Frisbeegolf-forum.fi

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - jajvirta

Pages: 1 ... 55 56 [57] 58
841
Frisbeemarkkinat / Vs: M/V kiekkoja
« on: 02.07.12 - klo:11:58 »
Mä voisin noi Valkyrien ja Star TL:n shopata.

Mites toi toimitus? Asun itse Tampereella, mutta ollaan huomenissa liikahtamassa etelän suuntaan ja torstaina palataan takaisin, jolloin voitaisiin jopa Hämeenlinnassa pysähtyä keskipäivän tienoilla.

842
Treenipäiväkirjat / Vs: Ojasta allikkoon
« on: 02.07.12 - klo:00:02 »
Tässä vaiheessa harrastusta (yxi kuukausi) ei suinkaan ole mitään pakkomiellettä heiton pituuksiin. (Ei suinkaan.) Erityisesti ei ole niin tarkkaa tasan kuinka monta metriä se kiekko on lentänyt. (GPS, Clas Ohlson, Google/Nokia Maps, jne. Laseria ei vielä löydy.) Ja ihan rauhassahan tässä odotellaan, että tulee niitä metrejä lisää niin kuin ne lupas. (Jokainen ilta kun 100m ei ylity itketään itsemme uneen.) Vetäisyhän on tietysti rento ja rauhallinen, koska mitään pakkomiellettähän ei ollut. (Hampaat irvessä täydet revitään. Joka kerta.)



Tuossa pisimmät heitot Pyynikin/Palomäentien tms urheilukentällä, jonka mittasin Nukian Mapsillä, GPS:llä ja silmämääräisesti karkeasti 98 metriä pitkäksi, joten pisin tuurisiipaisu lensi siis karkeasti ottaen 94 metriä ja 8 senttimeetteriä. Kyä mä luotan, että tänä kesänä edes yksi kiekko lentää yli 100 metriä. Tuurilla. Takatuuleen.

Mitään hallintaahan näissä ei ollut, mutta sehän ei ollut tarkoituskaan.

843
Treenipäiväkirjat / Vs: Ojasta allikkoon
« on: 01.07.12 - klo:08:50 »
Viikon tauon jälkeen heittelemässä. Pientä edistystä havaittavissa.

Uusi ulottuvuus pelissä, kun heittelin Epilän ysiväylällä (69m) reilusti pitkäksi. Nyt pitää tuotakin varoa. Pirkkoetäisyys muillakin väylillä alkaa lähestymään. (Toki vitonen ja kutonen ovat myös jo. Niissä on sitten muut ongelmat.) Sitten pitäisi varmaan treenata putti sellaiseksi, että voisi saada 10 metristä semmosen birdieputin joskus sisäänkin. Ja sitten joskus semmonen kierros, että kaikki osuu kohdalleen. Onhan tässä kesä aikaa.

Sen huomasin muutaman asian seurauksena, että pisin kaari ei tosiaan tule välttämättä, kun yrittää repiä täydet. Tekniikkavirheet korostuu, kun yrittää heittää täysillä. Vähän rennommalla riuhtasulla on paremmat tsäänssit lähteä oikein. Varsinaisesti vauhti heittoon tulee, kun aivot, hermosto ja lihakset oppivat tältä osin nopeammiksi.






844
Treenipäiväkirjat / Vs: Ojasta allikkoon
« on: 23.06.12 - klo:10:52 »
Parhaat heitot lähtee, kun ei mieti tai yritä pakottaa kehoa tiettyihin asentoihin ja liikkeisiin. Tämä ei tietenkään tarkoita, että minun tekniikka olisi edes lähelläkään oikeata tai että sitä ei pitäisi parantaa. Olen omien kokemuksien pohjalta (tämän ja muiden lajien perusteella) kuitenkin sitä mieltä, että tekniikan muuttaminen ei tapahdu tietoisilla päätöksillä, ehkä joitain pieniä poikkeuksia lukuunottamatta.

Herää tietysti kysymys, että miten sitä tekniikkaa sitten parannetaan, jos sitä ei voi tehdä tietoisilla muutoksilla. Vastaus on visualisointi, "näkeminen". Ensinnäkin  heittotilanteessa pitää miettiä vain sitä miten kiekko lähtee lentämään, ts. lentorataa. Suorituksen voi toki aloittaa jostain tietystä asennosta tai liikesarjasta (esim. vasemman tai oikean jalan askelluksesta), mutta tämän jälkeen ajatukset kiinnittyvät pelkästään haluttuun lopputulokseen. Jätetään ikäänkuin kehon päätettäväksi miten se tekee liikesarjan.

En tietenkään tarkoita, että tällä tavalla tulisi automaattisesti hyvä tekniikka. Tekniikan oppiminen vaatii joka tapauksessa todella paljon toistoja. Mutta sen sijaan, että yrittäisi pitää jotain kehon osaa tietyssä asennossa, niin kun keskittyy vain saamaan kiekon lähtemään tietylle lentoradalle (tiettyyn suuntaan, tietyssä kulmassa), niin lopulta keho oppii tekemään sen aina vain paremmin. Jos lentorata on väärä, niin noteeraa vaan mitä kävi sen sijaan ja yrittää uudelleen. Ja uudelleen. Ja uudelleen.

Edes kohtalaisen järkevän tekniikan omaksuminen ilman mitään ulkopuolista opastusta voisi kuitenkin viedä vuosia tai ehkä se ei tapahtuisi koskaan. (Kuvitellaan vaikka joku autiolla saarella yksin asuva, joka ei olisi koskaan frisbeetä nähnytkään ja jolle semmoset jostain siunaantuisi ja keksisi ruveta pelaamaan jotain frisbeegolfin tapaista.) Hommaa nopeuttaa se, että näkee miten muut heittävät. Mutta tätä kuvaa jonkun liikesarjasta (kineettistä mielikuvaa) ei pidä yrittää analysoida palasiin vaan se pitää vain yrittää omaksua keholla. Paras imitoimisen kohde on tietysti huippupelaajat. Erityisesti sellaiset joiden tekniikka näyttää omasta mielestä parhaalta.

Tällä samalla tavalla lapset oppivat kävelemään, juoksemaan, heittämään, tanssimaan jne. Mitään tietoisen tason opastusta ei tarvita. Lapset oppivat matkimalla kehon liikkeitä. Mitä vähemmän ohjeita, sitä nopeammin lapsi oppii.

Yhtälöstä puuttuu vielä yksi palanen: nimittäin ristiriita oman kehonkuvan ja todellisuuden välillä. Voi mielessään kuvitella heittävänsä kuin Meresmaa, mutta todellisuudessa oma tekniikka on joka osa-alueella väärä. Tähänkin auttaa (teorian mukaan) toistot, koska kun ohjelmoi kehonsa tekemään jotain --"heitä kiekko tuonne sadan metrin päähän korille"-- niin lopulta keho keksii omat tapansa saada haluttu lopputulos. Toki tähänkin vaikuttaa fyysiset rajoitukset (lihasten/solujen tyyppi, sukupuoli, raajojen pituudet yms), mutta tiettyyn pisteeseen asti kyse on vain siitä, että toistojen kautta antaa kehon oppia liikesarjat ja että opettaa lihaksia nopeammaksi.

Nykypäivänä apuun tulee myös videokuvaamisen helppous. Parin sadan pokkarikameralla saa jo riittävän hyvää kuvaa, että näkee miten mielikuva omista liikkeistään todellisuus ovat keskenään ristiriidassa. (Ja ne kyllä aika varmasti ovat, jos ei ole aiemmin nähnyt omaa suoritustaan videolta.) Mutta itseään videolta katsoessa ei sen enempää kannata yrittää muuttaa mitään tietoisesti. Ristiriidat mielikuvien ja todellisuuden välillä kannattaa kyllä noteerata tietoisesti, mutta sen sijaan että yrittäisi tietoisesti muuttaa liikettään, yrittääkin vain visualisoida sen liikesarjan johon yritti päästä. Tässä auttaa taas myös huippuammattilaisten heittojen katseleminen, ja erityisesti niiden tekniikan visuaalinen vertaileminen omaa suoritukseen.

Kaikkeen yllämainittuun pitää lisätä vielä merkittävä lisävaroitus: vaikka olisi samaa mieltä ja/tai yrittäisi oppia tällä tavalla, niin sehän ei tapahdu älyllisen ymmärryksen kautta. Ensimmäinen varsinainen askel tällä tiellä on se, että oppii miltä tuntuu, kun antaa kehon tehdä liikesarjat ilman tietoisen mielen häirintää. Se vaatii harjoittelua, eikä sitä voi saavuttaa minkään oivalluksen kautta. Tämän jälkeen pitää alkaa tekemään niitä toistoja, että keho voi oppia tekemään sen mitä haluat. Tietoisen mielen rooli on kertoa mikä on haluttu lopputulos.

Kaikki tämä on tietysti pelkkää sanahelinää muille, koska olen itse harrastanut lajia vasta sen kolme viikkoa (eikä sitäkään aikaa kovin montaa kertaa viikossa). Kukaan ei tietysti voi ottaa juttujani kovin vakavasti ennen kuin on jotain näyttöä, että myös osaakin jotain. Se on tietysti ihan oikein. En minäkään lähtisi ensimmäisenä kysymään neuvoa toiselta aloittelijalta. (Tosin joissain asioissa sekin voi olla hyödyllistä, koska pidempään harrastaneiden voi olla vaikea tai jopa mahdoton enää asettua sen aloittelijan asemaan.) Mutta tämä on lähinnä itselleni muistutukseksi ja ehkä joillekin, jotka kaipaavat uutta näkökulmaa oppimiseen.

Mikään tästä ei perustu omiin teorioihini vaan erään W. Timothy Gallweyn kirjaan The Inner Game of Tennis. Jos jutussani tuntui olevan mitään tolkkua, niin suosittelen lukemaan Gallweyn kirjan. Hän selittää asian paljon selkeämmin. Suurin osa ei käsittele suoranaisesti tennistä vaan tennis on vain tapa selittää taustalla oleva teoria.

PS. Sivumennen sanoen olen sitä mieltä, että urheilullinen lahjakkuus on pääosin sitä kuinka luontevasti pääsee tällaiseen ei-tiedostavaan suorittamiseen. Suurimmalla osalla ihmisistä oppimista hidastaa (tai jopa pysäyttää tyystin) pään sisällä olevan löpinägeneraattorin jatkuva papatus. Huippu-urheilijat ovat niitä, joille kehoon luottaminen ja puhtaasti visualisoinnin kautta tapahtuva oppiminen tulevat luontaisesti. Kuten voitte arvata, itse en usko kuuluvani tähän ihmisryhmään. Minä tarvitsen Gallweyn kirjan kaltaisia opuksia, että pääsen edes alkuun tämänlaisessa oppimisessa.


845
Treenipäiväkirjat / Vs: Treenilogi Tapani A. (Tomoottajat)
« on: 21.06.12 - klo:13:14 »
Lähtiskö joku lähipäivinä vetämään vastaavan tyyppisen treenin? Eli niin, että siinä samalla normaalia enemmän tsekataan ja ruoditaan omaa ja toisen tekemistä. Ei siis vain päätömästi ruiskita rataa ympäri. Ei  varmaan olisi pahitteeksi vaikka olisi kamera mukana.

Mä voisin periaatteessa lähteäkin. Jos lajia kolme viikkoa harrastanut kelpaa seuraksi. :-)

Mullon auto käytettävissä. La tai su kävis.

Edit: oletan että puhutaan ny Tammpereen seudusta.

846
Radoilla tapahtuu / Vs: Simonmetsän tuho
« on: 21.06.12 - klo:08:46 »
Laitoin sivun kautta palautetta.

847
Treenipäiväkirjat / Vs: Ojasta allikkoon
« on: 20.06.12 - klo:10:09 »
Mutta jos mitään tästä lajista oppii niin sen, että Suomen kesä on lyhyt, kylmä ja sateinen.

Eipä mulla muuta tällä kertaa.

848
Välinekeskustelu / Vs: Bägissä
« on: 19.06.12 - klo:19:24 »
Makustellaan nyt sillä että on niin mukavan simppeli bägin sisältö (vielä):

Kaks peeykköstä, kaks valkyyriaa.

849
Treenipäiväkirjat / Vs: Ojasta allikkoon
« on: 18.06.12 - klo:19:51 »
Tuli sitten rovinssirokki nähtyä, mutta nyt lähinnä harmittaa, että Törnävän frisbeegolfrata ei ole hetkeen käytössä. Positiivisin yllätys artisteista oli Kyussin biisejä soittanut Kyuss lives! jossa ilmeisesti Josh Hommea lukuunottamatta kaikki alkuperäisjäsenet. Rouheaa stonerrockia mitälie.

Täällä siis olen sukuloimassa lasten kera. Puttailin tuossa vähän isomman setin takapihan kangastuoliin. Eipä sillä nyt loppupeleissä ole väliä mihin niitä kiekkoja tööttäilee. Kunhan nyt johonkin tähtäilee. Kävin yhdellä jalkapallokentälläkin vähän draivailemassa niin eiköhän paikallisväestö ruvennut huutelemaan jotta on erityislaatuisen ("vitun") nörttiä moinen. Ilmeisesti pitäis miehekkäämmin harrastaa auton rassausta, kreikkalaisroomalaista tai moukarinheittoa. En jäänyt sitten tarkemmin kyselemään, että mikä niitä harmitti.

Huomenissa ja/tai keskiviikkona pitää harkita livahtavansa esim. tuonne Isokyrön radalle tai sitten vaikka Kuortaneelle. Kumpikin puolen tunnin matkan päässä joten ei siinä suhteessa pahakaan rasti.

850
Treenipäiväkirjat / Vs: Ojasta allikkoon
« on: 13.06.12 - klo:21:51 »
Epilän viikkokisat koettu toista kertaa. Hämmentävää kyllä, tulos parani. Tällä kertaa +3 ja +2 eli +5 yhteensä. Viime kerran +11:sta parani ihan kivasti, mutta ei edes riittänyt tasoituskisan voittoon, eikä kakkos- eikä myöskään kolmossijaan.

Ensimmäisellä kierroksella tuli birdie toista kertaa elämässä ja ensimmäistä kertaa kisoissa. Väylältä 9. Pitäisi saada tuota "kisadraivia" se 10m pidemmäksi ja ~30m tarkemmaksi sivusuunnassa, niin parilta muultakin väylältä voisi päästä pirkkoetäisyyksille. Ykkösväylä pitää opetella pelaamaan ihannetuloksella. Onnistunee jos yllämainittu draiviparannus onnistaisi. Puttia pitää myös päästä treenaamaan vähän isommilla toistoilla.

(Olen kyllä tuskallisen tietoinen siitä, että nämä tulokset ovat oikeastaan nykytaidoilleni sieltä paremmasta päästä eli jonkinlaisen romahduksen mahdollisuuskin on.)

851
Frisbeegolf / Vs: Kesän tavoitteesi
« on: 12.06.12 - klo:19:19 »
Tuli noi omat tavoitteet kirjattua jo päippyriin elikkäs päiväkirjaan. Sen verran taidan pyörtää noista, että en osta uusia kiekkomalleja. Jos tuota bäkhänd-draivia (suom. rystyajo) meinaa reenata, niin yhdellä se on vähän tylsää touhua.

852
Treenipäiväkirjat / Vs: Ojasta allikkoon
« on: 12.06.12 - klo:08:10 »
Joo, tää pituustavoite perustuu siihen, että ihan-päin-honkia -tekniikallani oon saanut kiekon lentämään tuon 60-70m. Mulla on aika pitkä varsi ja jonkun verran urheilutaustaakin. Jos sais tekniikkaa edes vähän kohdilleen ja vartaloa mukaan heittoon, niin luotan, että siihen tulee riittävästi lisämetrejä.

Toki voi olla, että tuohon voi olla vaikeata saada hallitusti 20m lisää, mutta saas nähdä. Satanen ei ole varsinainen tavoite, se oli vaan semmonen läppä, että oishan se hauskaa jos se kiekko sattuis tuurilla sivumyötäseen liitelemään sen satasenkin.

Kyllähän tämä aika pakkomielteiseltä metrien metsästykseltä vaikuttaa, mutta perustelen tämän sillä, että 80-90m hallitulla draivilla on edes teoreettiset mahdollisuudet birdieihin noilla, noh, 80-90m väylillä. Se 50-60m heitto ei jää ikinä puttausetäisyydelle.

853
Treenipäiväkirjat / Vs: Uraohjus Uuraisen blogi
« on: 12.06.12 - klo:07:44 »
Tiedätkös muuten Uurainen, että onko se Pajulahden rata vielä ihan kelvollisessa kunnossa? Ymmärsin, että ei ole mikään maailman haastavin tai helmein rata, mutta varmaan ihan käypä tällai aloittelijalle.

Ollaan todennäköisesti menossa lasten ja mun vanhempien kanssa ja intaannuin kun tajusin, että voin keskittyä paiskomaan kiekkoja siellä. :-)

854
Treenipäiväkirjat / Vs: Ojasta allikkoon
« on: 11.06.12 - klo:21:20 »
Tavoitteita frisbeegolfin saralla tälle kesälle:

  • Yksi -2 kierros joko Epilässä tai Vihiojalla. 
    • (Meinasin itse että sopiva tavoite olisi ihannetuloskierros kesän aikana, mutta Mäntylä nokitti irkissä. ;-)
    • Mieluiten viikkokisoissa, mutta saa nyt nähdä miten ehtii moisia kiertämään.
    • Onhan tässä kai tekemistä, mutta pitäähän sitä ihmisellä tavoitteita olla. Jos ei onnaa, niin onhan ainakin yritetty.
    • Ja voihan sitä tuurillakin osua.
    • Nääs.
    • (Epilän ykkönen pitäis oppia vetämään paariin.)
  • Hallittu 80-90m draivi.
    • Sekä myös hallitsematon, tuuliolosuhteista riippuvainen 100 metrin tuurirykäisy.
  • Ei lisää kiekkoja ennen elokuuta (ellei nyt joku satu katoamaan).
  • Puttaamiseen olisi kiva myös keksiä joku tavoite.
    • Mutta en tiedä vielä mikä olisi sopiva.
    • Älkääkä nyt sanoko, että 10000 puttia syksyyn mennessä.
    • Vaikka hyvä tavoitehan se kai olisi.
  • Että olisi hauskaa ainakin kahdeksantoista bogoiopsfäärin verran.

855
Tekniikkakeskustelu / Vs: Apuja avaukseen / draiviin
« on: 10.06.12 - klo:21:16 »
Kumpi heittotyyli olisi parempi/suotuisampi aloittelijalle.Kämmen vai rysty.Itse on tullut heitettyä kämmentä ja se onnistuu kohtalaisesti.Mutta rystyä yrittäessäni kiekko ei lennä hallittavasti.Onko vinkkejä?Ja aloitinko väärällä tyylillä?

Itsehän olen myös aloittelija, mutta sanoisin, että kumpi tahansa käy mutta molempi parempi. Jos kämmen sujuu paremmin, niin heitä sillä pääosin, mutta yritä treenata sitä rystyä myös. Pelkällä kämmenellä tai rystyllä pärjää myös, mutta ennemmin tai myöhemmin tulee tilanteita, jolloin tarvii myös sitä toista puolta. Ja monet väylät on luontevampia sille heikommalle puolelle (oli se sitten rysty tai kämmen).

Tärkeintä on kuitenkin, että pidät hauskaa.

Pages: 1 ... 55 56 [57] 58