Frisbeegolf-forum.fi

Author Topic: Täysillä päin puuta  (Read 470427 times)

Offline takarivi

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 1 582
  • View Profile
 • Oikea nimi: Tero Koivu
Täysillä päin puuta
« on: 19.12.15 - klo:10:16 »
Eilen maksoin ensimmäisen lisenssin aikomuksena pelata tulevana vuonna muutakin kuin viikkokisoja. Saa nyt sit nähdä. Sain siitä ainakin inspiksen aloittaa tämän tarinan ja aika näyttää miten pitkä jatkokertomus tästä tulee vai loppuuko alkuunsa.

Aloitin heittelyn tänä kesänä tilanteesta nolla. Ei ollut kiekkoja enkä osannut heittää. Vuosi sitten revennyt olkapää alkoi kuitenkin olla paranemaan päin. Surkea aloittelijasetti Ale-makasiinista ei onnistunut tappamaan innostusta vaan sai kaverikseen Jyskän varastomyymälästä hankitut korit mökille.

Syksyllä osuin Hong Kongiin ja ostin kerralla neljä Latitude 64:n kiekkoa. Samassa merkissä on sitten tullut pysyttyä koska en jaksa opetella satojen kiekkojen ominaisuuksia. Kuhan opin heittämään ensin noilla.

Loppukesästä menin sitten kylmiltään Peurunkaan Puska Puttaajien viikkokisoihin ja myöhemmin myös Äänekoskelle. Parissa kuukaudessa kunto kasvoi kohisten ja jaksan jo kiertää radan läpi pariin kertaan päivässä, mitä en aiemmin todellakaan olisi pystynyt, ja painosta putosi liki kymmenen kiloa huomaamatta. Ehkä olen oppinut jo vähän heittämäänkin sillä ihan joka kerta en ole jäänyt viimeiseksi.
 
Nyt sitten tauti on edennyt siihen että on hankittuna kenkiä, bägejä, kiekkoja, ledejä.... ja kun ei enää muuta ostettavaa keksinyt niin ostin kilpailulisenssin ensi vuodelle.

Sateeton päivä tiedossa. Suolahden mainiolle radalle pelaamaan siis valoisan aikaan Suolahti Grand Prix II. Illaksi sitten tuohon kotiradalle Vihtavuoreen kisaileen Perinteiset Vihtavuoren lediheittelyt.

Aamulla poistin repusta puolet kiekoista kun ei heikot kädet jaksa raahata koko arsenaalia mukana. Kipeytyy hartiat muutenkin riittävästi. Mukaan vain tärkeimmät: Mace, Mercy, River ja Fuse ainakin, ja ehkä joku muu. Illaksi sitten eri kiekot kun on vain neljä lediä käytössä. Saa nähdä miten wanhalla paikat kestää päivän rasitukset.

Offline takarivi

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 1 582
  • View Profile
 • Oikea nimi: Tero Koivu
Vs: Täysillä päin puuta
« Reply #1 on: 19.12.15 - klo:21:53 »
Hyviä uutisia: polvi kesti koko päivän. Olkapää ei salli täysiä heittoja eikä kyllä iltakisassa enää oikein jaksanutkaan. 50 metrin siivut olivat ihan ylärajalla. Pelaaminen muutenkin vanhaa tuttua räpellystä: välillä muutama hyvä avaus ja sitten taas ihan minne sattuu. Putti ei kulkenut koko päivänä, ehkäpä juuri tuon kipeän käden takia.

Käsi saattoi ottaa itseensä kun torstaina kävin FribaFactorylla hiukan heittelemässä ja puttailemassa. Siltä reissulta laitoin pari videon pätkää tuonne tekniikkapalstalle arvioitavaksi. Veikkaan että lähtönopeudet kiekoilla eivät olleet tänään märillä, lumisilla, jäisillä ja muhkuraisilla heittopaikoilla aivan samat kuin sisätiloissa tutkaan heitettynä.

Olohuoneen katossa olisi pari koukkua...saisikohan niiden väliin viritettyä jonkun vanhan lakanan ....hmm...  ehkä joku ilta kun (jos) käsi tuntuu terveeltä saatan kokeilla. Nyt tölkki palautusjuomaa ja huomenna päivällä viikkokisoihin koska kilpaileminen on hauskempaa kuin itsekseen heittely lumisohjossa.

Offline takarivi

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 1 582
  • View Profile
 • Oikea nimi: Tero Koivu
Vs: Täysillä päin puuta
« Reply #2 on: 20.12.15 - klo:09:28 »
Eilisen urakoinnin jäleltä kropan jokainen lihas ilmoittautui aamulla olevansa edelleen tallessa joten mikäpä estäisi lähtemästä Peurunkaan viikkokisoihin?

Sunnuntain sääennuste kertoo ettei naruja kannata teippailla kiekkoihin vieläkään. Vähän vakaampia lättyjä se kehottaa silti ottamaan mukaan ja sadetta pitäviä vaatteita. Illalla ledikisassa kuletin mukana neljää kiekkoa käsissäni. Se oli liikaa. Jos lähtee ilman bägiä matkaan niin kolme taitaa olla raja minkä jälkeen ylimääräiset lätyt kädessä alkaa häiritä heittelyä. Parhaan tulokseni olen tainnut heittää kierroksella jossa oli vain kaksi kiekkoa mukana. No..ehkä otan silti repullisen ja heittelen mitä sattuu kun huviksenihan tätä teen enkä tuloksen takia.


Offline takarivi

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 1 582
  • View Profile
 • Oikea nimi: Tero Koivu
Vs: Täysillä päin puuta
« Reply #3 on: 20.12.15 - klo:18:11 »
Peurungan viikkokilpailussa tasoituskilpailun voitto ilman yhtäkään pirkkoa. Itse asiassa parhailta pirkkoväyliltä bogit. Tasaisuutta oli sitten normaalia enemmän. Siitä voisin "syyttää" sitä ettei ennakkotiedoista poiketen tuullut juuri lainkaan, ja tuulessa en osaa vielä heittää yhtään.

Aloitus väylältä 21.

21: Pure puuhun, kahdesti. Bogi.
1: Saint melko lähelle. Toinen putti sisään.
2. Avaukseen Pain. Hiukan pitkäksi ja eka putti puun takaa vähän ohi.
3. Halo lähti liian korkealle mutta pysähtyi ennen vasenta outtia.
4. Saint juuri siihen mihin halusin. Lähäri skippaili turhan kauas vasemmalle mutta ei liikaa.
5. Ylämäkeen Saint lähti hiukan leveäksi ja osui puuhun, kuten kakkosheittokin. Tuplabogi.
6. Maul liikaa oikealle. Putti ohi mutta kolmonen korttiin.
7. Itselle vaikea alamäkiväylä. Tällä kertaa Sinus lähti liian korkeana mutta puu pelasti. Lähäri liian pitkäksi ja bogi.
8. River hyvään suuntaan. Vauhti loppui kesken. Helppo kolmonen silti.
9. Maul kippasi huonosta heitosta mutta pääsi puiden läpi. Kakkosheitto pysyi mäen päällä.
10. Alamäkeen onnistunut kevyt heitto Purella. Puu häiritsi puttausta. Toinen putti sisään.
11. Tällä kertaa oikealle kääntyvänä pururadan väylänä. Maul jäi lyhyeksi. Helpossa paikassa kakkosheitto puuhun. Bogi.
12. Edelleen Maul. Huono heitto, mutta loppu onnistui.
13. Saint kopsahti puuhun. Väylältä jatkui mutta pari pitkää puttia ohi. Tuplabogi.
14. Pure kääntyi hiukan liikaa ja pysähtyi puuhun. Kakkosheitto pitkäksi ja huono putti. Bogi.
15. Taas Maul (uutta kiekkoa täytyy testailla). Pysyin väylän oikealla puolella (aivan liikaa) ja kun pari seuraavaakin heittoa vei lähemmäs koria niin väylältä itselle harvinainen par (4).
16. Alipainoinen Halo toimii kevyellä vedolla yllättävän hyvin. Väylän oikeaa laitaa pitkin matala heitto joka skippaili vasemalle. Turhan pitkä putattava mutta kolmonen korttiin.
17. Ylämäkeen edelleen kevyellä Halolla. Nousi korkeaksi ja kakkosheitto puuhun. Pitkä putti ei maistunut. Bogi.
18. Pure. puuhun. Kakkosheitto pitkäksi. Bogi.
19. Claymore hyvin triplamandoon. Puuosuma lopussa ja vasta toinen putti koriin.
20. Pure pienessä antsassa puuhun. Rotkoon puttaaminen ei kiinostanut joten seiftaamalla kolmonen.

Parannettavaa jäi, mutta henkilökohtainen rataennätys on nyt +10. Tätä pidän mittarina jatkossa.
« Last Edit: 20.12.15 - klo:18:18 by takarivi »

Offline takarivi

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 1 582
  • View Profile
 • Oikea nimi: Tero Koivu
Vs: Täysillä päin puuta
« Reply #4 on: 22.12.15 - klo:08:27 »
Vuoden lyhimpiä päiviä menossa.  Pitäisi oikeasti alkaa käyttää liukumaa työajoissa enemmän ja karata puolen päivän aikaan heitteleen kiekkoja. Sama se ois tulla sit tekeen töitä pimeessä. Ei silti tule tehtyä sitä. Mielikuvaharjoittelulla mennään nää synkät päivät. Muistelen menneitä heittoja eri kiekoilla. Mielessäni seison tuulisella Peurungan ykköväylällä, josta vasemman reunan marjapensaat on leikattu pois, ja Out ei ole käytössä vaikka kepit ovat olemattoman puskan ympärille jääneetkin. Suora heitto koria kohti saattaisi toimia, kunhan tuuli ei pääse kiekon alle ja vie mennessään. Järveltä puhaltaa tuuli oikean reunan "ulkoilualuetta" kohti. Heittäisinkö tänään Macella vai jollain väylädraiverilla? Pitäisikö kaivaa  Saint Pro jostain repun pohjalta? Entä jos tuuli lakkaisikin? Claymore äkkiä ilmaan.

Sen verran lämmintä on kuitenkin että jollei illalla sada, saattaisin siirtää harjoituskorin kotona pihalle ja puttailla vaikka otsalampun valossa. Pitäisikö Jouluun jotenkin valmistautua? Matot kaipaavat ehkä  puistelua. Voisi nostaa ulos ja treenata niihin draiveja.

Offline takarivi

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 1 582
  • View Profile
 • Oikea nimi: Tero Koivu
Vs: Täysillä päin puuta
« Reply #5 on: 23.12.15 - klo:22:06 »
Taas yksi asia tehtynä: PDGA:lta tuli jäsennumero. Samassa yhteydessä tuli myös linkki PDGA Certified Rules Official Exam. Kuulosti hienolta. Piti sisällään 25 kinkkisen tuntuista sääntökysymystä. Hetken aikaa niiden kanssa sai raapia päätään, mutta lopputuloksena oli läpipääsy kuitenkin. Enpä tiedä oliko tuolla sitten mitään merkitystä mihinkään, mutta tulipahan siitäkin 10 dollaria sitten maksettua. Otetaan onnitteluja vastaan.

Jäsennumerosta päätelleen PDGA:lla on liki 80 000 jäsentä kasassa. Tällä vauhdilla kun kasvua tapahtuu niin ei taida 100 000 viedä kauaakaan. Tosin siitä en tiedä mitään miten laji muualla maailmassa etenee, mutta jos samat puuhamiehet jotka Suomessa ovat tämän saaneet aikaan alkavat tosissaan tehdä töitä globaaleilla markkinoilla niin en epäile yhtään.


Offline Ari

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 2 559
  • View Profile
 • Seura: Nummelan Frisbeeseura
Vs: Täysillä päin puuta
« Reply #6 on: 24.12.15 - klo:09:41 »
Tuo Sheriffi-tutkinto vaaditaan Suomessa SM-kisoihin. Myös kilpailun johtajana toimimiseen pitää olla tuo testi suoritettuna.

Siitä se sitten lähtee. Paluuta ei ole :)

Offline takarivi

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 1 582
  • View Profile
 • Oikea nimi: Tero Koivu
Vs: Täysillä päin puuta
« Reply #7 on: 26.12.15 - klo:07:56 »
Kinkut syöty. Kinkunsulatuskisoihin Peurunkaan vie matka kohta kunhan saan aamukahvin hörpättyä. Auringonpaistetta luvannut koko viikonlopuksi, ja pientä pakkasta. Ihanteellinen ulkoilukeli, PAITSI että tuulee. Kuulee sisällekin miten ulkona puhaltaa. Myrskylukemia lupaa. Pitääpä siis opetella tänään heittämän tuulessa, ja väistellä kaatuvia puita. Tiedä vaikka avautuisi leveämpiä heittolinjoja jos oikein puhaltaa.
Puttia treenasin eilen kun joulupukki oli ollut kilttinä ja tuonut mulle sellasia mustia Disc Hoop -koreja sisätreeniin.  Tuuliputtauksiin sisätreeni ei taida paljon auttaa, mutta onpahan joku tuntuma kiekkoihin. :)
Joulupukki toi myös tasapainolaudan. Se pysyy hyvin tasapainossa kunnes kiipeän sen päälle seisomaan. Silloin se alkaa keikkua minne sattuu. Aika näyttää vahvistaako se tasapainoa ja niveliä, vai menemmekö molemmat nurin, joulukuusi ja minä.

Offline takarivi

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 1 582
  • View Profile
 • Oikea nimi: Tero Koivu
Vs: Täysillä päin puuta
« Reply #8 on: 27.12.15 - klo:08:00 »
Tuulessa heittäminen oli juuri niin vaikeaa kuin arvelinkin sen olevan. Kakkosväylältä mm. kolme ensimmäistä heittoa outtiin ja lyhyeltä suoralta väylältä tulokseksi 9. Vastatuuleen yritin viskoa vakaimmilla kiekoilla, mutta kaikki oikealta ohi. Kierroksen tulos +35. Kun ei vaan tiedä mitä pitäisi tehdä. Millä kiekolla heittää ja mitä yrittää. Syksy onkin ollut vähätuulinen, joten en ole tällaisessa säässä ennen heittänyt. Alkukesän kovien tuulien aikana en vielä lajia harrastanut. Luulenpa että nämäkin olosuhteet tulevat vielä tutuiksi, joten eipä hätäillä, jostain on aloitettava. PDGA:n sivulta olin lukevinani että rating ensimmäisen kierroksen osalta oli 666. Mitäs siitä sanotte? :)
Tälle päivälle sääennustajat povaavat samanlaista auringonpaistetta kuin eilisellekin, mutta pienempiä tuulia, joten on toiveissa että hiukan parannan tulostani. Iltapäivällä vielä tiedossa Puska Puttaajien viikkokisa loppuverryttelyksi, niin mikäs sen hienompi tapa viettää viikonloppua! Eilen oli juuri sopivasti vaatetta päällä, joten jotain olen oppinut, vaikken vielä heittää osaakaan.

Offline takarivi

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 1 582
  • View Profile
 • Oikea nimi: Tero Koivu
Vs: Täysillä päin puuta
« Reply #9 on: 28.12.15 - klo:06:58 »
Taas tuli uusi asia ratkaistavaksi. Luokkani ainoana osallistujana voitin 25 euron palkinnon, ja piti päättää otanko sen vastaan ja muutun amatööristä proksi. Täydellisen tietämättömyyden tuomalla varmuudella päätin ottaa rahat vastaan. Olinhan juuri parantanut kierrostani 21 heitolla edelliseen päivään verrattuna; +14 oli jo lähellä radan normaalituloksiani.  Kierroksen rating parani tulokseen 824. Vielä saman verran parannusta niin hyvin menee.
Huonoin väylä oli tällä kertaa pitkä oikealle kaartava metsäväylä nro 15. Se houkuttaa yrittämään pitkää avausta, jolloin surkea heittotekniikka nostaa virheen mahdollisuuden tappiin. Tällä kertaa ensimmäinen heitto otti pienestä puuosumasta mahtavan syrjähypyn väylälle kolmetoista, josta puita kopsuttelemalla pääsin nipin napin seitsemällä heitolla oikeaan osoitteeseen.

Oli niin hieno aurinkoinen keli että oli ihan pakko jäädä heittämään vielä viikkokisakin ja kiertää rata kolmannen kerran. Tekee mieli hehkuttaa liki täydellistä avausta ykkösväylälle kun River parkkeerasi tyylikkäästi korin viereen. Onhan se vaihtelua ikuisiin OB-avauksiin verrattuna. Sitä muistellessa siirrytäänkin seuraavan vuoden puolelle ennen kuin ehdin taas fribaamaan.
« Last Edit: 28.12.15 - klo:07:03 by takarivi »

Offline takarivi

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 1 582
  • View Profile
 • Oikea nimi: Tero Koivu
Vs: Täysillä päin puuta
« Reply #10 on: 29.12.15 - klo:22:45 »
Tuli lähdettyä ledikierrokselle kun sain seuraa ja keli on täydellinen. Kaksi kiekkoa mukaan: FD ja Pure.
Alku oli hankala. Jo toisella väylällä päin puuta ja bogi korttiin. Kolmannella avaus oikealta ohi ja tuplat. Neljännelle en halunnut enää riskiä joten draivi Purella väylälle josta helppo lähestyminen korille. Viides väylä ylämäkeen taas hiukan liikaa oikealle, silti pelipaikalla. Toinen kuitenkin puuhun ja huono putti toi taas tuplan.
Loppua kohti peli kuitenkin parani paljon ja metsälenkki sujui todella mainiosti.
Erinomaisesti käytetty parituntinen, josta sai hyviä kokemuksia kun joutui miettimään enemmän miten heittää kuin millä heittää.

Offline takarivi

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 1 582
  • View Profile
 • Oikea nimi: Tero Koivu
Vs: Täysillä päin puuta
« Reply #11 on: 31.12.15 - klo:08:23 »
Viikonloppuna paikat pysyivät hyvin kunnossa vaikka tuli kierrettyä rata useampaan kertaan. Tiistain jälkeen on kuitenkin taas käsi ja polvi olleet kipeänä. Eilen ei uimahallissa oikein kärsinyt edes uida. On hirvittävän iso ero heitoissa kun saa rennosti nakata kovaa ilman pelkoa että taas vihlaisee olkapäästä, mutta melkein suurempi on ero vielä putatessa.
Lepo, hieronta vai kuntoilu? Ehkä niistä joku auttaa. Tänään ainakin tulee pidettyä taukoa liikunnasta kun istun auton ratissa. Paitsi jos koukkaan Nokian ja FribaFactoryn kautta ....

Offline takarivi

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 1 582
  • View Profile
 • Oikea nimi: Tero Koivu
Vs: Täysillä päin puuta
« Reply #12 on: 31.12.15 - klo:22:38 »
Vuosi vaihtumassa. Enpä vielä vuosi sitten tiennyt että alan viskellä muovinpalasia pitkin metsiä säännöllisesti. Mitähän jännää tuleva vuosi tuo tullessansa? Vaan eipä mennä asioiden edelle, sittenhän sen näkee.
Viikonloppuna ainakin pääsee heittelemään valoisassa, joten se mahdollisuus käytetään hyödyksi. Suunnitelma: perjantaina heittelyä viereisellä jalkapallokentällä. Lauantaina kokeilemaan kisailua Jyväskylässä. Sunnuntaina Puska Puttaajien viikkokisat Laukaassa. Huonompiakin suunnitelmia on tullut tehtyä.
Pari heittämätöntä kiekkoakin tuli viime viikonloppuna mukaan. xXx ja Striker. Kummallekaan ei varsinaista käyttöä ole, mutta tulipahan hankittua että pääsee kokeilemaan.  xXx varsinkin tuntuu houkuttelevalta, kun sitä mainostetaan lauseella: "ei suositella aloittelijoille". Sehän on kuin syömään käskisi. :) Strikerissa kiinnostaa miten se eroaa Saintista.
Muutenkin olisi hyvä heitellä vähän enemmän kentällä pientä testiä kaikilla kiekoilla. Pitäis vaan saada jostain varakäsi jos kipeytyy liiaksi ...

Offline takarivi

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 1 582
  • View Profile
 • Oikea nimi: Tero Koivu
Vs: Täysillä päin puuta
« Reply #13 on: 01.01.16 - klo:16:51 »
Tarkoitus oli tänään heitellä kentällä itsekseen, mutta kun tarjoutui tilaisuus heittää hyvässä seurassa niin jätetään harjoittelu tuonnemmaksi. Kymmenen hengen porukalla Peurungan  rata läpi parikilpailuna. Eipä juuri parempaa alkua uudelle fribavuodelle voi olla. Auringon paisteessa pienessä pakkasessa  ja vain pienessä tuulessa. Eikä ihan jokainen kiekko mennyt mörriin.
Kierroksen jälkeen tyhjensin bägin ykkösväylälle. xXx lensi kuten kuvittelinkin, joten se taisi olla hyvä hankinta.  Tosin kovaan tuuleen ei vielä päässyt testaamaan.
Huomiselle on luvannut saman tapaista säätä, joten Laajavuori kutsuu. Siellä en olekaan vielä ennen heittänyt kiekkoakaan.

Offline takarivi

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 1 582
  • View Profile
 • Oikea nimi: Tero Koivu
Vs: Täysillä päin puuta
« Reply #14 on: 02.01.16 - klo:20:00 »
Laajavuoren talvirata testattu. Ei peli sujunut. Selkää särki, polvi sökö (eikä kompurointi kivikossa ja kantojen seassa auttanut yhtään) ja aivan liikaa vaatteita päällä. Ehkä joskus uusi yritys nyt kun on tiedossa mitä on odotettavissa.  :o
Loppuverryttelynä kahdeksanväyläinen harjoitusrata. Se oli mukavampi pelattava. Enemmän minun tasoani.
Tuollaisille 40-70 metriä pitkille kapeille suorille väylille en tahtonut löytää sopivaa kiekkoa. Kokeilin puttereita ja paria midaria ja paria väylädraiveria jopa. Vaan ei ole kiekosta kiinni jos osuu ekaan puuhun. Ei vaan ollut sellainen olo että tulisi tulosta. Tarviiko aina ollakaan? Olin kuntoilemassa ja pitämässä hauskaa hienona talvipäivänä. https://www.instagram.com/p/BAC2TcYQ0Tk/?taken-by=tavaton