Frisbeegolf-forum.fi

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - jonkido

Pages: 1 [2]
16
Tekniikkakeskustelu / Vs: Upsiketju
« on: 13.08.12 - klo:13:01 »
Kiekko kuin kiekko kääntyy upsilla takaisin, kun lähtökulma on oikein.

Ton lisäks täytyy hitaammilla jyrillä olla tarpeeksi voimaa heitossa, jotta jaksaisivat kääntyä oikeasta kulmasta huolimatta takaisin. Jollain alivakaalla sidewinderilla köykäsempikin heilautus saa kiekon kääntymään "oikeaoppisesti" mutta kun käteen lyödään 175 firebird niin eipä onnistu ihan samalla tavalla.. Lähtökulma, heiton voima/nopeus ja oikee heittokorkeus ratkasee upsin pituuden

17
Tekniikkakeskustelu / Vs: Upsiketju
« on: 13.08.12 - klo:07:23 »
Firebird/Banshee/Monster kolmikon lisäksi kannattaa kokeilla teerexiä. Firebird ja banshee vaatii aika paljon kättä jos ne haluaa kääntää takasin. Monster ja teerex ei aivan niin paljon kun ovat nopeampia kiekkoja. Ite käytän kahta ensin mainittua vain, jos tarvii saada tosi pitkä ruiskasu..

18
Tekniikkakeskustelu / Vs: Upsiketju
« on: 12.08.12 - klo:21:19 »
Onkos kukaan testaillu, miten Westsiden kiekot (esim. Lautturi, miekka) toimii upseissa? Mhin kiekkoihin innovalta/vast. pystyy vertaamaan?

19
Tekniikkakeskustelu / Vs: Upsiketju
« on: 09.08.12 - klo:09:35 »
Niin ja kyllä upsia voi heittää tuulella ihan hyvällä mielellä kun ottaa instrumentiks vähän painavamman ja oikeesti ylivakaan kiekon. Oikeella lähtökulmalla halkoo tuulta ilman ongelmia. Tosin sitten taas jos tarvii heittää lyhyempi (40-50m) ja hieman korkeempi upsi niin painavakin kiekko saattaa lähtee tuulen mukana aika äkäseen.

20
Tekniikkakeskustelu / Vs: Upsiketju
« on: 09.08.12 - klo:09:31 »
Jep, mitä alivakaampi ja kevyempi kiekko, sitä lyhyempiin ja tarkempiin upseihin se soveltuu noin niinkuin karkeesti. Akselin yli pyörähtäminen riippuu tietenkin kiekkomallistakin mut siitä huolimatta kevyemmillä kiekoilla pidemmällä on pääsääntöisesti vaikee yltää, etenkin jos on tuo jataman mainitsema kova sivutuuli.

Toisaalta tuulettomissa olosuhteissa kevyt mutta ylivakaa kiekko lentää kyllä aika noileesti sekin. Hommasin pari kuukautta takaperin 150g Flickin ja 175g firebirdin. Molemmat lensi jalkapallokentällä suoralla upsilla tasan sen 90m. Flickki kuitenkin epähuomiossa unohtu Epilässä 4-väylän oikeeseen reunaan ja takana tullu porukka härskisti pölli sen itelleen. Olis nyt meinaan hauska kokeilla, että miten kevyt flickki lähtis, kun upsin liikerata ja heiton puhtaus on parantunu selvästi. Raskaammilla jyrillä kun pituuttakin on tullu se +10-15m lisää kesän aikana.

21
Tekniikkakeskustelu / Vs: Upsiketju
« on: 06.08.12 - klo:12:43 »
Epilässä pystyy avaa jokasen väylän menestyksekkäästi upsilla. Tää ei kuitenkaan poissulje hyvän foren tai rystyn tarvetta, varsinkaan jos aikoo heittää useempana päivänä useemman kierroksen putkeen  :P

Onkos tällä hetkellä maailmanluokan tasoisia pelaajia, jotka viljelee säännöllisesti upsia? Entä Suomessa?

22
Tekniikkakeskustelu / Vs: Upsiketju
« on: 04.08.12 - klo:16:41 »
Joo samoilla linjoilla, epicci on jees showkiekko mut sen verran arvaamaton etten uskaltais sitä luottokiekkona piää esim. kisoissa. Tosin tiedän pari kaveria jotka niin tekee ^^

23
Tekniikkakeskustelu / Vs: Upsiketju
« on: 04.08.12 - klo:15:35 »
Heitot voi silti olla todella erilaisia. Olisi huippua, jos joku osaisi selittää paremmin nuo lentoradat. Joskus kiekko vain kaartaa hitaasti toiseen suuntaan eikä ole millään tulla takaisin, joskus mennään ensin yhteen laitaan ja keinahdetaan sieltä takaisin vastakkaiseen suuntaan.

Miten lentoratoihin vaikuttavat heiton nopeus ja ranteella aikaansaatu spin? (Teoriassa näitä voisi mennä rangelle testaamaan, mutta käytönnössä käsi kestää vain hyvin rajallisen määrän upseja.)

Toi keikkaus puolelta toiselle kuuluu "normaaliin" upsiin, eli jos heittää sormilla niin kiekko lentää ensin oikealle ja alkaa kääntämään itseään jossain kohtaa vasemmalle, optimitilanteessa päätyen juuri sille linjalle mille olet tähdännytkin. Peukulla lentorata on vastakkainen, eli ensin vasemmalle ja takaisin oikealle.

Mitä alivakaampi kiekko, sitä nopeammin (ja jyrkemmin) se tekee noi edellä mainitut kaarrokset. Tästä johtuen useimmat upsiheittäjät suosittelevat käytettäväksi ylivakaita "jyriä" heittopituuksien maksimoimiseksi. Ylivakaat kiekot tekevät kaarrokset paljon loivemmin ja päätyen näin ollen pidemmälle. Toki ylivakaita kiekkoja käytettäessä on huomattava, että ne tarvitsevat huomattavasti paljon enemmän tilaa kääntyäkseen ja heittokädessä tarvii olla aika hyvin jerkkua, eli kiekko täytyy heittää lujaa ja aika korkealle.

Jos kiekko vain kaartaa toiseen suuntaan, heitosta puuttuu joko voima kokonaan tai vaihtoehtoisesti heittokulma on väärä. Periaatteessa hyvä upsi irtoaa kädestä siten, että kiekko osoittaa klo 12. Sormilla heitettäessä ja kiekon kaartaessa oikealle kiekko on osoittanut jonnekin 10 seutuville eikä heitossa ole ollut tarpeeksi vauhtia/korkeutta kiekon kääntymiseksi. Upsien lentoratoja voi siis aika näppärästi muokkailla kääntämällä kiekkoa eri kulmiin ennen kuin se irtoaa kädestä. Itse tykkään irroittaa pitkät upsit ylivakailla kiekoilla siten, että kiekko osoittaa klo 11, jolloin osaan hyvin ennakoida, minne kiekko tippuu.

Mitä enemmän heitossa on nopeutta ja spinniä, sitä kauemmaksi kiekko lentää. Toki tähän edelleen vaikuttaa myös mille korkeudelle kiekon heittää. Ja tuosta käsien kestosta vielä, että jos upsi sattuu, jotain menee tod.näk. pieleen. Jos olet heittänyt pitkän aikaa (siis viikkoja ja päiviä) putkeen upsia käsi on kyllä olka- tai kyynärpäästä varmasti kipeä. Tällöin kunnon tauko upsista (1-2 vko) ja ennen heittelyä kunnon LÄMMITTELY auttavat varmasti melko paljon. Jos tauon jälkeen alkaa heti sattumaan, varmista, että annat käden liikkua loppuun asti etkä yliojenna kyynärpäätä. Upsi on hemmetin tarkka ja tehokas heitto mutta siinä piilee vaaroja puutteellisen tekniikan tai liiallisen innokkuuden muodossa. Tämän vuoksi ne muutkin heittotyylit on osattava.. (Tässä kohtaa täytyy myöntää, että mulla on huono rysty ja kämmen, pitäisi ehdottomasti reenata niitä lisää!  ;D)

Tossa vielä hyvä linkki Discraftin upsivideoon YouTubissa:

24
Tekniikkakeskustelu / Upsiketju
« on: 04.08.12 - klo:09:46 »
Tervehdys arvon foorumilaiset!

Kattelin ettei tämmöstä oo vielä pl. toi bäkkäriupsiketju, joten pistetään pystyyn! Tänne voi esittää upsiaiheisia kysymyksiä, ongelmia, muita murheita tai vaikka niitä mahatavia fiiliksiä mitä onnistunu upsi tuo mukanaan.

Olen itse aika vannoutunut upsin heittäjä, n. 80% radan heitoista lähtee jonkinmoisella upsilla. Parhaiten lentää tomo (tomahawk, sormi-upsi), kiekosta riippuen mukavasti sinne 90m tietämille ja parhaimmillaan (maxiheitto) sinne pikkusen satasen päälle. Peukku-upsi (thumber) lentää viitisen metriä lyhyemmälle. Aloitin fribagolfin juhannuksena ja omaan entuudestaan ihan hyvän heittohistorian erilaisilla objekteilla, joten upsi tuntu samantien luontevalta tavalta heittää kiekkoo.

Upsikiekkoina maximipituuksille käytän innovalta C Firebirdiä, C Bansheeta ja S Teerexiä.
Tarkkuuskiekkona pitkälle matkalle heitän C Monsteria (tällä heitän suurimman osan radan kaikista upseista  :-*) ja Latituden opto Blitziä.
Lyhyen /keskipitkän matkan upsikiekkona toimii S sidewinder.
Kaikki kiekot on yli 170g, kevyemmilläkin oon kokeillu mutta jostain syystä tykkään enemmän painavista.

Mikä on mielestäsi Suomen paras upsirata ja miksi? Itellä tähän saakka Epilä on ollu ehdottomasti mukavin, paljon tilaa yläilmoissa ja helppo ettiä karannutkin kiekko.

25
Välinekeskustelu / Vs: Lempikiekko(si)
« on: 24.07.12 - klo:15:51 »
Champion Monster <3 peukku-upsi, bäkkiupsi, tomppa...  :-*

26
Frisbeemarkkinat / Vs: M/V kiekkoja
« on: 24.07.12 - klo:13:21 »
Moro

Onko Banshee vielä vapaana?

Pages: 1 [2]