitteet:

- Golfdraivi 130-135 metriä (kesän alussa oli +100 m, nyt n. 120 m)
- Kehittyä 12-20 metrin puteissa (tällä hetkellä selkeä ero lyhyissä ja pitkissä puteissa, lyhyet jo aika korkealla tasolla)
- Kämmenen selkeä kehittäminen (kesän alussa lähettiin tosi matalalta tasolta, nyt treenin, Firebirdin ja Buzzzin myötä menty jo huomattavasti eteenpäin)
- Kehittyä henkisesti (pysyvä tavoite)

Tulokselliset tavoitteet:

- Pelata loppukauden kisat yli 900-rating keskiarvolla (enää ei voi sanoa "koko kesä", koska viime kisat (3 kierrosta) menivät NIIN pahasti penkin alle)
- Voittaa eka kiekko viikkokisoista (tavoite täyttynyt)
- Heittää ensimmäinen holari (vähintään 50 m pitkällä reiällä) (tavoite täyttynyt Nummelanharjun kakkosväylällä amatööritourilla)
- Heittää kierros Talissa johon voi olla aidosti tyytyväinen eli käytännössä jotakin n. 60-62 heittoa (tänä kesänä parhaallakin kierroksella neljä reikää ihan penkin alle)

Muut tavoitteet:

- Testata iso kasa kiekkoja ja etsiä kesän loppuun mennessä ne itselle sopivimmat --> ensi kesänä ei testailla vaan puhtaasti vain reenataan (ollaan jo aika pitkällä tässä, enää muutama "reikä" arsenaalissa)

287
Välinekeskustelu / Vs: Lempikiekko(si)
« on: 09.06.12 - klo:14:46 »
Tää on kyllä paha!

Pituutta hakiessa ESP Force (kohtuu kulunut), kontrollia hakiessa St Tiippari tai St TL, "joka-paikan-draiverina" St Beast, kämmenissä St Firebird, rystylähärit/-heitot sekä pitkät putit D P2 (Psycho), kämmenlähärit FLX Buzzz ja perusputit D P1.

Mutta-mutta, jos nyt kaksi pitäisi valita (yhteen en vain kykene), niin ensimmäinen olisi Firebird, koska siinä on oikeastaan ainoa kiekko, jonka olen toistaiseksi saanut toimimaan juuri niin kuin haluan kämmenellä ja P2, koska sitä heittäessä taas tietää aina että jos mäkeen menee niin vika oli miehessä, ei kiekossa.

288
Itse nakkelin edelliskesän pääsääntöisesti vasurilla kun oli tuo oikea ranne romuna ennen kuin se leikattiin.

Kyllähän sitä oppi kohtuu nopeasti pelaamaan vasurilla ihan siedettävällä tasolla. Putit meni kohtuu varmasti n. 4 metristä sisälle ja draivikin lähti 60-70 prosenttia ajasta ihan mallikkaasti; maksimit olivat jossain 60-70 metrin välissä (tuolloin en siis heittänyt oikeallakaan satasta pidemmälle).

Eipä sitä kuitenkaan olisi pidemmän päälle jaksanut vasurilla, sen verran kilpailuhenkinen kaveri olen. Siinä antoi aina vähän liika kavereille tasoitusta ja onhan se masentavaa kun ei voi tehdä siistejä 100 metrin päälle vetoja. Tavallaan olo tuntui vähän samalta kun olisi siirtynyt urheilussa kilpailemaan naisten sarjaan, eli ei pääse haastamaan "oman tasoisiaan" (huomaa hipsut).

Onneksi leikkaus nyt auttoi ja pystyy edes nakkelemaan frisbeetä. Sitä ei sitten tiedä pystynkö enää koskaan pelaamaan tosissani pingistä/mailapejeä, mutta on tämäkin huomattavasti parempi kuin ei mitään. Saapahan ainakin tyydytettyä sen kilpailuvietin ja fribailu on kyllä teknisesti itselle juuri sopivan haastava laji.

Eipä ole nyt jälkeenpäin tullut käytännössä lähes ollenkaan nakeltua tuolla vasurilla, kun kerran pärjää rystyllä ja kämmenellä sen verta hyvin ja on käpäläkin kestänyt. Ainahan sitä voisi tietty käydä verestämässä joskus muistoja / vähän treenata tuota koordinaatiota ja käydä heittämässä kierros vasurilla. Haasteita otetaan vastaan... ;)

289
Välinekeskustelu / Vs: Bägissä
« on: 31.05.12 - klo:15:10 »
Itsellä on nyt toinen pelikausi menossa. Ensimmäinen meni lähinnä ihan vain perustekniikoiden opetteluun muutamilla kiekoilla, nyt taas nyt toisen kauden aikana olisi taitojen kehittämisen ohella pyrkimys löytää ne "itselle sopivat" kiekot, joihin sitten tuo bägin sisältö olisi enemmän tai vähemmän tarkoitus vakiinnuttaa. Ts. testataan läpi kaikki tunnetuimmat/suositelluimmat kiekot ja sitten karsitaan suurin osa joukosta pois.

Eli bägistä löytyy vaihtelevasti mm. seuraavanlaista:

Putterit:

- 2 x D-line P1  (uusin löydös, vasta muutamia kertoja pelattu, mutta uskoisin että jäävät bägiin ykkösputtereiksi --> näitä hommataan pari lisää reeniin)
- 2 x D-line P2  (lähestymiset, tuuliputit, ja useat erilaiset heitot < 75m --> näitä hommataan useampi lisää reeniin)
- 1 x KCP Aviar  (annukkaputit ja pillisuorat lähestymiset < 60m --> P1 korvannee tulevaisuudessa)
- 1 x CH Aviar P&A  (liiiitävä, ylämäkiputit ja putit joihin "ei voima tahdo riittää ilman tekniikan hajoamista" --> P1 korvannee tulevaisuudessa)

Vielä tekisi mieli kokeilla:

- Basic/Premium Jokereita kuinka toimivat draiviputtereina sekä ihan vain eri-kulutusasteisia perus DX Aviareja pitkiä ja suuuoria heittoja varten

Midarit:

- 2 x FLX Buzzz  (heitot rystyltä 40-90m, kämmeneltä 20-70m --> näitä hommataan useampi lisää reeniin)
- 1 x ESP Buzzz  (sama kuin edellisessä, paitsi vähän vakaampi/feidaavampi --> näitä hommataan pari lisää reeniin)
- 1 x ST Cro  (ylivakaa, käytännössä täysin tarpeeton nykyään --> P2 korvaa)
- 1 x KC Roc  (ei oikein toimi itsellä enää kunnolla kun tullut "kättä lisää", epävarma, liekö sitten kulunut liikaa? --> Buzzzit korvannee)
- 1 x ST San Marino Roc  (hommattiin käytettynä testiin, yllättävän luotettava, tekee kapean S:n lentäen usein lähes pillisuoraan --> saattaa jäädä yksittäisenä bägiin spesifejä tilanteita varten ellei sitten Buzzzit korvaa)

Tekisi mieli vielä testata:

- Z Buzzz --> ostettaneen lähiaikoina testiin
- Buzzz SS --> maksaako vaivaa hommata testiin "alivakaaksi midariksi", ts. onko "liiankin" alivakaa (?)
- MD1/MD2 --> tekisi tavallaan mieli testata, mutta tuskinpa rupean enää sekoittamaan yhtään lisää pakkaa kun Buzzit kerran tuntuvat toimivan

Väylädraiverit:

- 1 x ST Teebird  (luottodraiveri, vakaa ja varma --> näitä hommataan lisää treeniin sekä kisabägiin)
- 1 x CH Teebird  (hommattiin testiin, yllättävän identtinen edellisen kanssa --> korvattaneen tulevaisuudessa Star-muovilla)
- 2 x ST TL  (alivakaa luottokiekko mitä erilaisimmissa tilanteissa, puurännit, 70-100m suorahkot draivit, flippaa suoraksi jyrkemmistäkin heittokulmista ja kovaa heitettynä flipattuaan kääntyy jopa pitkällä olevien kulmienkin yli antsassa, eka (ja toistaiseksi ainoa) holarikin napsahti Nummelanharjun 2. väylällä tällä helmellä amatööritourilla, toinen kpl ostettiin korvaamaan ekaa joka ajateltiin pistää hyllyyn, mutta sittenkään enpä tiedä raaskiiko --> 1 kpl pidetään aina ja ikuisesti bägissä)
- 1 x ST Eagle  (hommattiin testiin, positiivinen yllätys --> jäänee bägiin, mutta en vielä tiedä ihan tarkalleen mitä varten, keskipitkät kämmenheitot kenties?)

Draiverit, alivakaat:

- ST Sidewinder  (luottokiekko, kaikki pidemmät annukkaheitot rystyllä ---> pitäisi varmaan hommata toinen bägiin jos hukkuu/jahka kulahtaa liikaa)
- 2 ST Beast  (luottokiekko, keskipitkät ja pitkät S-heitot sekä annukat, toinen bägissä/toinen kotona ---> pitäisi varmaan hommata yksi mahd. vakaa vastaava (kenties Champion-muovilla) bägiin, rupeaa vähitellen kääntämään yli pidemmissä S-heitoissa)
- CH Valkyrie  (eipä ole juurikaan löytynyt käyttöä --> menee mahdollisesti myyntiin vielä kun on hyväkuntoinen)
- 150g Blizzard TeeDevil  (lentää suoraan, korkealla ja piiitkälle tuulettomissa olosuhteissa (kenties kaikista pisimmälle omista kiekoistani) --> eipä juurikaan käyttöä kun sopivia paikkoja ei juurikaan tule --> poistunee bägistä)
- 2 x D-line TD (reippaasti kuluneempi kappale on luottokiekko annukkaväylillä silloin kun ei putterilla yllä/kiinnosta heittää, pystyy heittämään loivassa annukassa n. 100m väylillä ILMAN että feidaa tippaakaan lopussa, ns. "banaani-lentorata", uudempi ostettiin korvaamaan jahka vanha kuluu liikaa, saas nähdä tuleeko siitä samanlaista --> tuskinpa katoaa koskaan kokonaan bägistä)
- 1 x S-line TD Rush (kuten edellä, mutta vähän vakaampi ja feidaa lopussa)

Draiverit, vakaat/ylivakaat:

2 x ESP Nuke  (luottokiekko kunnon hysseissä, yleensä 1 kpl bägissä)
1 x ESP Force  (luottokiekko max-pitkiin, pillisuoriin draiveihin, lentää kovaa, suoraan ja matalalla JA TAJUSI JUURI ETTÄ PUUTTUU KOKONAAN BÄGISTÄ! TÄMÄ ON MENETYS MIKÄLI EI LÖYDY!!! Lienee jäänyt viime torstaina Taliin, pitänee nyt mennä viikkiksiin ihan vain tsiigaamaan onko löytynyt --> Joka tapauksessa oli tarkoitus ostaa toinen lisää bägiin...)
1 x ST Wraith (vakaa ja luotettava, flätti, kääntää AINA lopussa ja vieläpä kerralla hieman reilummin, ei ole vielä KOSKAAN pettänyt --> toisen voisi myös hommata bägiin, missä vähän enemmän kupua...)
1 x 157g Blizzard Boss  (draiveri pitkille, mielellään leveämmille väylille, ei vielä ihan käännä yli kun pituutt on se 120m ja feidaakin aika varmasti lopussa, mutta saas nähdä miten tulevaisuudessa, aika harvoin tulee kuitankaan käytettyä)

ja vähemmän käytössä/toistaiseksi vielä testissä:

1 x S-line DD2 Frenzy  (aiemmin aivan liian ylivakaa, mutta viime aikoina lähtenyt jo pariin kertaan ihan siedettävän näköisesti, vielä kun saadaan rystyyn vähän hanskaa lisää ja kämmeneen parempi tekniikka, niin saattanee päästäkin vakiojäsenenä bägiin ainakin pitkiin kämmeniin)
1 x S-line PD  (uusin tulokas bägissä, ei vielä toistaiseksi varmaa tietoa jääkö bägiin, kenties suoriin kämmeniin ja kotrollirystyihin?)
1 x ESP Surge  (ei vielä oikein löytänyt paikkaa bägissä, kenties tulevaisuudessa kontrollikämmeniin)
1 x Nuke OS  (ostettiin alunperin kun rupesi turhauttamaan kerran Talin 14. ja 15. väylällä riehuneet tuulet kun ei meinannut kiekko pysyä mitenkään väylällä, toistaiseksi vielä aiiiivan liian jyrä että pystyisi heittämään kunnolla)

Tekisi mieli vielä testata:

- ST Firebird --> ei ole oikein löytynyt vielä sopivaa kiekkoa pitkiin kämmeniin, olisiko tässä sitten ratkaisu?
- ST/CH Destroyer --> jahka tulee vähän vielä kättä lisää niin tästä saattaisi hyvinkin tulla kuulemani/näkemäni perusteella luottodraiveri

Eli siis summatakseni, tulevaisuudessa kisabägini saattaisi mahdollisesti koostua kutakuinkin seuraavankaltaisesta sisällöstä:

- 2-3 x P1
- 2 x P2
- 1 x Jokeri

- 2-3 x FLX Buzzz
- 1-2 x ESP Buzzz
- 1-3 x Z Buzzz

- 2-3 x ST Tiippari
- 1-2 x ST TL
- 1 x ST Eagle

- 2 x ST Sidewinder
- 1-2 x ST Beast
- 1 x D-TD
- 1 x S-TD

- 1-2 x ESP Nuke
- 1-2 x ESP Force
- 1-2 x ST Wraith
- 1 x ST Firebird
- 1-2 x S-PD tai S-DD2
- 1-2 x ST/CH Dessu

Saas nähdä miten käy. Päivitetään sitten vaikka tieto tännekin...

290
Frisbeegolf / Vs: Hole In One
« on: 20.05.12 - klo:00:29 »
Tänaanhän se lopulta napsahti! Toista kesää pelaillaan tosissaan ja vähän oli vielä keväällä semmoinen fiilis että jäänee eka holari odottamaan itseään vielä ensi kaudelle... ...mutta eipä jäänyt... :)

Eli siis Nummelan amatööritourin toisella kierroksella kilisi kakkosväylällä. 81 metriä "täydellisellä" kaarella väylää myötäillen, kovaa ja keskeltä sisään. Kanssapelaajat spekuloivat jo reilussa puolessa välissä ilmalentoa että "Nyt menee!". Itse kerkesin jo vastata että "pitkäksi menee" (koska kyseessä oli siis kohtuu kova heitto, joka olisi ohi mennessään varmasti päätynytkin 5-10 m korin taakse). Ja kova huutohan siinä sitten alkoi koko porukalta kun AIVAN keskelle koria napsahti ja vieläpä sisällä pysyi! Se oli varmaan yksi niistä "täydellisistä" heitoista joita siunaantuu itse kullekin se rajallinen määrä vuosien varrella. Lentorata ei olisi enää voinut paljoa siitä parantua. Kiekko lensi koko matkan aivan laakana keskellä väylää.

Kiekkona oli Star TL ja se toimi juuri niin kuin sen olin tarkoittanutkin: ensiksi suoraan väylää pitkin n. 50 metriä kunnes alkoi pitkä looooiva kaari radan myötäisesti kohti koria. TL on yksi suosikkikiekoistani juuri tällaisilla loivasti kääntyvillä / +80m pitkillä väylillä; siinä missä putterilla/midarilla joutuisi heittämään 80-95% teholla, TL:n heittämiseen riittää n. 60-70% tehosta. Toisaalta mikäli siihen pistää 80-100% tehot, niin sen saa tarvittessa flippaamaan antsaan aika jyrkistäkin heittokulmista, jolloin pääsee hyvin myös pidemmällä odottavien oikealle kääntyvien mutkien ohi, jolloin se mahdollistaa vakaammille kiekoille lähes mahdottomia heittoja. Joka tapauksessa siis kiekkovalinta osui luonnollisestikin kohdalleen ja kai se vain on pakko pistää kiekko "takan reunalle komeilemaan". :) Toivottavasti löytyy uusi mahd. identtinen kiekko tilalle. Tiipparilla - mikä on yksi luottokiekoistani - kun ei ihan samanlaisiin kaariin pysty, sen feidatessa rankasti lopussa pienemmillä tehoilla.

Oli muuten tuo toinen kiekka alkanut ennen tuota holaria aivan päin honkia; oltiin 9 pelatun väylän jälkeen aivan järkyttävässä 6 yli parin kierrostuloksessa ja varmaan +4-5 heittoa ekan kierroksen vastaaviin reikiin. Olisikohan tuon totaalisen "suon" aiheuttamalla rentoudella kenties ollut oma osansa tuon heiton kanssa...? ;) Noh, siitähän sitten lähtikin se kiri puremaan ja toinen ysi menikin jo pari alle parin, vaikka neljä n. 10 metristä puttia missattiinkin... :)

291
Champion Beastille plussaa!

Perustelut:

- Viimeisen päälle pakattu toimitus tuli turvallisesti perille
- Hinta erittäin kohtuullinen
- Kiekolle ilmoitettu kuntoluokitukseksi 8 vaikka voisi yhtä hyvin olla 9
- Nimimerkki on kova = ensimmäinen "toimiva" draiveri itselläni aikanaan ja edelleen luottokiekko (keskipitkissä) s-heitoissa (edit: on itse asias Star-muovia, mutta who cares ;))

Eli tiivistäen: turvallisuus, hinta, laatu sekä kaiken lisäksi hyvä maku! ;)

292
Frisbeegolf / Vs: Henkistä peliä
« on: 08.05.12 - klo:23:39 »
Ok, yleisön suosittelemana takaisin:

Tässä hieman yleistä pohdiskelua, ja mikäli joku onnistuu nappaamaan tästä jotakin hyödyllistä itselleen niin hyvä homma. Ns. "ajatushautomot" ovat tunnetustikin toimiva metodi ideoiden synnyttämiseen ja näkökulmien avartamiseen. Mitä erilaisempia asioita tulee esille ja mitä erinäisimmistä näkökulmista, niin sitä parempi, mikäli vain osaa poimia ne oikeat asiat itselleen.

Itse fribailen vasta toista "kesää" tosissani, ja juureni ovatkin pöytätenniksen parista, jota tuli hakattua n. 15 vuotta parhaimmillaan mestaruussarjassa/valioluokassa. Pingis onkin ollut luonteva laji siirtyä pelaamaan frisbeegolfia, koska teknisesti pingisrystyssä ja fribarystyssä on paljon yhteistä; muutama tuntemani fribailija onkin lähtöisin pingispiireistä. Henkisellä puolella lajit eroavat kuitenkin aika paljon toisistaan suurimpana erona kenties se että pingiksessä joutuu (viimeistään ensimmäisen parin lyönnin jälkeen, jotka parhaat pelaajat pyrkivät usein suunnittelemaan/käymään läpi mielessään jo ennen syöttöä) yleensä reagoimaan sekunnin murto-osissa tapahtumiin, kun taas frisbeegolfissa on aina vähintään tuo 30 sekuntia aikaa miettiä mitä tekee ja yleensäkin keskittyä. Huomattavasti lähempänä fribailua puolestaan on pool-biljardi, jota olen myös pelaillut useamman vuoden ajan, tätä tosin hieman pingistä "rennommalla" asenteella. Poolissahan pystyy myös kaikessa rauhassa miettimään "seuraavaa siirtoaan", kuten mm. shakissa ja pokerissa joita on tullut myös pelattua aika lailla aikanaan. Mutta se mikä oleellisesti erottaa fribailun täysin kaikista näistä muista lajeista on, että vastustajat eivät kilpailuissa ole "todellisia", vaan teoriassa sinulla on valta päättää täysin mitä sinun pelissäsi tapahtuu. Käytännössähän tämä ei tietenkään täydin toteudu, koska on kilpailijoiden tekemien kovien tulosten luoma paine, psyykkaus, vaihtelevat sääolosuhteet radalla jne.

Tämä oli siis näin alustuksena (varoitus etukäteen: tykkään kirjoittaa pitkästi). Minusta ainakin on aina tärkeätä tietää kuka tarkalleen puhuukaan asiasta. Vaikka "ihannemaailmassahan" kaikkien mielipiteiden painoarvo tulisi olla sama, niin todellisuudessahan tämä ei kuitenkaan ole näin. Esim. jos luen pingisfoorumilla jotakin juttua, niin suhtaudun siihen huomattavasti enemmän varauksella mikäli sen kirjoittaa joku ennalta tuntematon C-luokkalainen, kuin joku maajoukkueen vakioluottomies. Jä näinhän sen minusta tulisikin olla. Tässä tapauksessa kyseessä on siis (vielä toistaiseksi) märkäkorva fribailussa, mutta kenties jo konkari kilpaurheilussa yleisesti. Ja sitten itse asiaan:

Huomio/neuvo 1:

Ketjussa puhuttiin yhdestä kilpaurheilun suurista ikuisuuskysymyksistä, eli siitä "mitäs sitten kun peli ei kuljekaan ja kaikki menee päin honkia". Tämä on ollut yksi niitä asioita, mikä on vainonnut mm. allekirjoittanuttta pitkin pitkää, kivikkoista urheilijanuraa. Perinteisesti olen ollut hyvä, silloin kun olen hyvä ja huono silloin kun olen huono. Tämä saattaa kuulostaa hieman itsestäänselvältä lausahdukselta, mutta tosiasiassa suurin osa, varsinkin menestyneistä, urheilijoista ovat enemmän tai vähemmän tasaisia. Tämä sinällään on jo jännä asia, koska mututuntuma sanoisi että melkein kaikki, mukaan lukien myös tasaiset urheilijat, tuntuvat pitävän usein itseään epätasaisina. Kysyin kerran yhdeltä pingiksen Suomen mestareista (jota itse olen aina pitänyt erittäin lahjakkaana taktikkona sekä myös esimerkillisenä herrasmiespelaajana), että kuinka tämä onnistuu lähes aina voittamaan kaikki itseään huonommat pelaajat, vaikka (ainakin katsomosta käsin) peli ei selkeästikään näytä kulkevan. Vastaushan kuului, että hän sanoi tietävänsä TARKALLEEN omat rajansa kulloisenakin päivänä ja kulloisessakin pelissä, joten monipuolisuutensa ansiosta hän pystyy aina pelaamaan peliä, joka juuri ja juuri riittää vastustajan voittamiseen. Ts. mikäli esim. joku tietty lyönti ei kulja, niin hän vain yksinkertaisesti pyrkii minimoimaan sen käytön ja hyödyntämään niitä osa-alueita mitkä eivät ole aivan "paketissa". Tietty tässä auttaa myös se, että loistavana pelinlukijana hän tuntee myös hyvin vastustajiensa vahvuudet/heikkoudet. Vertailukohtana fribailuun voitaisiin hyvinkin pitää hyvää radan tuntemista.

Se miten tämän jutun voisi kääntää fribailuun, olisi varmaan kutakuinkin että

a) käyttää enemmän niitä heittoja mitkä kulkevat, ja vähemmän (mahdollisesti jopa vain pakko tilaneessa, mikäli ihan paketissa) niitä heittoja mitkä eivät kulje
b) tietää kulloisenakin päivänä/tilanteessa omat rajansa; se että "eilen lensi 120 metriä keskelle väylää", ei tarkoita välttämättä sitä että tänään kulkisi ihan samaan malliin; saattaa olla ihan viisas ajatus ottaa vähän pienempää lekaa käteen ja tyytyä siihen 100 metriseen
c) kun tuntee radan hyvin, niin se auttaa huomattavasti tekemään pelisuunnitelmaa ja sitten kierroksen aikana tarvittaessa hieman muokkaamaan sitä (tietysti ihannemaailmassa sitä ei koskaan tulisi muokata)

Jälleen kerran nämä kuulostavat monelle varmastikin itsestäänselvyyksiltä, mutta kun tarkemmin miettii niin kuinka moni esim. on muuttanut väyläkohtaista pelisuunnitelmaansa (jos tällainen siis ylipäätänsä on), kesken kierroksen mikäli vain on yksinkertaisesti huomannut että joku tietty asia ei vain yksinkertaisesti kulje? Tämä voisi tarkoittaa esim. sitä että kämmenen ollessa sekaisin, lähtisikin hakemaan vaativalla (rysty)annukkaväylällä vain rystyllä "varmaa" kolmosta, sen sijaan että hakisi väkisin sitä kakkosta pitkällä kämmenellä, joka saattaisi nyt todennäköisesti päätyä väylän ulkopuolelle (esim. Nummelanharjun väylä 5.). Pingiksessä sitä ainakin näkee surullisen usein kuinka moni pelaaja yrittää pelin aikana väksisin hakea sitä tiettyä lyöntiä mikä ei nyt sinä päivänä kulje (tai pahimmillaan se ei ole koskaan kulkenut), sen sijaan että "tyytyisi" vähän helpompaan/vaihtoehtoiseen lyöntiin.

Tämä tosin on hieman pelaajakohtainen asia. Joillakin semmoinen "väkisin hakeminen" saattaa jopa toimia ja avata pelin taas sujumaan. Pingiksessä tiedän mm. ainakin yhden esimerkin Suomessa pelaajasta joka saattaa antaa ensimmäiset 1-2 erää ihan että vain saisi lyönnin toimimaan, ja sitten jos ja kun (yleensä kun) se alkaa toimimaan tämä jyrää seuraavat kolme erää pystyyn tällä lyönnillä. Voisin tosin kuvitella että fribailussa tämän kaltainen "testailu" voi tulla hyvinkin kalliiksi mikäli ryssii esim. ensimmäiset yhdeksän väylää "hakiessa sitä tuntumaa". Joka tapauksessa on ELINTÄRKEÄÄ kilpaurheilussa tuntea omat rajansa (huomaa että ne siis vaihtelevat päivittäin) ja pyrkiä kulloisenkin tilanteen "sallimaan" maksimaaliseen tulokseen.

Huomio/neuvo 2:

Ketjussa puhuttiin myös siitä kuinka kilpaurheilussa useat huiput näyttävät aina rennoilta ja järkkymättömiltä, keskittymisen ollessa 110 %. Totuushan tosiaan on että menestyksekkäässä kilpaurheilussa ns. "bluffaaminen" on enemmän sääntö kuin poikkeus (John McEnroe olisi siis esim. poikkeus). Mikäli potuttaa ja peli ei kulje, niin ei ole mitään syytä näyttää tätä vastustajalleen ja pönkittää tämän itseluottamusta entuudestaan. Samoin mikäli loukkaantuu, niin sitäkään ei usein näytetä kilpakumppaneille ja näytetä täten heikoimmilta (tosin mm. jalkapallossa tehdään usein juurikin päinvastoin). Fribailussa asetelma on tosin hieman toinen. Tervehenkisessä kilpailuilmapiirissä ennemminkin yleensä kannustetaan kanssakilpailijoita ja mikäli heillä kulkee peli, niin itselläkin kulkee se usein paremmin. Tärkein oppi olisi varmaankin se että mikäli vastustajalla nyt ei sattuisi pokka pitämään, ja ärräpäitä rupeaa lentelemään tms., niin ei antaisi missään tilanteessa vaikuttaa sen omaan peliin. Se että kaverilla ei kulje, ei missään nimessä tarkoita etteikö itsellä voisi kulkea. Pingiksessä monesti kuulee pelaajan valittavan siitä kuinka tämän vastustajan "kiukuttelu häiritsee peliä". Siis WTF?!? Itse ainakin aina olen "ihan fiilareissa" kun kuulen vastustajan purnaavan, koska tällöin tiedän että tällä menee huonosti = itsellä menee hyvin. Mikäli sitten rupean puuttumaan tähän mainitsemalla mm. toistuvasti asiasta pelaajalle/tuomarille, niin astun vain itse sisälle tähän "negatiiviseen ilmapiiriin" ja sitähän minä en missään nimessä halua. Ts. yhtälailla kun pyrkii pitämään omat negatiiviset ajatukset pois mielestä, niin ei kannata myöskään päästää toisten vastaavia oman pään sisälle.

Huomio/neuvo 3:

Tämä liippaa hyvin läheltä edellistä kohtaa. On elintärkeätä, niin lajissa kuin lajissa, että pystyy sulkemaan ympärillä pyörivät "ylimääräiset" asiat pois mielestään ja keskittyy vain olennaiseen. Fribailussa se "olennainen" on varmastikin pelaaja, kiekko, kori ja mahdollisesti huomioitava tuuli/sade tms. tekijä. Kaikki muu on toissijaista/ylimääräistä ja siten ne pitäisi pystyä sulkemaan pois mielestään. Pingiksessä klassisin "häiriötekijä" on pelilaariin vierivä pallo, joka "häiritsee" vastustajaa niin paljon että on aivan pakko pelata uusi pallo. Tämä siis luonnollisestikin etenkin silloin kun itse oli alakynnessä. Itse en pelatessani yleensä edes huomaa koko ylimääräistä palloa maassa, ja jos huomaan niin jatkan silti yleensä peliä. Jokaisen pitääkin siis kysyä itseltään, kuinka paljon tuo ylimääräinen asia TODELLISUUDESSA vaikuttaa sinuun. Jos joku ylimääräinen hiippari kentän laidalta huutelee jotakin hölmöä, niin miksi se häiritsee sinua? Monet huippu-urheiljat puhuvatkin että ns. "flow-tilassa" koko ympärillä oleva maailma katoaa ja on olemassa vain urheilija ja suoritus. Sitähän voi vaikka harjoituskierroksella kokeilla, että pyrkii siihen että kaikki kanssapelureiden jutut menevät suoraan toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Tällöin sitten kisatilanteessakaan nuo pelikavereiden "psyykkaukset" eivät käy häiritsemään, kun niitä ei edes huomaakaan. Kenties tylsää, mutta mahdollisesti myös toimivaa. Itsekin tosin olen täysin sitä mieltä että pienet heitot, psyykkaukset ja virnuilut ovat lajin suola. :)

Aikanaan kärsin itse enemmänkin tästä keskittymisongelmasta, eli mm. vastustajan kannattajien "kohtuuttomat/"törkeät" kannatukset" (mm. taputukset vastustajan sorisyötössä, eli kun syöttää "mahdottoman hipaisun" pöydän reunaan, siis mikä yleisesti tulkitaan törkeäksi käytökseksi) kävivät häiritsemään. Käänsin tämän asian mielessäni niin, että a) itse en ainakaan haluaisi että kukaan taputtaisi minun sorisyötölleni = hävettäisi --> keskittyminen häiriintyy siis ennemminkin vastustajalla ja b) onneksi nuo "dorkat" eivät ole minun kannattajia, enpä haluaisi olla dorkien kaveri. Itselläni tuo keskittyminen on parhaimmillaan niin "syvällä", että kun katson pelkästään televisiota, niin ympärillä oleva maailma katoaa täysin. Emäntä huutaakin usein kurkkusuorana vieressä että miksi minä en kuunnellut häntä, vaikka tämä tosiaan seisoi aivan vieressä! Totuushan oli että en edes nähnyt tätä, puhumattakaan sitten siitä että olisin huomannut tämän puhuvan minulle... ;)

Tuo neuvo musiikin kuuntelusta kierroksen aikana ei välttämättä ole lainkaan huono neuvo, mikäli siis niin saa fribakisoissa ilmeisestikin tehdä (tais ainakin olla Jallella (?) Tali Openissa) ja mikäli tuo keskittyminen itse peliin/suoritukseen siis on todellinen ongelma. TODELLA MONESSA urheilulajissa urheilijat nimittäin kuuntelevat musiikkia juuri ENNEN suoritustaan sulkeakseen muun maailman pois. Tämä useimmiten tarkoittaa siis nimenomaan positiivisen musiikin kuuntelua --> postiivinen ajatusyhtymä --> positiivinen asenne --> positiivinen suoritus.

Huomio/neuvo 4:

Mikäli kärsii ihan perinteisestä kisajännityksestä, varsinkin silloin kun se johtaa toistuvasti alisuoriutumiseen treeneihin nähden, niin silloin kannaattaa tosiaan ottaa treeneihinkin vähän jotakin panosta mukaan. Joko ihan rahallista/tavarallista tai sitten vaikka, niin että reiän/kiekan häviäjä juoksee radan ympäri, tekee 30 kyykkyhyppyä/punnerrusta tai ihan mitä tahansa. Panoksen pitää siis joka tapauksessa olla semmoinen, että sillä on oikeastikin jotakin MERKITYSTÄ. Ts. perus "ege tai kaks per väylä" ei välttämättä kaikilla vielä toimi, joten nostakaahan rohkeasti panosta tavalla tai toisella. Ja sitä EI PIDÄ ajatella niin että "PELI MENEE LIIAN VAKAVAKSI NÄIN KAVEREIDEN KESKEN. Ajatelkaa ennemminkin niin että tilanne (veto tms.) hyödyttää molempia ja että häviäjäkin tullee saamaan joku päivä nuo "oppirahat" takaisin kilpailumenestyksen kautta. Ja totuushan on että yleensä samantasoiset pelaajat tuppaavat reenaamaan keskenään, jolloin voitotkin menevät enemmän tai vähemmän tasan pitkällä juoksulla vaikka panos olisikin vähän suurempi. Harvemmimpa sitä pokeriakaan pelataan 1-2 euron panoksilla, ja siinäkin oppirahat tulevat yleensä lopulta takaisin. Tätä ongelmaahan ei luonnollisestikaan silloin ole mikäli peliryhmän kaikki jäsenet ovat"hyper-kilpailuhenkisiä", jolloin pelkkä tappio ilman panostakin, on jo suorastaan musertava kokemus. Mutta huomatkaa vielä: FYYSINEN "rangaistus" on usein parempi motivoinnin lähde kuin rahallinen korvaus. Tätä metodiahan käytännössä sovelletaan urheilussa laajasti jo ihan junnuiästä lähtien. Kuinkas usein fribaajat mm. vetävät treenien lopussa kuntopiirin, jolloin pelien häviäjät vetävät lopussa eniten kuntsarikierroksia...? ;)

Huomio/neuvo 5:

Mitäs sitten jos ei uni tule silmään edellisenä iltana kun ressaa niin paljon seuraavan päivän pelejä? Tähän tuskin löytyy mitään universaalia vastausta; itse tuli aikanaan kokeiltua ongelmaan kaikkea mahdollista: unipillereitä, erilaista nesteytystä/ravintoa (mm. viinilasiakin/lonkeroa), reenaaminen tai ilman reeniä kisaa edeltävänä päivänä, lenkki illalla, rauhoittava leffa jne. jne. Ainoa TOIMIVA ratkaisu itselläni lopulta oli se että kävin (ja käyn toisinaan edelleenkin ennen "tärkeitä tapahtumia") oikeastikin nukkumaan vasta kun NUKUTTAA TOSISSAAN. Tämä oli yleensä klo 02 ja 05 välillä yöllä, mikä saattoi toisinaan tuntua kohtuu nihkeältäkin kun herätys kisoihin oli yleensä klo 05 ja 08 välillä. Totuus kuitenkin on, että kyllä se on PALJON PAREMPI pelata seuraavana päivänä kun alla on muutama tunti telkan katselua + 2-5 tuntia HYVÄÄ UNTA, sen sijaan että alla on 2-5 tuntia väkisin nukahtamista ja pari tuntia sekalaisen tasoista unta päälle. Lopulta reilun 10 vuoden totuttelun jälkeen, opin kyllä olemaan pahemmin ressaamatta tulevia kisoja (tämä johtunee siitä että minulta on jäänyt kokonaisuudessa n. kolme kisavuotta väliin erinäisitä loukkaantumisista johtuen, ja lopulta opin arvostamaan eniten sitä että pääsee ylipäätänsä urheilemaan, en niinkään sitä että menestyy), mutta huomattavaa on etten edelleenkään lähes koskaan nuku yli 6 tuntia ennen kisapäivää, oli kyseessä sitten laji kuin laji.

Tässäpä tämä. Toivottavasti edes joku osaa poimia tuosta itselleen edes jotakin käyttökelpoista... :)

And remember always: THERE IS NO - I REPEAT: THERE IS NO - SUBSTITUE FOR TRAINING! Yleensähän reenin puute ja toisaalta hermoilu kisoissa menevät nätisti käsi-kädekkäin, uskoi asiaan tai ei. Ja reenillähän ei luonnollisestikaan tarkoiteta pelkästään määrää, vaan (eritoten) myös laatua/sisältöä. Matemaattisesti asian voisi käsittää niin että määrä x laatu = lopputulos. Kummallakaan ei yksin pärjää. Määrän pystyy aina järjestämään (ainakin fribailussa) yksinkin, mutta laatuun saattaa hyvinkin jo tarvita ulkoista apua...

PS: Millaista on heittää kun muut asiat häiritsevät ympärillä... http://www.google.fi/url?source=imglanding&ct=img&q=http://www.projectassistant.org/uploads//2012/04/Waldo.jpg&sa=X&ei=5MymT8GTHfDR4QTKhryNCQ&ved=0CAwQ8wc&usg=AFQjCNHWzk0mDoDkqXND_pX2uT-4CF2J7g

293
Frisbeegolf / Vs: Henkistä peliä
« on: 07.05.12 - klo:22:32 »
Niin vähän arvelinkin. Poistetaanpa toistaiseksi ja tiivistetään jahka keretään (kesäkuussa todennäköisesti)...

294
Frisbeemarkkinat / Vs: Myydään läjä kiekkoja
« on: 06.05.12 - klo:02:31 »
Varaan tuon SM Rocin. Pistin yv:n asiasta...

295
Tää on kyl ollut yks toistaiseksi parhaita keskusteluketjuja mitä on pitkään aikaan tullut luettua! Muutaman kerran tuli ihan kunnolla revettyä täällä kotona lukiessa (saattaa tietty olla jotakin tekemistä sen kanssa et kello on about 2:00 yöllä)... :)

Joka tapauksessa haluaisin itsekin pyhittää tähän ketjuun oman osani, mutta kun ei nyt tältä seisomalta suoraan sanoen tule mitään mainitsemisen arvoista juttua mieleen. "Hauskimmat" tapahtumat mitä itse muistan ovat enemmän tai vähemmän liittyneet erilaisiin älyttömiin rolleihin osuttuaan koriin sekä erinäisiin kompastumisiin yms. heittäessä. Mutta näitä on varmaan tapahtunut ihan tarpeeksi itse kullekin. osallistuakseni keskusteluun kerronkin nyt tarinan fribailun ulkopuolelta (pahoitteluni siitä):

Oltiin joskus nuorempana (varmaan about 17-19-vuotiaina/8-9 vuotta sitten) kolmen kaverin kanssa pussikaljoittelemassa Kalliossa. Mentiin sitten siinä jossain klo 22 maissa pitsalle läheiseen Kotipitsaan. Pitseriassa ei ollut tällöin yhtään asiakasta. Tilattiin siinä poikien kanssa pitsat ja juomaksi kaikki ottivat "vain vettä, kiitos". Kavereilla olikin ilmeisesti toiset ajatukset mielessä, sillä heti jahka pitsanpaistaja oli mennyt hieman sivummalle tekemään lättyjä, niin ovelina/piheinä kavereina pojat kävivät ihan pokkana hakemassa siitä tiskiltä tuopit omistajan huomaamatta ja täyttivät sitten pöydässä ne omilla repuissa olleilla oluillaan. Mä sanoin kavereille (olin siis siihen aikaa vielä huomattavasti nykyistä "konservatiivisempi"), että "ootteks te tosissanne, mitäs sit jos te jäätte kiinni?" (omien juomien nauttiminenhan on very no-no niin raflassa kuin raflassa). Pojat siihen vain "hys nyt, ei mä tässä mitään kiinni olla jäämässä...".

Noh, aikaa kului madellen siinä pitsaa odotellessa, ja omistaja/pitsanpyörittäjä kävi aina vähän väliä "tarkkailemassa" siitä tiskiltä käsin meitä. Ja uskokaa meikäläistä kun sanon, että joka kerta kun kaveri kävi siinä tiskillä, niin se katsoi meitä aina TODELLA epäilevän näköisenä. Noh, aika kului ja kului, mutta pitsoja ei vieläkään kuulunut. Kaverien oluttuopitkin olivat tässä välin "maagisesti" täyttyneet uudelleen, vaikka siis yhtäkään juomatilausta ei oltu vielä tehty. Ja joka kerta kun omistaja kävi siinä tiskillä, niin mä vain kelasin mun mielessä, että "miten se ei voi tajuta että eihän se ollut myynyt meille yhtään olutta, vaikka pöydällä olikin kolme tuoppia, jotka vielä kaiken lisäksi "täyttyivät itsekseen"!". Noh, mua rupesi siinä joka tapuksessa tylsistyttämään, ja kaiken lisäksi kaverit rupesivat jo hieman humaltumaan, joten pitihän siinä nyt keksiä jotakin puuhaa, ettei ruvennut liikaa harmittamaan kun ei itse "nössönä pystynyt juomaan".

Keksinpähän siinä odotellessa sitten kuningasidean ja päätin näyttä pojille klassisen taikatempun. Kyseessä oli siis temppu johon tarvitaan lasi (tässä tapauksessa tyhjä tuoppi), kolikko ja huivi. Tempun ideana oli siis laitta tuoppi ylösalaisin pöydälle, kolikko tuopin päälle ja huivi (tässä tapauksessa lautasliina) sitten näiden molempien päälle, jonka jälkeen kolikko sitten "maagisesti matkusti" lasin lävitse tuopin päältä sen sisälle. Noh kävin siis itsekin hakemassa tiskiltä tyhjän tuopin, kaivoin taskustani kolikon ja otin pöydältä lautasliinan aloittaen tekemään temppua. Jahka olin kerennyt laittamaan tuopin pöydälle, kolikon tuopin päälle ja huivin niiden peitteeksi, niin yhtäkkiä pitserianomistaja ilmestyi tiskille ja ryntäsi kuin gebardi meidän pöytämme luokse mumisten jotakin tyyliin "mina arvasin etta te..." ja tempaisi vihaisesti lautasliinan tuopin ympäriltä! Ja kun kaveri näki että siellä alla olikin tyhjä tuoppi väärinpäin ja kolikko sen päällä, niin kaveri meni ihan sanattomaksi/sokkiin. Siinä mä sitten sanoin rauhallisella äänensävyllä pitsakaverille että "Mikäs nyt on hätänä...? Mähän teen tässä vain taikatemppua... Katso: tämän kolikon on tarkoitus mennä tästä lasin päältä tänne lasin sisälle..." Kaverin ilme oli aivan käsittämättömän äimistynyt. Tämä oli ollut ilmeisestikin aivan varma ennen lautasliinan repäisemistä että minä olin juomassa omia juomiani siellä ja pyrin peittämään tämän "piilottamalla juomani lautasliinan alle". Kaveri tuijotti siinä minua ihmetellen n. 10 sekunnin ajan kunnes lopulta palasi hölmistyneenä tiskin taakse katsomaan pitsojamme. Älyttömintähän tässä oli että KAVERI OLI MENNYT NIIN SOKKIIN TAIKATEMPUSTANI, ETTEI TÄMÄ VIELÄKÄÄN TAJUNNUT EDES PÖYDÄN ÄÄRESSÄ SEISOESSAAN ETTÄ KAIKKI MUUT HENKILÖT PÖYDÄN ÄÄRELLÄ JOIVAT POKKANA OMIA OLUITAAN, VIELÄPÄ TÄMÄN OMISTA TUOPEISTA! TÄMÄ SYYTTI VAIN JUURI SITÄ AINOATA HENKILÖÄ PÖYDÄSSÄ JOKA SATTUI OLEMAAN SYYTÖN! :D

Jahka omistaja oli kerennyt takaisin tiskin taakse, niin repesimme nauruun pidellen käsiämme suun edessä, ettei omistaja tajuaisi totuutta ja lopulta "yhdistäisi pisteitä yhteen". Vielä tämänkin jälkeen omistaja kävi parin minuutin välein katsomassa erittäin epäilevästi meitä ja joka kerta meillä (varsinkin meikäläisellä) oli kyllä pokassa pitelemistä... Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin; söimme siinä pitsat rauhassa loppuun, poikien tyhjennellessä reppujaan ja kiitimmekin vielä hyvästä ruuasta lähtiessämme... ;) Olisi kyllä ollut kiva tietää mitä kaverin päässä liikkui loppuillan aina kun tämä näki meidän hihittelevän tälle... =)

Että semmoista tällä kertaa. Ja olihan tämä lopulta oikeastaan fribajuttukin, koska frisbeegolfissa on puita ja kaveri ei selkeästikään nähnyt metsää puilta... ;)

296

Löytyy tästä ketjust edellisestä viestistä...

Just... :D K L A S S I N E N...  :-[

297
Frisbeegolf / Vs: Tapaturmat / Läheltä piti -tilanteet
« on: 30.04.12 - klo:05:17 »
Olen joskus funtsinut, että paljonkohan se kustantaisi kaupungille(/seuralle) pystyttää semmoiset yleiset käyttäytymis-/turvallisuusmääräykset/-ohjeet ratojen liepeille (ainakin pääsisääntuloväylille, 2-8 kpl/rata). Ja kyse olisi siis ensisijaisesti lähinnä radalla muuten vain liikkuville/hengaaville ihmisille suunnatusta yleisestä ohjekilvestä, jossa ilmoitettaisiin oleellisimmat asiat KISSANkokoisilla kirjaimilla. Varsinainen pelaajille suunnattu pienellä printattu/laajempi käyttäytymissääntö on sitten kokonaan oma asiansa (löytyy mm. muistaakseni Talin 7. väylältä)...

Tämä kyltti voisi joka tapauksessa sisältää mm. seuraavat asiat:

1) Täällä on/kyseessä on frisbeegolfrata (tätähän eivät siis läheskään kaikki aina tiedä/tiedosta)
2) KUN KUULET HUUDON "FORE"/"VAROKAA"/TMS. SUOJAA VÄLITTÖMÄSTI PÄÄSI, MENE KYYKKYYN, ETSI HORISONTISTA LENTÄVIÄ LAUTASIA JNE.
3) Mikäli sinua pyydetään väistymään heiton tieltä, VÄISTY (oman turvallisuutesi vuoksi)
4) Älä roskaa/älä annan kotieläimesi tehdä ulosteita alueelle (varsinkaan tuo jälkimmäinen ei tunnu aina olevan kaikille itsestääselvyys)
5) Jne. jne...

Tulisivat varmasti tarpeeseen, varsinkin puistotyylisillä radoilla kuten Siltamäessä. Ja jos eivät junnut noita muuten noteeraa, niin tehtäköön ne vaikka pinkille pohjalle, jotta varmasti kiinnittävät huomiota...

PS. Ei sillä että sitä itsekään tulisi aina kaikkia sääntöjä noudatettua ihan viimeisen pilkun mukaan. Tulipahan sitä mm. kerran etsittyä viileänä syyskuisena iltana bokserisillaan kiekkoa lammesta/vesiesteestä...  :-[

298
Semmoista kyselisin tuosta meidän Talin radan rangesta, että tietääkö kukaan kuinka pitkällä se "kehikko" (tai vastaavasti joku muu "maamerkki") onkaan tarkalleen heittolaatoilta? Helpottaisi vähän tuota draivitreenin pituuksien arviointia ja sitten sen siirtämistä itse radoille. Arvioisin viereisen 12. väylän perusteella, että kehikko on 100-115 metrissä (väylä 12 taisi olla kauemmalta tiiltä 108 m (?)). Tähän löytyisi varmasti jostain netistä vastaus, mutta enpä ole sattunut törmäämään...

Toisekseen muistelisin törmänneeni joskus johonkin parin vuoden takaiseen kirjoitukseen ettei tuo Talin range ole tarkoitettu "pituusharjoittelua varten". Mitäköhän tällä tarkalleen tarkoitettiin ja onko tuo vielä voimassa (vai onko koskaan ollutkaan)? Vai tarkoitetaanko tällä kenties siis +140 metrisiä rykäisyjä, jotka voivat eksyä väylän 18 korille?

299
Fribakisat / Vs: Powergrip-kuukausikisa 1.5. kello 16.00
« on: 30.04.12 - klo:03:57 »
Olisikohan ketään menossa noihin kesän ensimmäisiin kuukausikisoihin 1.5. stadin/pääkaupunkiseudun suunnalta? Itse olin ajatellut mennä, mutta kun ei ole varmuutta että pääseekö ylipäätään edes Nummelan keskustasta Kaatikselle (Nummelalainen frendi ei osaa sanoa etukäteen meneekö). Omaa autoa ei siis ole, mutta bensat pistettäisiin luonnollisestikin puoliksi edes-takaisin...

Eli mikäli siis kiinnostuit kimppakyydistä, niin otappa yhteyttä: e-mail: henri.makkonen@aalto.fi tai puh.: 040 562 4833

- Henkka

edit: KYYTI LÖYTYI!  :)

Pages: 1 ... 18 19 [20]