Frisbeegolf-forum.fi

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - jajvirta

Pages: 1 [2] 3
16
Olen aina ajatellut, että tehokkain tapa oppia motorisia taitoja on saman suoritteen toistaminen. Itse uskon, että se pitää tehdä riittävän keskittyneesti ja tarpeeksi lyhyissä seteissä (max n. puoli tuntia). Robert Bjork väittää kuitenkin tutkimuksissaan ja alla olevassa videossa, että vaikka saman toistaminen voi tuntua tehokkaalta, niin todellisuudessa suoritteiden sekottaminen parantaa oppimista pitkällä aikavälillä. Bjork mainitsee videossa esimerkin sulkapallosyötön harjoittelusta, jossa kolmen eri syötön harjoitteleminen sekaisin tuotti paremman tuloksen pitkällä aikavälillä kuin syöttöjen harjoittelu omina toistoinaan.

Tästä ei välttämättä kannata tehdä sellaista johtopäätöstä, että frisbeegolffissa tehokkainta olisi kierrosten tekeminen, koska silloin toistojen määrä jää aika vähäiseksi. Mutta esimerkiksi puttiharjoittelussa voisi kuvitella, että tarpeeksi erilaisilta etäisyyksiltä heittäminen olisi tehokkaampaa (jos Bjorkin esittämä teoria pitää paikkansa). Ero siis puttaamisen osalta olisi se, että samalta etäisyydeltä putatessa voi saada lyhyen aikavälin tuntuman, mutta todellisuudessa taito ei tartu aivoihin yhtä tehokkaasti.



Bjorkin tutkimuslabran sivustolta löytyy aiheesta lisää:

http://bjorklab.psych.ucla.edu/research.html

Wikipedian sivulta Varied practice löytyy viitteitä aihetta sivuaviin tutkimuksiin:

http://en.wikipedia.org/wiki/Varied_practice

17
Miks Miljoonan putin ketju on lukittu?

Just ku meinasin löytää motivaation reenata puttia. ;-)

18
Nyt kun foorumilla villitsee puttitreenihurmos ("Miljoona puttia" -ketjussa), niin kertokaapas millaisia tulostavoitteita harrastelijan kannattaisi itselleen laittaa. Tai millaisia tavoitteita olet itse asettanut.

Määritellään nyt tätä kysymystä varten puttivarmuus siten, että kyseessä on nimenomaan puttitreenissä saavutettu tulos. Eli ei haittaa vaikka tekisi sarjatulella tai miten nyt ikinä sitten haluakaan. Tämä varmuus on todennäköisesti suurempi kuin mitä kisassa saavuttaa, mutta ei anneta sen häiritä tässä yhteydessä.

Eli minkälaisia tavoitteita olet asettanut itsellesi treeniputtivarmuuteen? Viidestä, seitsemästä, kymmenestä, jne metristä X/100? Tai 95%, 80%, 50% varmuus Y metristä?

Tämähän on siitä mukava osa-alue, että tavoite on aika selkeä ja helposti mitattavissa ja todennettavissa.

19
Tulipahan sitten haettua rating-dataa pdga.comista ja jos laskelmat menivät oikein, niin alla on paikkansapitävä lista pelaajista, joilla on vuodelta 2012 isoin ero parhaimman ja huonoimman kierroksen välillä:

Code: [Select]
Jarno Koole        (Professional)    260
Juho Vähätalo      (Professional)    224
Riku Anttila       (Amateur     )    205
Suvi Rovio         (Amateur     )    203
Johannes Ollila    (Amateur     )    198
Jouko Rosenqvist   (Professional)    188
Tomi Niemenmaa     (Amateur     )    185
Ville Lapinmäki    (Professional)    180
Aleksi Tolonen     (Amateur     )    178
Lassi Hakulinen    (Amateur     )    172

Sinänsä joku 200 pisteen ero ei ole suuri, jos ottaa huomioon, että 10 tai enemmän kierrosta pelanneiden keskiarvoinen ero parhaan ja huonoimman välillä oli 111 pistettä.

Tasaisimmin pelanneita vähintään kymmenen kierrosta heittäneistä olivat nämä pelaajat:

Code: [Select]
Petri Behm         (Professional)     55
Toni Toivonen      (Amateur     )     50
Juha Kupiainen     (Amateur     )     44
Jani Winterhalter  (Amateur     )     37

20
Nyt kun on kolme kierrosta pelattu, niin ketä veikkaat USDGC 2012:n voittajaksi?

21
Ensimmäisen kesän loppua tässä kun vedellään, niin on tullut eteen tilanteita, joissa C-line TD (17xg) ei tule takaisin vaikka palauttamista kovaäänisesti avauspaikalla sille toivottelen. Varsinkin alkukesästä TDt ja valkyriet toimi mulle sopivasti ylivakaina kiekkoina, kun oli vielä vähemmän tehoa kädessä ja nokkakulmakin oli varmaan enempi ylös kuin alas. Mitään vikaahan teedeissä ja valkkyyrioissa ei edelleenkään ole, mutta olen ruvennut kaipaamaan joihinkin tilanteisiin jotain vakaampaa ja/tai nopeampaa. En ole mitannut draivieni mittoja pitkään aikaan, mutta luulen väyläavausten perusteella, että ne on pääasiassa siellä 80-90 metrissä edelleen.

Tykkään molempien rimmistä ja tuntumasta. Mulla on aika pitkät sormet, joten syvempi rimmi ei varmaan haittaisi. Mutta tuon S-line PD:n kanssa en ole päässyt sinuiksi. Sitä kyllä käytän tilanteissa, jos tarvitsen vakaampaa kiekkoa, mutta en tykkää siitä rimmistä.

Mitä draiveria ehdottaisitte kokeiltavaksi? Tarkoitus ei ole päästä heittämään mitään 40 metriä leveitä annukoita vaan semmosta, joka lentää sen 80-90 metriä about suoraan ja tekee suht ison feidin lopuksi.




22
Frisbeegolf / Koska frisbeegolfkautesi päättyy?
« on: 31.08.12 - klo:11:59 »
Joko on kiekot narikassa vai ilolla odotellen lumikelejä? Tarviiko kasetti huoltoa vai nytkö alkaa vasta päästä vireeseen?

Koska kautesi päättyy?

23
Tekniikkakeskustelu / Frisbeegolfheiton "preshot"-rutiini
« on: 27.08.12 - klo:23:15 »
Käykö teille muille koskaan niin, että on lie-paikalla joku suunnitelma ja sitten bägillä päättääkin yhtäkkiä ottaa ihan toisen kiekon ja heittää jotain ihan muuta vain huomatakseen että olis pitänyt sittenkin heittää se mitä alunperin suunnitteli? Olenpa sellaisenkin kommentin kuullut yhdeltä heittäjältä, että jossain avauksessa vauhdinottovaiheessa vielä mietti, että heittääkö antsaa vai hysseä. Ja aika monelta olen kuullut kommenttia, että tulee muutettua sitä päätöstä heitosta ja kiekosta moneen kertaan.

Joskus biljardivideoita katsellessa törmäsin erään Mike Pagen mielenkiintoiseen videoon [1], jossa käsitellään biljardin preshot-rutiinia eli kaikkea sitä, joka tehdään ennen varsinaista lyöntiä. Suurin osa biljardia opettavista on sitä mieltä, että tämä vaihe on melkein yhtä tärkeä kuin varsinainen lyönnin suoritus. Eli että konsistentilla preshot-rutiinilla saa yhtä helposti lisävarmuutta peliin kuin lyönnin treenauksella.

Page jakaa biljardilyönnin kolmeen vaiheeseen, jotka soveltuvat ihan yhtä hyvin myös frisbeegolf-heittoon. Kaikki alkaa suunnitteluvaiheesta, josta siirrytään "setup"-vaiheeseen eli suorituksen valmisteluun ja itse suoritukseen. Jotta rutiini olisi konsistentti, niin on tärkeää, että nämä vaiheet erotetaan selkeästi toisistaan. Siinä vaiheessa kun itse heitto alkaa (vaikkapa vauhdinoton ensimmäisellä askeleella) ei pitäisi enää miettiä, että olikohan tämä sittenkään oikea heitto- tai kiekkovalinta.



Vaiheet pitäisi oikeastaan jakaa toisistaan "hetkellä josta ei ole paluuta" (engl. point of no return). Eli heti kun päätät lopullisesti mikä heitto ja mikä kiekko, niin tämän jälkeen olet mennyt "point of no return" ykkösestä ja pysyt siinä päätöksessä. Sitten siirryt heiton valmisteluun ja haet ehkä vähän tuntumaa liehen tai avauspaikkaan ja teet ehkä jotain tähtäys/tuntumaliikkeitä. Sitten kun päätät aloittaa suorituksen, niin menet taas yhden point of no returnin läpi etkä enää palaa tähän valmisteluvaiheeseen. (Poislukien nyt ehkä joku puhdas kaatuminen jos heittoa ei katsota tapahtuneeksi jne.)

Tällainen preshot-rutiini ainakin joiden valmentajien mukaan tekee suorituksesta konsistentimman ja helpottaa pitkällä tähtäimellä päätöksen tekemistä. Jos teet aina näin, niin milloinkaan valmisteluvaiheessa tai suoritusvaiheessa ei tarvitse miettiä edellisen vaiheen asioita, koska pidät aina näistä point of no returneista kiinni. Mike Page sanoo, että point of no returnit ovat samasta syystä preshot-rutiinissa kuin on olemassa se periaate että terroristien kanssa ei koskaan neuvotella. Eli jos niiden kanssa alkaisi neuvottelemaan, niin sitten niiden valta/voima kasvaisi ja oma epävarmuus lisääntyisi. Kääntäen, kun tekee asiat konsistentin preshot-rutiinin kautta, niin lopulta pääsee eroon näistä epävarmuuden tunteista.

Pitää vielä korostaa, että esim. heiton suunnitteluvaiheessa voi tietysti käyttää niin paljon aikaa kuin säännöt sallivat heittopaikan tunnusteluun ja heittoasennon kokeiluun ja mihin vaan mitä siihen päätökseen tarvitaan. Mutta idea on, että kun kerran tekee päätöksen, niin ei lähde sitä sen jälkeen enää muuttamaan. Toki jälkeenpäin voi itse todeta tai ottaa opikseen jonkun kommentista, että tuli valittua väärä kiekko tai heitto, mutta rutiinilla pääsee eroon siitä, että itse suorituksen aikana tulisi häiritseviä epävarmuuden tunteita.

Kommentteja, erimielisyyksiä, tarkennuksia? Herättikö mielenkiinnon ja ajattelitko kokeilla jotain vastaavaa vai kenties jo teet aina näin?

[1]



24
Löydät kiekon, jossa on nimi ja yhteystiedot. Koppaat talteen ja paat tekstarin/sähköpostin asianomaiselle.

Kuinka paljon olet valmis laittamaan aikaa, vaivaa tai rahaa, että kiekko palautuu oikealle omistajalleen?

Tässä nyt siis haetaan sitä, että kiekon oikea omistaja kyllä vastaa, mutta ei ole into piukeena hetken päästä sun kotiovella käsi ojossa. Vaan että pitäis ihan itse nähdä vaivaa, viedä jonnekin, postittaa tai vastaavaa. Tämä ei ole myöskään nyt moraalinen tai lainopillinen kyselytutkimus vaan että kuinka paljon nyt on käytännössä tullut nähtyä vaivaa palauttamiseen. Tai että kuinka paljon aiot käyttää vaivaa jatkossa.

(Muutaman olen itse nyt löytänyt ja pari on tekstarilla vastannut, että voitko tuoda sinne-ja-tänne mihin mulla ei itsellä yleensä ole asiaa.)


25
Olis tarkoitus vähän esitellä frisbeegolffia kaveriporukalle Hyvinkään DGP:llä, niin olikos siellä semmosta aukeeta/kenttää tai muuta aluetta, jossa vois muutaman treeniheiton heitätyttää? Ilmeisesti ainakaan ykkösen tuntumassa ei semmosta ole, mutta olisko esmes tuolla 14/17/8 välikössä? Tai jossain muualla radan läheisyydessä.



26
Frisbeegolf / Minimivaatimukset 800/900/1000 kierroksille?
« on: 29.07.12 - klo:08:37 »
Kaikkihan on varmaan samaa mieltä, että golfdraivin lisämetreistä ja -tarkkuudesta on hyötyä ja että 10 metristä pitäisi putata kaikki sisään jne. Numeroiksi käännettynä asian hahmottaisi ehkä paremmin, jos miettisi siitä näkökulmasta, että mitkä ovat minimivaatimukset esimerkiksi 800 reitatulle kierrokselle. Ja sama 900:lle ja 1000:lle. Ja jotakuinkin lineaarisesti sille välille.

Pelin eri osa-alueet tuskin ovat kenelläkään täydellisessä tasapainossa (paitsi ehkä maailman huipuilla), joten kun tarkastellaan minimivaatimuksia, niin jos joltain osa-alueesta jää vajaaksi, niin se pitää pystyä kompensoimaan jollain toisella osa-alueella. Esimerkiksi jos tietyllä tasolla pitää osata hyvin sekä kämmen- että rystydraivi, ja jos ei sitä toista osaa, niin se pitää kompensoida erittäin hyvällä anhyzer/ylikääntävien heittojen taidolla. Kaikkea ei tietysti pysty kompensoimaan: 80m draivilla ei tehdä 1000 reitattua kierrosta. Eikä myöskään jos missaa alle 5m putteja.

Alla siis taulukko, johon on listattu 800/900/1000 reitattujen kierrosten minimivaatimukset pelin eri osa-alueilla. Itsehän heitän arviot hihasta. Korjatkaa ja kritisoikaa, jos ja kun olette eri mieltä. Sanokaa myös jos jotain olennaista puuttuu tai asia on ilmaistu väärin/hassusti.

Ajatus on siis että jos kaikki mainitut minimivaatimukset täyttyy, niin kierroksen pystyy heittämään mainitulla rating-tasolla. Jos jollain osa-alueella jää uupumaan, niin se pitää pystyä kompensoimaan toisella. Huomatkaa myös, että kyse on nimenomaan tietyn ratingin kierroksesta, ei pelaajan ratingistä.

Kommentoikaa. Erityisesti en osaa sanoa kuinka paljon vaaditaan 1000 reitatuille kierroksille. Saa myös sanoa, että onko taulukossa teidän mielestänne mitään järkeä ja voiko siitä olla hyötyä hahmottamaan "kuinka hyvä" pitää missäkin osa-alueessa olla, että pystyy heittämään X ratingin kierroksia.

rating8009001000
golf-draivin pituusyli 80 metriäyli 100 metriäyli 120 metriä
golf-draivin tarkkuusympyrässä jonka säde on 20% heiton pituudesta [1]10%7%
putteri/midari lähestymisten pituusyli 40 metriäyli 60 metriäyli 80 metriä
.. tarkkuus15% (ks. yllä)10%5%
yli 95% puttivarmuus4m6m? 8m?
yli 50% puttivarmuus6m10m15m?
hyzer-kulmassa kääntyvät heitotkohtalainenhyvätäsmällinen
annukka ja/tai ylikääntyvät heitot [2] välttäväkohtalainenhyvä
ei-dominantin puolen (fore/rysty) hallintaei tarvettakiva lisähyvä
erikoisheitot: upsit, rolleritei vaaditahelpottaa elämääpärjää ilmankin mutta niillä voi kompensoida muita puutteita
kiekkovalinnat ja kiekkojen tuntemuskäteen sopivathelpottaa elämäävaaditaan
väylästrategia ja väylien tuntemustuttu ratajoku game plan ja näkemystä strategiaanjokainen väylä pitää tuntea, myös erikoistilanteissa
sipulin hallinta???kohtalainenei saa levitä

[1] eli jos 80 metrin draivin heittää 20% tarkkuudella, niin se tarkoittaa, että kiekko jää n. 16 metrin säteelle korista.
[2] eivät ole sama asia, mutta yksinkertaisuuden vuoksi nyt näin. Saa korjata.

27
Tätä kysymystä varten määrittelen toistoharjoittelun toiminnaksi, jossa ei lasketa kierrostulosta. Eli jos heittää vaikka useamman kiekon best drive -kierrosta, joka voi olla hyvinkin hyödyllistä toimintaa, niin sitä ei silti tässä nyt lasketa toistoharjoitteluksi.

Toki myönnän ja tiedostan, että harjoituskierrosten tekeminen on joillekin hyvä harjoittelumuoto, mutta tässä minua, ja toivottavasti muitakin, kiinnostaa tietää, että kuinka paljon tämän palstan lukijat tekevät toistotreeniä. Oli sitten kyseessä putit, lähestymiset, range/kenttä-draivailu, voima/lihastreeni puhtaasti lajia varten [1] tai vaikkapa yhden tai parin väylän heittely toistona.

[1] Semmosta lihastreeniä, jota ei tekisi jos ei harrastaisi lajia.

Tähän ei myöskään lasketa tietysti muuta lajiin käytettyä aikaa kuten seura- ja kilpailutoiminnan organisointi ja kaikenlainen vapaaehtoistyö, joka tietysti tärkeää, mutta ei juuri tämän kysymyksen kannalta relevantti.

28
Frisbeegolf / Vesisateen poismanaamisketju
« on: 16.07.12 - klo:13:34 »
Voisko toi kutun sade jo loppua?

Häh?

29
Vedin tänään Epilän kierroksen ja mielestäni aloitin sen oikealta väylältä (väylä 6) ja joka väylällä katsoin, että juu nyt on oikea väylä. Silti kun tänään katsoin saitilta tuloksia, niin oli väärässä järjestyksessä. Kutosväylän tulos oli mennyt ykköselle jne eteenpäin. Mielestäni joskus aiemminkin on käynyt näin, mutta en ole varmistunut asiasta. Onko tällaista kellään muulla?

30
Jotkut neuvovat aloittamaan lajin niin, että heittää kaikki heitot putterilla: avaukset, lähestymiset, ja tietysti, putit. Onko tämä hömpötystä vai hyvä neuvo?

Oletetaan nyt, että pääsee treenaamaan radoille, jotka eivät ole tolkuttoman pitkiä ja/tai vaikeita. Ja että tarkoituksena on kehittyä, jos ei nyt maailmanmestariksi niin ainakin ikäsarjan piirimestaruuskisojen kärkikahinoihin.

Pages: 1 [2] 3